Nå får alle deltidsansatte i varehandelen ekstra betalt for å jobbe kvelder og helger
12-timersregelen fjernes også i tariffavtalen som gjelder på bakeriutsalg og fabrikkutsalg.
Tri D. Nguyen
Saken oppsummert
lene.svenning@lomedia.no
Natt til tirsdag ble Handel og Kontor og NHO enige i lønnsoppgjøret for den minste av tariffavtalene i varehandelen: Butikkoverenskomsten. Den gjelder for ansatte i blant annet bakeriutsalg og fabrikkutsalg. Om lag 350 HK-medlemmer er omfattet av avtalen.
Les også: Seniorforsker mener det vil se mørkt ut i varehandelen lang tid framover
Partene er enige om følgende:
• Lønna for de med 5 og 6 års ansiennitet økes med henholdsvis 682 og 786 kroner i måneden fra 1. mai. Det gir en økning på 2,5 prosent, og kommer som et resultat av garantilønnsordningen i avtalen.
• 12-timersregelen fjernes fra 1. mai. Regelen innebærer at ansatte som jobber mindre enn 12 timer i uka ikke får tillegg for å jobbe kvelder og helger. Det skal de få nå.
• Om lederne i bedriften får forskuttert sykelønn fra bedriften, skal alle de andre ansatte også få det.
Gjelder hele varehandelen
HK-leder Christopher Becham er glad for 12-timersregelen er borte også fra denne avtalen. Det fikk HK gjennomslag for i både i lønnsoppgjøret med Virke om landsoverenskomsten, de største avtalen i handelen, og i lønnsoppgjøret med NHO Service og Handel om handelsoverenskomsten. I butikkoverenskomsten forsvinner den imidlertid ikke før 1. mai. Slik forklarer Beckham det:
– Covid -19 har slått hardt ned i disse bransjene, hvor marginene allerede er små. Bedriftene har behov for tid til å omstille seg til dette. Vi håper at det er normale tilstander igjen til våren, sier han.
Artikkelen fortsetter under bildet:
FORNØYD: 12-timersregelen er fjernet i alle tariffavtalene i varehandelen. Det er HK-leder Christopher Beckham glad for.
Erlend Angelo
Lønna henger etter
Selv om lønna går opp for de ansatte på de høyeste ansiennitetstrinnene i avtalen, er det fremdeles et stykke igjen til satsene i de to andre tariffavtalene i varehandelen. På det øverste trinnet, lønnstrinn 6, skiller det om lag 1.200 kroner i måneden.
– Vi klarte ikke å ta igjen gapet, det er det ikke bæreevne i bedriftene til nå. Satsene må øke sakte, men sikkert, sier Christopher Beckham til HK-Nytt.
Ny avtale for nye bedrifter
HK og NHO Service og Handel signerte den nye handelsoverenskomsten i juni. Partene er enige om at alle NHO-bedrifter i varehandelen som inngår tariffavtale skal omfattes av handelsoverenskomsten. Årets lønnsoppgjør om denne tariffavtalen ble sluttført i forrige uke.
Flere saker
Julie Lødrup, førstesekretær i LO.
Leif Martin Kirknes
Kvinner har høyere sykefravær enn menn. Disse tiltakene kan endre dette
Nasjonalt er Senterpartiet mot søndagsåpne butikker. Likevel stemte altså Senterpartiet i Lillehammer for å åpne opp for søndagsåpne butikker.
Stian Rognhaugen via Creative Commons
Senterpartiet sikra flertall for søndagsåpne butikker i Lillehammer
Fra venstre: LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-sjef Ole Erik Almlid.
Håvard Sæbø
Ny lønn: LO og NHO er enige
Det blei storstreik i lønnsoppgjøret i 2023. Her fra en streikemarkering på Youngstorget.
Jan-Erik Østlie
I dag starter meklinga i lønnsoppgjøret: – Vi står klare til å streike, sier HK-tillitsvalgt
Bildet er tatt under streiken i 2023.
Leif Martin Kirknes
Disse HK-medlemmene gjør seg klare til streik
LO-leder Peggy Hessen Følsvik under streiken i lønnsoppgjøret i 2023.
Håvard Sæbø