Mildere EØS-kritikk fra Handel og Kontor
På forrige landsmøte vedtok representantene at forbundet ville framforhandle en ny og bedre EØS-avtale. Det vil de ikke lengre.
BRUKE HANDLINGSROMMET: 1. nestleder Elisabeth Sundset var leder i redaksjonskomiteen som tok for seg EØS-avtalen på landsmøtet. - Handlingsrommet i EØS-avtalen må tydliggjøres og brukes bedre, sa hun.
Brian Cliff Olguin
Saken oppsummert
lene.svenning@lomedia.no
Også på dette HK-landsmøtet har forbundets holdning til EØS-avtalen vært oppe til debatt. På forrige landsmøte, i 2016, ble det gjort vedtak om at HK vil framforhandle en ny og bedre EØS-avtale. På dagens landsmøte lå det forslag i bordet om å gå enda lenger. Region Øst foreslo i tillegg at om ikke forhandlinger fører fram, krever HK at EØS-avtalen sies opp.
Men slik ble det ikke. Saken skapte ikke særlig temperatur på landsmøtet, og det ble tidlig klart at saken ble oversendt til redaksjonskomiteen.
I vedtaket som ble gjort mandag er det verken krav om reforhandling eller oppsigelse av avtalen. HK peker på at EØS-avtalen har fått større konsekvenser for det norske arbeidslivet enn noen hadde forutsett. Forbundet mener det er uakseptabelt at arbeidslivspolitikken i stadig økende grad overføres til besluttende organer utenfor Norge.
Her er vedtaket HK-landsmøtet gjorde om EØS-avtalen mandag:
«EØS-avtalen har siden den ble inngått i 1992 blitt stadig mer omfattende og griper inn på områder som stortingsflertallet forutsatte at den ikke skulle berøre. EØS-avtalen har på arbeidsmarkedsområdet gitt større konsekvenser enn noen hadde forutsett. Sentrale elementer innen norsk distriktspolitikk, petroleumspolitikk, forvaltning av naturressurser, alkoholpolitikk og i de senere år faglige rettigheter og tiltak for å hindre sosial dumping, har i tur og orden blitt utfordret av ESA- og EFTA- domstolen. Det er uakseptabelt at arbeidslivspolitikken i stadig økende grad overføres til besluttende organer utenfor Norge.
Norge må påvirke prosessen i EU mer aktivt og stille tydeligere krav. Vi må i tillegg bli bedre på å tilpasse regelverket i Norge for å sikre norske lønns- og arbeidsvilkår. På den måten vil kommende tillegg til avtalen sikre norske arbeidstakeres rettigheter på en bedre måte.
Vi må sørge for bred deltakelse fra fagbevegelsen i dette arbeidet.»
Flere saker
Julie Lødrup, førstesekretær i LO.
Leif Martin Kirknes
Kvinner har høyere sykefravær enn menn. Disse tiltakene kan endre dette
Nasjonalt er Senterpartiet mot søndagsåpne butikker. Likevel stemte altså Senterpartiet i Lillehammer for å åpne opp for søndagsåpne butikker.
Stian Rognhaugen via Creative Commons
Senterpartiet sikra flertall for søndagsåpne butikker i Lillehammer
Fra venstre: LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-sjef Ole Erik Almlid.
Håvard Sæbø
Ny lønn: LO og NHO er enige
Det blei storstreik i lønnsoppgjøret i 2023. Her fra en streikemarkering på Youngstorget.
Jan-Erik Østlie
I dag starter meklinga i lønnsoppgjøret: – Vi står klare til å streike, sier HK-tillitsvalgt
Bildet er tatt under streiken i 2023.
Leif Martin Kirknes
Disse HK-medlemmene gjør seg klare til streik
LO-leder Peggy Hessen Følsvik under streiken i lønnsoppgjøret i 2023.
Håvard Sæbø