Lønnsoppgjøret i finanssektoren
Lønnsoppgjøret for de ansatte i bank og forsikring er i gang. Les om kravene her
LO frykter at arbeidsgiverorganisasjonen Finans Norge vil fjerne lønnstrinnene i lønnsregulativet.
LØNNSOPPGJØRET ER I GANG: Vigdis Rekdal (f.v.), Christopher Beckham og resten av delegasjonen fra LO møter Runa Kerr i Finans Norge for å sparke i gang oppgjøret for 2.300 ansatte i finanssektoren.
André Kjernsli
katharina@lomedia.no
alf.ragnar.olsen@lomedia.no
– Vi ønsker ikke individuelle lønninger, men en kollektiv lønnsdannelse hvor alle medlemmene får høyere lønn, sier forbundsleder Christopher Beckham i Handel og Kontor (HK).
Han er LOs forhandlingsleder i årets lønnsoppgjør i finanssektoren og representerer 2.000 medlemmer i HK og nærmere 300 medlemmer i Fagforbundet Post og finans. Beckham skal forhandle om Sentralavtalen mellom LO og Finans Norge.
Beckham forholder seg til hva partene i industrien – Fellesforbundet og Norsk Industri – ble enige om i sitt lønnsoppgjør, nemlig 3,7 prosent i lønnsøkning for de ansatte i industrien.
– Vi legger oss på ramma til frontfaget, sier han.
Finansforbundet, som er det største fagforbundet innen finanssektoren med om lag 20.000 medlemmer, forhandler parallelt med LO. Arbeidsgiverorganisasjonen Finans Norge er motparten til begge. Forhandlingene startet onsdag 20. april klokka 12. Midnatt torsdag 21. april er fristen for å bli enige. Gjør de ikke det, må partene møtes hos Riksmekleren.
Frykter mer ulikhet
Det er spesielt ett element som Beckham og Vigdis Rekdahl, leder i LO Finans HK, tror kan bli komplisert. Finans Norge har sagt at de vil ha et trinnløst lønnsregulativ, ifølge Beckham.
Trinnene i lønnsregulativet i Sentralavtalen er en skala som angir hvor de enkelte stillinger skal plasseres. Det starter på trinn 22 med en årslønn på 345.551 kroner og går til lønnstrinn 86 med en årslønn på 935.419 kroner. Beckham synes det er skummelt om trinnene blir borte.
– Trinnsystemet er viktig når tariffavtaler skal opprettes på nye arbeidsplasser. Uten det kan arbeidsgivere bare gi den lønna de ønsker, supplerer Vigdis Rekdahl.
Det er viktig at lønnstrinnene er en del av Sentralavtalen som en har streikerett på og ikke de lokale bedriftsavtalene uten streikerett, forklarer forhandlingslederen.
– Uten trinnsystemet i lønnsregulativet hadde arbeidsgiver hatt makt til å fastsette lønn til de nyansatte, sier Rekdahl.
HK-Nytt har tatt kontakt med Finans Norge for å høre om de kan bekrefte at de ønsker et trinnløst lønnsregulativ. De svarer at de ikke vil kommentere forhandlingene.
– I år skal det forhandles om både lønn og innholdet i sentralavtalene. Vi håper å komme til enighet med våre to forhandlingsmotparter i løpet av disse to dagene, skriver Finans Norges arbeidslivsdirektør og forhandlingsleder Runa Opdal Kerr på nettsiden til Finans Norge.
Full stopp i lønnsoppgjøret i varehandelen: – Arbeidsgiverne sier nei til alle krav, sier HK-lederen
Vil unngå trynetillegg
HK-lederen forhandler på vegne av medlemmene i Fagforbundet også. Med seg i forhandlingene har han Cathrine Ertsås, nestleder i Fagforbundet Post og finans.
– Folk vil ha et skikkelig lønnstillegg, sier Ertsås.
Fagforbundets medlemmer er også opptatt av gode kompensasjonsordninger for bruk av hjemmekontor.
– Vi ønsker også at mest mulig av tilleggene skal komme i de sentrale forhandlingene. Det vil sikre mest mulig til flest mulig – framfor lokale tillegg som fort kan oppfattes som trynetillegg, sier Ertsås.
Finansforbundet har også forventninger om økt kjøpekraft. Forbundsleder Vigdis Mathisen mener at forutsetningene for et godt oppgjør er til stede.
– De ansatte har nok en gang bidratt til rekordresultater i næringen. Da er det bare rett og rimelig at vi krever at våre medlemmer får sin rettmessige andel av verdiskapningen, sier Mathisen i en pressemelding på Finansforbundets nettsider.
Mye lest: Zara-ansatte Ida Marie og Alejandra kjempet fram fri på påskeaften for 400 ansatte
Flere saker
LO vil ha en garanti for at sykelønnsordninga ikke blir rørt de neste fire årene.
Terje Pedersen / NTB
LO avviser nytt sykelønnsforslag fra NHO
Brian Cliff Olguin
Siw gikk i luksusfellen
Alma lurte på hvorfor hun ble deprimert hver måned, uten noen grunn. Da hun fikk vite om PMS, begynte bitene begynte å falle på plass.
Maud Lervik
Alma (24) jobber ikke når hun har sterk PMS
Jan Kåre Ness
Nå er Kiwi-ansatte Joakim (29) sikret flere hundretusener mer i pensjon
Karl Johan. Illustrasjonsfoto.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre-byrådet vil ha søndagsåpent i Oslo. Dårlig utreda «makkverk», mener Ap
Gratis julebord er ingen selvfølge. Er du blant dem som slipper å punge ut?
Colourbox