JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Colourbox

Lønnsforhandlinger

Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret 2021

Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør der det kun er lønna som skal justeres.
04.03.2021
11:14
04.03.2021 11:14

aurora@lomedia.no

Fordi lønnsoppgjøret i 2020 ble utsatt på grunn av koronapandemien, vil fjorårets lønnsoppgjør for noen av oss knapt være ferdig før årets lønnsoppgjør begynner.

Årets oppgjør er et mellomoppgjør. I mellomoppgjøret forhandles det i hovedsak kun om lønna, i motsetning til i hovedoppgjør hvor man forhandler om både lønn og om regulering av alle andre bestemmelser i tariffavtalene.

Mye lest: Sjekk snittlønna i over 350 yrker

Mellomoppgjøret starter med forhandlinger mellom LO og NHO. De setter den økonomiske ramma for oppgjøret. Etter dem skal alle de andre hovedorganisasjonene på arbeidstaker- og arbeidsgiversida forhandle om lønnstilleggene på sine områder.

Hvis ikke partene blir enige, fortsetter de hos riksmekleren. I utgangspunktet er det ikke streikerett på et mellomoppgjør fordi tariffavtalen ikke er sagt opp, den skal bare reguleres. Men hvis partene ikke blir enige i mekling, kan tariffavtalen sies opp, og det blir streik. Men det er uvanlig at det blir streik ved et mellomoppgjør.

Denne skaper debatt: 10 millioner i lønn er ikke så mye, dersom lederen gjør en god jobb, mener NHH-professor

Når gjelder den nye lønna fra?

Lønnsforhandlingene kan dra ut i tid. Men når forhandlingene kommer i mål, er ikke avgjørende for når den nye lønna di gjelder fra. Det er derimot reguleringsdatoen for tariffavtalen. Hvis det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres 1. april, er dette virkningsdatoen. Og du vil få etterbetalt lønnstillegg fra denne datoen. Partene kan avtale andre virkningsdatoer, men det er sjeldent i mellomoppgjøret.

Noen tariffavtaler har også bestemmelser om automatisk regulering av lønnsnivået. Det vil si at tilleggene blir gitt ut fra visse kriterier uten at det egentlig føres forhandlinger.

4. februar var «kaksedagen»: Toppsjefene bruker 24 dager på å tjene inn en vanlig årslønn

Dette har skjedd så langt

Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) skal bidra til at partene i arbeidslivet og myndighetene har en best mulig felles forståelse av situasjonen i norsk økonomi. Da unngår de å bruke tid under forhandlingene til å bli enige om hvordan verden ser ut.

Utvalgets foreløpige hovedrapport, grunnlaget for lønnsoppgjørene i 2021, ble lagt fram mandag 15. februar. På grunn av pandemien er det stor usikkerhet knyttet til tallene i denne rapporten. I løpet av mars kommer TBU med oppdaterte tall.

Les også: Koronabonuser gjorde butikkansatte til lønnsvinnerne i 2020 – her er tallene for fjorårets lønnsvekst

16. februar ble representantskapet i LO, der topptillitsvalgte fra alle fagforbundene møter, enige om hva de mener årets bør vektlegges i årets lønnsoppgjør.

Aktuelt: Dette er LOs krav til årets lønnsoppgjør

Dette skal skje framover

11. mars: Arbeidsgiverne i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) har sitt representantskap som vedtar sin forhandlingsposisjon i lønnsoppgjøret.

15. mars: Forhandlingene mellom LO og NHO starter ved at LO som representerer arbeidstakerne, leverer sitt krav til NHO som representerer arbeidsgiverne.

24.–25. mars: Forhandlinger mellom LO og NHO.

9.–10. april: Dersom partene ikke blir enige, møter de til mekling hos Riksmegleren.

7. og 8. april – Virke-området: Forhandlingene med Virke skal etter planen foregå 7. og 8. april, men flyttes til 13. og 14. april dersom det blir mekling mellom LO og NHO. Virkningsdato er normalt 1. april.

14. april – Spekter-oppgjøret: Starter 14. april med såkalte a-delsforhandlinger (for samtlige virksomheter), som normalt er ferdig i løpet av en dag. Så fortsetter oppgjøret med b-delsforhandlinger (for den enkelte virksomhet), som normalt går fram mot sommeren. Virkningsdato er 1. april.

21. april – KS-oppgjøret: Starter 21. april og forhandlingsfristen er 30. april, som også er virkningsdatoen.

23. april – Oslo-oppgjøret: I tariffsammenheng er ikke Oslo kommune en del av KS. Forhandlingene starter 23. april og fristen for å komme til enighet er 1. mai.

27. aprilStatsoppgjøret: Starter 27. april og pågår til 30. april klokken 24.00, som er virkningsdato for oppgjøret. Forhandlingene foregår med Staten ved Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Dersom partene ikke blir enige, blir meklingsdatoene 5. mai til 26. mai klokken 24.00.

10. mai – Samfunnsbedriftene (Tidligere KS Bedrift): Forhandlingene starter 10. mai og forhandlingsfristen er 11. mai.

Fått med deg denne? 15 spørsmål og svar om ny pensjonskonto

Ny minstelønn

Selv om det ikke er noen generell minstelønn i Norge, er det innført minstelønn i enkelte bransjer.

Dette skjer gjennom såkalt allmenngjøring av en tariffavtale. Det innebærer at bestemmelsene i den allmenngjorte tariffavtalen blir lovbestemte minstenivå for dem som arbeider innen det området tariffavtalen virker.

Det er Tariffnemnda som vedtar allmenngjøring, og deres vedtak etter lønnsoppgjøret 2020 kommer først i slutten av mars. Altså omtrent på samme tid som årets lønnsoppgjør starter. Dette er uvanlig sent, og skyldes at fjorårets tariffoppgjør ble flyttet til etter sommeren.

04.03.2021
11:14
04.03.2021 11:14