JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mildere EØS-kritikk fra Handel og Kontor

På forrige landsmøte vedtok representantene at forbundet ville framforhandle en ny og bedre EØS-avtale. Det vil de ikke lengre.
BRUKE HANDLINGSROMMET: 1. nestleder Elisabeth Sundset var leder i redaksjonskomiteen som tok for seg EØS-avtalen på landsmøtet. - Handlingsrommet i EØS-avtalen må tydliggjøres og brukes bedre, sa hun.

BRUKE HANDLINGSROMMET: 1. nestleder Elisabeth Sundset var leder i redaksjonskomiteen som tok for seg EØS-avtalen på landsmøtet. - Handlingsrommet i EØS-avtalen må tydliggjøres og brukes bedre, sa hun.

Brian Cliff Olguin

lene.svenning@lomedia.no

Også på dette HK-landsmøtet har forbundets holdning til EØS-avtalen vært oppe til debatt. På forrige landsmøte, i 2016, ble det gjort vedtak om at HK vil framforhandle en ny og bedre EØS-avtale. På dagens landsmøte lå det forslag i bordet om å gå enda lenger. Region Øst foreslo i tillegg at om ikke forhandlinger fører fram, krever HK at EØS-avtalen sies opp.

Men slik ble det ikke. Saken skapte ikke særlig temperatur på landsmøtet, og det ble tidlig klart at saken ble oversendt til redaksjonskomiteen.

I vedtaket som ble gjort mandag er det verken krav om reforhandling eller oppsigelse av avtalen. HK peker på at EØS-avtalen har fått større konsekvenser for det norske arbeidslivet enn noen hadde forutsett. Forbundet mener det er uakseptabelt at arbeidslivspolitikken i stadig økende grad overføres til besluttende organer utenfor Norge.

Her er vedtaket HK-landsmøtet gjorde om EØS-avtalen mandag:

«EØS-avtalen har siden den ble inngått i 1992 blitt stadig mer omfattende og griper inn på områder som stortingsflertallet forutsatte at den ikke skulle berøre. EØS-avtalen har på arbeidsmarkedsområdet gitt større konsekvenser enn noen hadde forutsett. Sentrale elementer innen norsk distriktspolitikk, petroleumspolitikk, forvaltning av naturressurser, alkoholpolitikk og i de senere år faglige rettigheter og tiltak for å hindre sosial dumping, har i tur og orden blitt utfordret av ESA- og EFTA- domstolen. Det er uakseptabelt at arbeidslivspolitikken i stadig økende grad overføres til besluttende organer utenfor Norge.

Norge må påvirke prosessen i EU mer aktivt og stille tydeligere krav. Vi må i tillegg bli bedre på å tilpasse regelverket i Norge for å sikre norske lønns- og arbeidsvilkår. På den måten vil kommende tillegg til avtalen sikre norske arbeidstakeres rettigheter på en bedre måte.

Vi må sørge for bred deltakelse fra fagbevegelsen i dette arbeidet.»

Les også: Dette er de viktigste vedtakene på HKs landsmøte