JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Petter synes det er vanskelig å la jobben ligge når han bor på kontoret

Petter Dreier kjenner på hjemmekontor-psyken, men bruker Playstation som avledning fra jobbtelefoner og epost.
DELT: Soverom, hjemmekontor og gamingstasjon. Petter Dreiers skrivebord rommer ikke bare arbeids-PCen, men også hans private Playstation. Det at skillet mellom arbeid og fritid viskes ut er egentlig det største problemet med hjemmekontor, sier LO-medarbeideren.

DELT: Soverom, hjemmekontor og gamingstasjon. Petter Dreiers skrivebord rommer ikke bare arbeids-PCen, men også hans private Playstation. Det at skillet mellom arbeid og fritid viskes ut er egentlig det største problemet med hjemmekontor, sier LO-medarbeideren.

Brian Cliff Olguin

line.mette.finnoy@lomedia.no

Han er glad for å ha en jobb, men synes hjemmekontortilværelsen er tung til tider. Det begynner å tære på tålmodigheten for Petter Dreier.

For organisasjonsarbeideren i LO Viken Oslo, som til vanlig er å finne i Folkets Hus i Drammen, er jobben også hobbyen. Derfor er den kanskje også ekstra vanskelig å avgrense.

– Det er ofte telefoner og kveldsmøter, og det er dager da en liksom ikke legger fra seg jobben før en finner senga. Over tid kjenner jeg på en kjedsomhet. Ikke over jobben i seg selv, men måten den utføres på. Det er noe med den sosiale kontakten, det å slå av en prat i gangene og diskutere det som foregår, sier Dreier.

Les også: En SAS-ansatt mistet jobben, men vant fram i retten. Nå angrer kollegene på at de ga seg uten kamp

Det sosiale innskrenkes

Han kjenner igjen det som kommer fram i covid-forskningen om at covid og hjemmekontorsituasjonen slår ekstra hardt når man er enslig. Nettverket hans er sterkt innskrenket.

– Jeg pleier å omgås en fem – seks stykker til daglig. Nå har jeg ikke kontakt med mer enn én til to av dem. Det er ikke så aktuelt å gå ut, og terskelen er jo høyere for å gå på besøk. Men jeg har fått noen nye venner gjennom Playstation som jeg har gjenoppdaget nå under korona. Det fungerer veldig bra. Det er sosialt, og spillingen hjelper meg å tenke på andre ting enn jobb, sier 34-åringen som ikke er helt alene, men bor sammen med foreldrene og sine to hunder.

Artikkelen fortsetter under bildet:

PAUSER:  – Jeg er egentlig ikke noe turmenneske, men å komme seg ut med bikkjene er det som hjelper i de litt mørke periodene. Her på tur i nabolaget med Ebba.

PAUSER: – Jeg er egentlig ikke noe turmenneske, men å komme seg ut med bikkjene er det som hjelper i de litt mørke periodene. Her på tur i nabolaget med Ebba.

Brian Cliff Olguin

Hjelper på humøret

– Å ha kjæledyr er veldig fint når situasjonen er sånn. Hunder er som familiemedlemmer og dessuten har de sine behov. Jeg er ikke den som går tur eller løper rundt på fjelltopper. Jeg er egentlig ganske lat, men hundene får meg ut. Og når jeg først er ute og det er godvær, kjenner jeg at det gjør veldig godt å komme ut og få litt frisk luft. Og det hjelper faktisk på humøret i de litt depressive periodene. Skulle en bare sitte inne, så hadde en jo blitt gal, eller i hvert fall deprimert, sier Dreier.

HK-medlemmet mener han klarer seg bra, selv om noen dager er gråere enn andre.

– Hvordan er oppfølgingen fra arbeidsgiveren din?

– Den er veldig bra. Vi har en ledelse som er flink til å komme med tilbakemeldinger, både ris og ros. Det betyr mye. Hvis en ikke får høre noe, og ingen bemerker det om du gjør en bra jobb, så forsvinner jo motivasjonen. Sånn er det heldigvis ikke hos oss.

Les også: Mye er uavklart i forslaget til nye hjemmekontorregler, mener LO

Berømmer arbeidsgiveren

Dreier forteller at ledelsen er tett på ham og de andre ansatte med spørsmål om hvordan folk har det, og om det er noe de trenger. Han nevner at det også er takhøyde for å ta en fridag, hvis man har behov for det.

– Jeg har ikke benyttet seg av det selv foreløpig, men det er godt å vite at muligheten er der, sier Dreier.

I tillegg oppfordres det stadig til å ta pauser og komme seg ut en tur i løpet av arbeidsdagen, forteller han.

– Hva tenker du om hjemmekontor når korona eventuelt gir seg?

– Det har vært en aha-opplevelse hvor mye arbeidsplassen og arbeidsmiljøet betyr, men samtidig så ser jeg jo helt klart at arbeidet fint kan utføres også hjemmefra. Jeg tenker det gjerne kan være en mulighet å jobbe litt hjemmefra også senere, så lenge en har tilgang til kontoret når en trenger det eller har behov for å hente noe.

Les også: Utstyr til hjemmekontoret kan gi skattesmell

– Hjemmekontor krever mer av oss ledere

Banksjef Hege Olaussen prøver det psykologene anbefaler.

Å følge med på at medarbeiderne har det bra er ikke mindre viktig når de jobber hjemmefra, poengterer Hege Olaussen, banksjef i Sparebank 1 Nord-Norge.

Banken på Storslett i Troms har tatt i bruk alle tiltak i boka for å stimulere de ansatte i koronatida. Fra trimøkter på Teams til quiz og vinlotteri, og det til tross for en femti-femti-rullering der medarbeiderne er halve tida på jobb og halve tida på hjemmekontoret.

Imponert over folk

– Jeg må berømme de ansatte og arbeidsgiver Sparebank 1 Nord-Norge oppi det hele. Det har vært en oppvisning i rask omstilling og tilrettelegging. Folk har vært villige til å sitte på hjemmekontor og gjøre jobben sin, og samtidig har det vært rift om å få være på jobben. Det har vi møtt med å prøve å lytte til folks ønsker og ikke minst identifisere hvem som absolutt helst ikke bør sitte på hjemmekontor, sier Hege Olaussen.

– Her er vi jo avhengige av at folk er ærlige og sier ifra om hvordan situasjonen deres er, legger hun til.

Banksjefen forteller at hun opptatt av å holde standarden både når det gjelder personvern, HR og at fasilitetene for hjemmekontor er tilfredsstillende. Men det er ikke er like lett når folk sitter på hjemmekontor, merker hun.

Det er mer krevende å være leder når ansatte sitter på hjemmekontor, mener Olaussen, som merker at det kan være vanskelig å være tett på medarbeiderne og deres arbeidshverdag.

Artikkelen fortsetter under bildet:

TENKER ARBEIDSMILJØ: Banksjef og HK-medlem Hege Olaussen kjører på med sosiale tiltak for de ansatte på Teams for å pleie arbeidsmiljøet.

TENKER ARBEIDSMILJØ: Banksjef og HK-medlem Hege Olaussen kjører på med sosiale tiltak for de ansatte på Teams for å pleie arbeidsmiljøet.

Privat

Krevende å følge med

– Man må jobbe annerledes og planlegge i enda større grad, for å kompensere for den mer spontane daglige oppfølgingen av de ansatte som man gjør på kontoret. Det er ganske vanskelig å sørge for at alle både blir sett og hørt og har det bra på hjemmekontoret, sier Olaussen.

– Har du bekymret deg for at noen av dem du leder kan bli ensomme eller slite mentalt på grunn av hjemmekontor?

– Det er klart at vi har vært ekstra vare på dem som kanskje er enslige i utgangspunktet, og tenkt at de i hvertfall at de bør være på kontoret. Det andre viktige hensynet har vært til dem som har små barn hjemme. Så noen har fått være på kontoret hele tida.

Sosialt på Teams

Olaussen prøver ellers å kompensere for mangelen av fysisk samvær med sosiale møter på Teams.

– Vi kjører vinlotteri, quiz og sånne ting. Vi har hver vår tur til å arrangere en sosial happening på Teams på fredager. Pluss at vi har hatt felles trim på Teams. Det er i grunnen ganske hyggelig, forteller Olaussen.

Bedriften har ikke fått i stand ordninger der folk kan kjøpe seg kontorutstyr for å ha hjemme, men alle har PC-utstyr tilgjengelig, og ansatte har fått noe utstyr fra avdelingskontor som nylig ble lagt ned.

Dugnadspreget fortsatt

– Det hele bærer fortsatt preg av dugnad, og jeg har inntrykk av at folk stort sett har funnet løsninger og innrettet seg. Men hvis denne situasjonen vedvarer, må vi nok se på noen ordninger. Uten å ta noen beslutning på konsernets vegne, tror jeg uansett at det kommer til å bli sånn at flere sitter på hjemmekontor framover selv om det roer seg ned med koronasituasjonen. Eventuelt at medarbeiderne får mulighet til å jobbe mer hjemmefra, sier Hege Olaussen.

– Hvordan har du selv på hjemmekontoret?

– Jeg har deltatt i den samme turnusen som andre og sittet femti prosent på hjemmekontor. Har overtatt rommet til yngstemann som har flyttet ut, og der har jeg foreløpig en skjerm, men tenker at jeg må ha en til. Jeg er en av dem som drar med meg ting hjem hver dag. Hvis det blir mer permanent med en del hjemmekontor, vil jeg nok rigge meg litt annerledes.

– Sosial kontakt betyr mye

Professor og seniorforsker Asle Hoffart mener det er grunn til å advare mot å holde folk vedvarende på hjemme­kontor.

– Man må i allefall være klar over betydningen av stress og ensomhet for utvikling av psykiske plager, sier Hoffart og viser til resultatene av undersøkelsen som er en del av et prosjekt ved Universitetet i Oslo og Modum Bad.

Hoffart er regnet som en av de ledende psykoterapiforskerne i Norge.

Spørreundersøkelse

10.061 personer fra hele landet fylte ut et spørreskjema online i mars i fjor om sin mentale helse under korona. Det folk sier gir en pekepinn om hvordan folk har det på hjemmekontoret.

Undersøkelsen viste at det allerede i mars var tredobling av deprimerte, og en dobling av de som har angst. Plagene var forhøyet hos de som har en psykologisk diagnose fra før, forteller Hoffart.

I befolkningsundersøkelser i vanlige tider finner en at 10 prosent når et klinisk nivå for depresjon og 12–13 prosent for angst. Etter korona var prosentene 30,8 for depresjon og 27,6 for angst.

Cirka 800, altså 8 prosent av de 10.061 spurte, hadde pålagt hjemmekontor.

Enslige var overrepresentert både i gruppen med deprimerte og i gruppen med engstelige. Og de hadde høyere nivå av ensomhet.

– Det naturlig å tro at de som er enslige føler på mer ensomhet og isolasjon etter å ha sittet en stund på hjemmekontor. Stort sett alle mennesker har behov for å møte andre og være sammen med arbeidskollegaer. For enslige er det ekstra stor forskjell, kanskje fordi den sosiale kontakten på jobben betyr mer for dem som ikke har noen sosial kontakt i hjemmet, sier Hoffart.

Artikkelen fortsetter under bildet:

IKKE LIKE BRA: – Det å snakkes i et reelt rom, der en kan se hele personen som er tilstede, er noe annet enn å snakkes bare gjennom digitale møter, sier psykolog og forsker Asle Hoffart.

IKKE LIKE BRA: – Det å snakkes i et reelt rom, der en kan se hele personen som er tilstede, er noe annet enn å snakkes bare gjennom digitale møter, sier psykolog og forsker Asle Hoffart.

Unni Tobiassen Lie

Stress i barnefamilier

Når det gjelder barnefamiliene peker forskeren på at i den fasen undersøkelsen ble gjort hadde mange barna hjemme og opplevde stress med å passe barn og gi dem hjemmeskole, samtidig som de skulle prøve å holde hjemmekontor.

– Jo mer ensomme folk var, og jo mer foreldrestress folk oppga å ha, dess mer angst og depresjon hadde de, viste undersøkelsen, sier Hoffart.

De som var uten arbeid hadde høyere nivå av depresjon, angst og ensomhet enn de som var i arbeid.

I månedsskiftet januar-februar i år ble det gjennomført en ny runde med spørreskjema. Resultatene fra denne undersøkelsen er like om hjørnet. Forskerne venter spent på hva de vil si om utviklingen.

Kan miste
arbeidsevne

– Depresjon kan gi søvnvansker og tap av energi. Det gjør at en mister arbeidsevne. Det kan utvikle seg en ond sirkel mellom symptomer og arbeidsevne, som kan vare utover pandemien og etter at nedstengingen er opphevet, stadfester forskeren.

– Hvis man over tid blir veldig isolert er det ikke bra, og kontakt over skjerm kan over tid ikke erstatte den menneskelige kontakten. Det å snakkes i et reelt rom, der en kan se hele personen som er tilstede, er noe annet enn å snakkes bare gjennom digitale møter.

Tiltak vil hjelpe

Men når folk først sitter på hjemmekontor, er det en hel del ledere kan gjøre, mener forskeren og psykologen.

– De kan være påpasselige med å ta kontakt og vise at de bryr seg om hvordan folk har det.

Det å arrangere digitale møter som er mer sosiale vil hjelpe. Quiz eller Kahoot for eksempel. Kanskje en felles arbeidslunsj, der de ansatte får tilsendt mat, sier Hoffart og nevner at slike felleslunsjer praktiserer de på Modum Bad der også forskerne sitter på hjemmekontor.

Et grunnleggende behov

Hoffart avrunder med at forskerne har blitt veldig klar over at folk har et grunnleggende behov for å være sammen i hverdagen, og at jobben har en samfunnsmessig viktig funksjon.

– Det å komme ut og treffe kollegaer, småpraten i gangene. Den godhjerta mobbingen og småsladderen arbeidskollegaer imellom gjør godt for en psykiske helsa. Jobben er kanskje ekstra viktig for den enslige, men den er også er viktig for dem som lever i parforhold eller familie. For vi trenger ikke bare å være sammen, vi trenger også mulighet til å komme unna, få litt avstand og så komme hjem med noen nye erfaringer og opplevelser og dele rundt middagsbordet, sier Asle Hoffart.