JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

4. februar er «kaksedagen»:

Toppsjefene bruker 24 dager på å tjene inn en vanlig årslønn

Noen få dager ut i februar har ledere i de største norske selskapene allerede tjent en gjennomsnittlig norsk årslønn.
Toppsjefenes snittlønn er nesten elleve ganger den gjennomsnittlige årslønna i Norge.

Toppsjefenes snittlønn er nesten elleve ganger den gjennomsnittlige årslønna i Norge.

Grafikk: Emmie Olivia Kristiansen

yngvil@lomedia.no

aurora@lomedia.no

Litt utpå dagen i dag, har den gjennomsnittlige topplederen i Norges 100 største selskaper tjent det som tilsvarer en hel årslønn for en vanlig ansatt. Derfor er 4. februar «Kaksedagen» i år.

Toppdirektørene i Norge hadde nær 6,1 millioner kroner i gjennomsnittlig årslønn i 2019, viser oversikten FriFagbevegelse har lagd ved å hente ut lønnstall fra årsregnskapene til de 100 største selskapene i Norge.

Vi har lagt magasinet Kapitals rangering av Norges største selskaper til grunn.

I tillegg til lønn og bonus får mange av konsernsjefene inntekter fra aksjeprogrammer i selskapene.

De fleste får også frynsegoder, som heter naturalytelser, som bil, aviser, telefon og laptop. Noen har fått sluttvederlag på mange millioner kroner.

Vi har brukt tall for 2019 fordi bare et fåtall av selskapene hittil har lagt fram årsregnskap for 2020.

Mye lest: Hva tjener folk med ditt yrke? Dette er snittlønna i over 350 av dem

Elleve ganger vanlig lønn

Toppsjefenes snittlønn er nesten elleve ganger den gjennomsnittlige årslønna i Norge.

I 2019 var den gjennomsnittlige årslønna for alle ansatte i Norge 570 800 kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Dagslønna til konsernsjefene i de 100 selskapene var i gjennomsnitt 23.380 kroner, når vi tar utgangspunkt i at det er 260 arbeidsdager i året, slik Nav gjør.

Denne skaper debatt: Koronastøtte fra staten går til utbytte for eierne: – Utrolig uklokt

Rekordmange kvinner blant topp-100

14 av de 100 sjefene på lista er kvinner. Til sammenligning var bare fem kvinner blant konsernsjefene på topp-100-lista i 2016.

Hilde Merete Aasheim tok over som konsernsjef i Norsk Hydro i 2019, og fikk det året lønn og bonus på 7,3 millioner kroner.

Kjerstin Braathen ble toppsjefen i DNB samme år. Hun fikk 7,8 millioner kroner i lønn og bonus.

Den aller høyest lønte kvinnen var Kristin Kragseth i Vår Energi, med over 9,5 millioner kroner i året.

Lønnsnivået i de norske selskapene er imidlertid mye, mye lavere enn i for eksempel Storbritannia. I Storbritannia bruker den gjennomsnittlige konsernsjefen bare seks dager på å tjene inn snittlønna for vanlige arbeidstakere, ifølge tenketanken High Pay Centre. Kaksedagen i Storbritannia – Fat Cat day – var 6. januar i år.

Mye delt: Venke (51) mistet hotelljobben: – Erna kan gjerne bytte plass med meg et års tid

Høyest lønn i laksebransjen

Aller høyest lønn hadde Alf-Helge Aarskog i laksegiganten Mowi. Han fikk med seg over 19 millioner kroner i lønn og bonus i 2019. (Han sluttet i jobben i november 2019.)

Terje Male fikk 18 millioner kroner i lønn og bonus for innsatsen i bilselskapet MøllerGruppen. (Han sluttet i jobben i mai 2019.)

Også Subsea 7 Norway-sjefen Jean Cahuzac fikk grei lønn, over 17 millioner kroner. (Han gikk av med pensjon på slutten av 2019).

Fredag publiserer FriFagbevegelse lista over lønna til konsernsjefene i Norges største selskaper.

12 av konsernsjefene har over 10 millioner kroner i lønn og bonus.

Fått med deg denne? 15 spørsmål og svar om ny pensjonskonto

Disse er tatt ut av beregningen

Av de 100 selskapene har vi kun brukt lønnstall for 94. Vi har tatt seks selskaper ut av beregningen.

Tre selskaper oppgir ikke lønna til toppsjefen: John Fredriksen-eide Frontline, SAS Norge, og Nordea.

Tre konsernsjefer er tatt ut av beregningen fordi de eier en betydelig del av selskapet og den oppgitte lønna derfor ikke er representativ.

• Rema 1000-kongen Odd Reitan leder familieselskapet Reitangruppen. Han er, ifølge Kapital, Norges nest rikeste med 44,5 milliarder kroner i formue. Tok ut 2,2 millioner i lønn.

• Skipsreder Niels G. Stolt-Nielsen eier og leder rederiet Stolt-Nielsen. Han er Norges 57. rikeste med 4,4 milliarder kroner i formue, ifølge Kapital. Tok ut 0 kroner i lønn.

• Bjørn Kjos tok ut litt over 2 millioner i lønn for jobben som konsernsjef i Norwegian i 2019. Han gikk av som konsernsjef i juli 2019. Samme år solgte HBK Invest, som Kjos eier sammen med Bjørn Kise, seg kraftig ned i Norwegian. I fjor solgte HBK seg ytterligere ned og satt bare igjen 0,12 prosent av aksjene i Norwegian, ifølge Dagens Næringsliv.

Kjos var i 2018 Norges 68. rikeste med 3,8 milliarder kroner i formue. I 2019 var han nummer 183 på Kapitals riking-liste og formuen halvert fra året før. I 2020 falt han helt ut av lista.