JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HK jubler for pensjon fra første krone: – Dette er en gledens dag

HK-leder Christopher Beckham ble så glad for nyheten om at arbeidstakere får pensjon av all lønn fra nyttår at han troppet opp på Stortinget med blomster til arbeidsminister Hadia Tajik.
FEIRING:– Tusen takk! På vegne av HK, én million arbeidstakere, 370.000 menn og kvinner i varehandelen. En ti års kamp er ferdig for oss, sa HK-leder Christopher Beckham og overleverte en bukett roser til arbeidsminister Hadia Tajik.

FEIRING:– Tusen takk! På vegne av HK, én million arbeidstakere, 370.000 menn og kvinner i varehandelen. En ti års kamp er ferdig for oss, sa HK-leder Christopher Beckham og overleverte en bukett roser til arbeidsminister Hadia Tajik.

Jan-Erik Østlie

lene.svenning@lomedia.no

I morges klokka halv sju våknet HK-leder Christopher Beckham til nyheten om at regjeringen innfrir kravet om pensjon fra første krone fra 1. januar 2022 – ett år før det Stortinget vedtok i juni.

Det betyr at det skal beregnes tjenestepensjon for all lønn. I dag er det ikke lovpålagt at arbeidsgiverne må betale inn pensjon for de første 106.000 kronene – tilsvarende 1G i folketrygden. Fra nyttår blir det endret. Selve vedtaket vil bli gjort i Stortinget før jul.

LES OGSÅ: Flyplassansatte gleder seg over feriepenger på dagpenger

En kampsak for HK

– Dette er så fantastisk bra. Dette startet på våre arbeidsplasser, blant våre tillitsvalgte, kravet om at vi måtte få pensjon fra første krone. Dette er en gledens dag for våre medlemmer, kanskje mest av alt for de som jobber deltid, for kvinner, sier Beckham til HK-Nytt på vei inn til Stortinget torsdag morgen.

Med seg har HK-lederen blomster han vil overrekke arbeidsminister Hadia Tajik, som kunne melde om pensjonsnyheten. På Stortinget blir Beckham tatt imot av tidligere HK-leder og nåværende stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes. Hun smiler fra øre til øre.

– HK har jobbet med denne saken i mange år, og fått utredet saken herfra til månen. Så at det nå kommer er helt fantastisk, sier hun.

På plass 49 dager etter valget

Beckham og Sundnes møter Tajik da hun er på vei inn til stortingssalen og finansdebatten. HK-lederen overleverer en bukett med røde roser og overmanner lysten til å klemme statsråden.

– Tusen takk! På vegne av HK, én million arbeidstakere, 370.000 menn og kvinner i varehandelen. En ti års kamp er ferdig for oss, tusen takk, det betyr noe for en hel næring.

– Tusen takk selv – det er dere som har stått sånn på, og har gjort folk klar over hvor viktig denne saken er, svarer arbeidsministeren.

– Vi vet at dette er en viktig sak for veldig mange arbeidsfolk. Selv har jeg vært med på å fremme forslag om det, fordi vi har forstått at det er viktig for Handel og Kontor og veldig mange andre. Og nå har vi brukt de siste 49 dagene siden vi kom i regjering til å finne ut hvordan vi kunne få framskynda denne saken. Nå har vi lyktes med det.

– Arbeidsgiverne bør være forberedt

Arbeidsgiverorganisasjoner har tidligere uttalt seg negativt om pensjon fra første krone, for det er de som må ta regninga. Hva er Tajiks budskap til dem?

– Jeg regner med at arbeidsgiverne er forberedt på at dette er en endring som ville komme, det er en lenge varslet endring. De får til og med en overgangsperiode på seks måneder, sier Tajik.

Mens loven gjelder fra nyttår, har bedriftene frist til 1. juli til å innføre pensjon fra første krone. Årsaken er at de skal få tid til å finne praktiske løsninger på dette.

LES OGSÅ: I disse butikkjedene får de ansatte pensjon fra første krone

Sinne og skryt

Christopher Beckham mener denne saken er et bevis på at det nytter å jobbe politisk – og på at det nytter å si tydelig ifra.

– Det betyr noe hvem som styrer Norge. Jeg har vært veldig sint i forkant av framlegginga av statsbudsjettet da feriepenger på dagpenger ikke lå på bordet. Men det er viktig å skryte når det er noe bra, slik som nå, sier han på vei ut av Stortinget.

LES OGSÅ: AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert