JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FOBLI MEDLEM: – Dette er ikke tiden for å stå alene, sier HKs 1. nestleder Elisabeth Sundset til at folk nå melder seg ut av HK.

FOBLI MEDLEM: – Dette er ikke tiden for å stå alene, sier HKs 1. nestleder Elisabeth Sundset til at folk nå melder seg ut av HK.

André Kjernsli

Nå faller medlemstallet i HK. Forbundet tror dårlig råd er en årsak

Etter mange års vekst, faller nå medlemstallet i Handel og Kontor. – Strammere privatøkonomi ser ut til å være en medvirkende årsak, sier nestleder Elisabeth Sundset.
24.10.2022
14:41
24.10.2022 14:41

andre.kjernsli@lomedia.no

I juni kunne HKs forbundsleder Christopher Beckham stolt fortelle at arbeidstakerorganisasjonen hadde passert 80.000 medlemmer. Siden den gang har Norges Bank hevet renten flere ganger, strømprisene har økt og matvareprisene likeså. Nå opplever HK for første gang på flere år en nedgang i antall medlemmer. 30. september var medlemstallet nede i 78.730.

– Vi registrerer med bekymring at vi nå mister flere medlemmer enn vi verver, sier Elisabeth Sundset, nestleder i HK.

Hun forteller videre at det foreløpig ikke er planlagt noen tiltak for å stoppe medlemstapet.

– Det er for tidlig for oss å kunne si med sikkerhet hva som er årsaken, men det er grunn til å tro at det handler om folks privatøkonomi.

Kostnadsøkningene merkes

Sundset peker på at det typiske HK-medlemmet ikke har spesielt høy inntekt, og at de derfor merker de økte kostnadene godt.

Blant dem som har meldt seg ut er det en overvekt av medlemmer som betaler medlemskontingenten via bankgiro, og ikke blir trukket rett av lønna. Sundset beklager at man i forbundets nye medlemsregister så langt ikke har hatt muligheten til å tilby automatiske trekk i banken.

– Vi vet at det er andre forbund i LO-familien som har fått til dette, og dit skal selvfølgelig vi i HK også, understreker hun.

Viktig å forbli medlem

Sundset understreker viktigheten av å være medlem i en arbeidstakerorganisasjon, ikke minst når tidene er usikre. Hun advarer mot å melde seg ut. Sundset forteller at HK hver dag jobber for å gi sine medlemmer trygghet i jobben sin.

– Gjennom den lokale klubben og de tillitsvalgte skal våre medlemmer kjenne at de er en del av LO-familien. Kompetanseheving blant medlemmene, kampen for heltid og økning i den obligatoriske tjenestepensjonen (OTP) er eksempler på viktige temaer HK jobber med hver eneste dag, sier hun.

Sundset mener også at den jobben alle i LO-familien gjorde for sine medlemmer under pandemien er et ferskt eksempel på viktigheten av å stå sammen.

– Dessuten øker regjeringen skattefradraget for fagforeningskontingent. Det blir doblet fra 3.850 til 7.700 de neste to årene, avslutter hun.

MYE LEST: Et tjuetalls butikker på Grünerløkka i Oslo er ulovlig søndagsåpne

24.10.2022
14:41
24.10.2022 14:41