JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LOs julepatrulje gjør seg klar for å besøke de 85 butikkene i kjøpesenteret Brotorvet i Stathelle i Telemark. Fra venstre Ole Henrik Olsen, Øyvind Nilsen og Monica Østgård.

LOs julepatrulje gjør seg klar for å besøke de 85 butikkene i kjøpesenteret Brotorvet i Stathelle i Telemark. Fra venstre Ole Henrik Olsen, Øyvind Nilsen og Monica Østgård.

Martin Guttormsen Slørdal

Julepatruljen besøkte travle butikkansatte

LO gjennomførte julepatrulje i Telemark for første gang.
19.12.2013
09:53
21.08.2023 17:14

martin.slordal@lomedia.no

Før jul går kassaapparatene i butikkene varme, og ansatte på restauranter og kafeer merker større pågang enn ellers i året. Hvordan har de ansatte det egentlig på jobben i disse travle ukene? Vi kjenner godt til LOs sommerpatrulje, men LO har begynt å patruljere også i julemåneden. I fjor fikk kjøpesenteret Farmandstredet i Tønsberg besøk av LOs julepatrulje, i år sto kjøpesentre i Telemark for tur.

Kjenner ikke til rettighetene sine

Organisasjonsmedarbeider Inger Køhn i Handel og Kontor Østlandet Sør, patruljerte kjøpesentret Brotorvet i Stathelle sammen med tillitsvalgte fra flere forbund.

– Vi går ikke så grundig til verks som vi gjør under sommerpatruljen. Det viktigste er å være synlige for dem som jobber i førjulsstria, forklarer Køhn.

Mange ansatte i butikker og kafeer jobber ekstra timer, og det er søndagsåpne butikker de tre siste helgene før jul. Køhn mener at julepatruljen gjør ansatte bevisste på hva de har krav på når de jobber.

– Det er ikke alle som vet om rettighetene sine i arbeidslivet, sier hun.

Finner brudd

Ole Henrik Olsen, ungdomssekretær i LO i Telemark, har lastet varevogna full av små poser som han skal dele ut til de ansatte på Brotorvet. I posen er det godteri og informasjon om retten de har til en arbeidskontrakt, overtidsbetaling og pauser. Ungdomssekretæren opplever at julepatruljen blir tatt godt imot inne på sentrene de besøker. Og noen ganger blir det tid til en lengre prat med de ansatte som har noe på hjertet.

– Men som regel er det travelt i butikkene og de ansatte har nok med å ta seg av kunder. Da legger vi igjen posene med informasjon og godteri og forteller hva som er i den. Så ønsker vi dem ei god jul, sier Olsen.

Men enkelte steder avslører også praten brudd på arbeidsmiljøloven.

– Det har dukket opp tilfeller hvor de ansatte mangler arbeidskontrakter og at de ikke får overtidsbetaling, sier ungdomssekretæren.

Får ikke gått på do

Varevogna med poser begynner å bli tom. Inne i en av butikkene blir patruljen stoppet av Heidi Waag som jobber i en av de mindre klesbutikkene på senteret. Hun er alltid alene på jobb og har spørsmål om arbeidstiden sin. Waag forklarer også at hun har problemer med å komme seg på toalettet i arbeidstida hvis vekterne ikke er tilgjenglige til å passe på butikken den stunden hun er borte.

– Det ser ikke bra ut hvis jeg må stenge butikken i åpningstida vår. Jeg får hjelp av vekterne til å passe på, men det er ikke alltid de har mulighet til det, forklarer butikkselgeren.

Inger Køhn oppfordrer Waag til å stille krav til ledelsen i butikken og hun understreker at det er arbeidsgivers ansvar å legge til rette for at hun får gått på do i arbeidstida.

Ta kontakt med HK

Inger Køhn ber ansatte som blir utsatt for brudd på arbeidsmiljøloven om å kontakte Handel og Kontor og å rapportere det inn til Arbeidstilsynet.

– I HK kan vi svare på spørsmål folk måtte ha om ansattelsesforholdene sine. Arbeidstilsynet har også en veldig fin tipsside som kan brukes. Her kan du tipse anonymt hvis du ønsker det, sier Køhn.

Hun oppfordrer de hun møter på julepatruljen til å lage seg et nyttårsforsett; å melde seg inn i LO.

19.12.2013
09:53
21.08.2023 17:14