JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kersti holdt på å miste millionpensjonen da sjefen sa opp tariffavtalen

Da Narvesenansatt Kersti Landsvik (56) oppdaget at hun var i ferd med å miste drøyt en million kroner i AFP, ble hun forbannet. Det hjalp. Nå har også kjøpmannen meldt seg inn i HK.
FORNØYDE: I dag er Kersti Landsvik og Adrian Nordås gode kolleger. Stemningen var langt mer anstrengt våren 2021.

FORNØYDE: I dag er Kersti Landsvik og Adrian Nordås gode kolleger. Stemningen var langt mer anstrengt våren 2021.

Katharina Dale Håkonsen

katharina@lomedia.no

– Jeg synes at det var forbannet dårlig gjort å si opp tariffavtalen uten å snakke med meg først, sier Narvesenansatte Kersti Landsvik.

Hun bøyer seg ned, henter to og to colaflasker som hun plasserer i hyllene. Å fylle på varer, smøre bagetter og hjelpe kunder i Narvesenkiosker har vært jobben til Landsvik i 34 år. Like lenge har hun vært medlem av Handel og Kontor (HK) og hatt tariffavtale.

Men våren 2021 endret alt seg. Da en ny kjøpmann tok over driften av kiosken på Bergen jernbanestasjon, sa han opp tariffavtalen for å spare penger. Etterpå fortalte han det til sin eneste fulltidsansatte – Kersti Landsvik. Hun ble forbannet. Ikke bare mistet hun tariffavtalen, men også Avtalefestet pensjon (AFP) til en verdi av drøyt 1 million kroner.

– Å ha en tariffavtale med AFP betyr veldig mye for meg, men også for framtida til mannen min, sier hun.

AFP er en livsvarig, tariffbasert pensjonsordning ansatte kan ta ut fra de fyller 62 år. Men det forutsetter at visse vilkår oppfylles (se faktaboks). Du må blant annet arbeide i en eller flere bedrifter med tariffavtale i sju av de siste ni årene før du fyller 62 år. Det toget var begynt å gå for Landsvik. Våren 2021 var hun 55 år gammel. Skulle hun sikre seg retten til AFP, måtte hun skaffe seg en ny jobb med ordningen innen hun fylte 56 år i desember eller ta kampen på sin nåværende arbeidsplass. Landsvik valgte det siste.

– Jeg tok kontakt med HK i Bergen, maste på sjefen min og begynte å undersøke hva jeg var i ferd med å miste.

LES OGSÅ: Største nedgang i reallønna på 75 år: Prisene stiger dobbelt så raskt som lønningene

– Kan være katastrofalt

Regionsekretær Rigmor Heggdal ved HKs kontor i Bergen forteller at den nye kjøpmannen ved Narvesen-kiosken ikke gjorde noe ulovlig. Ved virksomhetsoverdragelse – som det er når en ny kjøpmann tar over en franchisevirksomhet – er det et «overgangsvindu» på tre uker hvor man kan si opp tariffavtalen.

Det var det som skjedde våren 2021.

– For våre medlemmer, som tror at tariffavtalen videreføres, kan det være katastrofalt. Det kan ta lang tid før de oppdager det, og da kan det være for seint, sier Heggdal.

Alle de 270 Narvesen-kioskene i Norge er franchisebedrifter i handelskonsernet Reitan Convenience. Bare 13 av dem har tariffavtale med HK.

– Vi skulle helst sett at de som overtar ved en virksomhetsoverdragelse – og dette gjelder alle bedrifter, ikke bare Narvesen-kiosker – fortsetter å bruke tariffavtalen som et godt verktøy for samarbeid med de ansatte, sier regionsekretæren.

Landsvik reagerte på at den nye arbeidsgiveren sa opp tariffavtalen uten å informere henne først. Men heller ikke der gjorde han noen ulovlig, forteller Heggdal.

Fikk du med deg denne?: AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

– Jeg fikk dårlige råd

Men hvorfor valgte kjøpmann Adrian Nordås (27) å ta det steget? Siden Narvesen-kiosken på Bergen jernbanestasjon er den første butikken Nordås driver, lente han seg på råd fra kolleger.

– Da jeg var på opplæring, fikk høre at det var dyrt med tariffavtale og at jeg burde si den opp. Jeg fulgte rådene de ga meg. Vi skulle uansett følge tariff, lover og regler, sier Nordås.

Rigmor Heggdal reiste et krav om en ny tariffavtale. Kersti Landsvik maste om at Nordås måtte undertegne den innen seks måneder, som er fristen ansatte kan være utmeldt av AFP-ordningen uten å miste pensjonen. Kjøpmannen var lenge i tvil hva han skulle gjøre og hvor mye en slik pensjonsavtale kostet. Etter sommerferien fikk han en telefon fra Reitan Convenience som gjorde at han bestemte seg seg for opprette en ny tariffavtale.

– Vi rådet kjøpmannen til å beholde tariffavtalen fordi det er viktig for den ansatte. Vi er glade for at han lyttet til vårt råd, skriver HR- og kommunikasjonsdirektør Marit Sælid Johannessen Reitan Convenience i en e-post til HK-Nytt.

En AFP-ordning er en merkostnad for arbeidsgiver. De må betale 2,5 prosent av bruttolønna til den ansatte til Fellesordningen for AFP. Dette er en utgift Adrian Nordås må ta. I ettertid angrer kjøpmannen på at han lyttet til Narvesen-kollegene om å si opp tariffavtalen.

– De skulle aldri ha sagt det til meg. Det var rett og slett et dårlig råd, sier Nordås som selv nylig meldte seg inn i HK.

Reitan Convenience tar ikke ansvar for den veiledningen.

– Jeg kjenner ikke til hvem som gav kjøpmannen råd om å si opp tariffavtalen eller hvorfor rådet ble gitt, skriver Johannessen.

MYE LEST: Jorun (62) holdt på å miste pensjonen verdt 1,1 million kroner

Helsa avgjør

I dag har Nordås og Landsvik et godt arbeidsforhold. Men helt fram til tariffavtalen ble undertegnet, var 56-åringen bekymret.

– Det gikk ut over humøret mitt. Det merket også mannen min. Jeg var veldig usikker på framtida, sier hun.

Den Narvesen-ansatte har ingen konkrete planer om å gå av med Avtalefestet pensjon når hun fyller 62 år. Hun kan også fortsette å jobbe og samtidig ta ut AFP.

– Hva jeg gjør, avhenger av helsa mi. Det er fysisk krevende å jobbe i kiosk. Jeg kjenner det på kroppen.

Kersti Landsvik oppfordrer alle ansatte til å passe på ved endringer i arbeidsforholdet sitt.

– Du må stå på, ikke gi deg og kreve det du har rett på. Hvis du gir deg, bryr du deg ikke nok. Det gjør du kanskje den dagen du ser hva som kommer inn på bankkontoen din. Men da er det for seint.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

– Ansatte må stå på

Rigmor Heggdal er enig med Landsvik. Hun minner medlemmene på at de ikke kan ta alt for gitt når det skjer forandringer på jobben.

– Selv om de ansatte står bak den samme kassa i den samme uniformen, jobber de ikke for Narvesen, men for kjøpmenn. Medlemmene må sette seg inn i sine rettigheter. HK klarer ikke å ha oversikt over alle virksomhetsoverdragelsene, sier hun.

HK-medlemmer må ikke vente, men ta kontakt med HK og spørre om hjelp eller gå i dialog med arbeidsgiver og be om å få beholde tariffavtalen, understreker Heggdal. For HK er franchisevirksomheter – som blant annet Narvesen, 7-eleven og Rema 100 – ekstra problematiske.

– Det kan være hyppige skifter av
kjøpmenn, og det er utfordrende for de ansatte, sier Heggdal.

Selv om Kersti Landsvik per dags dato har rett på AFP, er hun langt fra sikret. Mye kan skje de neste årene.

– Kanskje Narvesen-kiosken på togstasjonen i Bergen skifter kjøpmann igjen, og vi må kreve tariffavtalen en gang til, sier regionsekretæren i HK.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Avtalefestet pensjon (AFP)

Arbeidstakere i bedrifter med tariffavtale kan ta ut AFP fra fylte 62 år.

Du må være i arbeid helt fram til du starter uttak av AFP.

Du må ha arbeidet i en eller flere bedrifter med tariffavtale i sju av de siste ni årene før du
fyller 62 år.

Har du ikke de nødvendige sju årene på 62-årsdagen, kan du ikke hente deg inn igjen ved
å jobbe videre.

Du må jobbe minimum 20 prosent stilling og tjene mer enn 1G (106.399 kroner).

Kilde: Fellesordningen for AFP

Avtalefestet pensjon (AFP)

Arbeidstakere i bedrifter med tariffavtale kan ta ut AFP fra fylte 62 år.

Du må være i arbeid helt fram til du starter uttak av AFP.

Du må ha arbeidet i en eller flere bedrifter med tariffavtale i sju av de siste ni årene før du
fyller 62 år.

Har du ikke de nødvendige sju årene på 62-årsdagen, kan du ikke hente deg inn igjen ved
å jobbe videre.

Du må jobbe minimum 20 prosent stilling og tjene mer enn 1G (106.399 kroner).

Kilde: Fellesordningen for AFP