JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KJEMPET FOR STOLER: Indisk stat har lovbestemt at butikkansatte skal få lov til å sitte i løpet av arbeidsdagen.

KJEMPET FOR STOLER: Indisk stat har lovbestemt at butikkansatte skal få lov til å sitte i løpet av arbeidsdagen.

Wikimedia

Indiske butikkansatte har nå rett til å sitte på jobb

Den indiske delstaten Tamil Nadu har lovbestemt at butikkansatte skal få lov til å sitte i løpet av arbeidsdagen. Fagbevegelsen er fornøyd, men sier dette bare er begynnelsen.
03.11.2021
09:18
03.11.2021 09:18

harald@lomedia.no

Nabostaten Kerala innførte det samme påbudet i 2018, og nå blir Tamil Nadu den andre indiske staten der butikkeiere er pålagt å ha stoler tilgjengelig for sine salgsmedarbeidere.

Rundt åtte prosent av den indiske arbeidsstyrken jobber i handelsnæringen. I en stat som Tamil Nadu er det stort sett kvinner fra den lavere middelklassen som er ansatt i bransjen, der de har lange arbeidsdager og gjerne også lang arbeidsvei. Det kan bety 15–16 timer i strekk uten sittepause, noe som kan føre til åreknuter og andre helseproblemer.

Les også: Regjeringens første grep: Sender ut lov om kollektiv søksmålsrett

Protesterte med stolbæring

I Kerala dannet butikkassistenter og andre sitt eget forbund. De protesterte i gatene gjennom å bære stoler over hodet, for å vise klart og tydelig hva problemet var. I 2018 fikk de gjennomslag der, og nå har altså Tamil Nadu kommet etter.

Det er forbundsleder Viji Palithodi svært fornøyd med.

– Men det avgjørende er gjennomføringen. Vi i forbundet sjekker jevnlig rundt i butikker om det er sittemuligheter for de ansatte. Loven er meningsløs hvis den ikke håndheves, sier hun.

Les også: Tess dropper omstridt «tilstedebonus»

Bare en begynnelse

Tamil Nadus arbeidsminister R Kirlosh Kumar sier at myndighetene også vil gjennomføre kontroller.

– Dette er et helt essensielt velferdsgode for arbeiderne, og vi skal sørge for at butikkeierne følger loven, sier han.

Fagbevegelsen er fornøyd med loven, men sier dette bare er begynnelsen. Fortsatt gjenstår mye kamp for bedre lønninger, lovlige dopauser og mindre overvåking av de ansatte.

– Butikkeierne forsvarer bruken av overvåkingskameraer, og sier de brukes for å unngå butikktyverier. Men i praksis brukes de til å overvåke de ansatte. Stemningen i butikkene er svært trykkende, sier Dhanalakshmi.

Les også: 8.360 kroner mer i året til de ansatte i arbeiderbevegelsen

03.11.2021
09:18
03.11.2021 09:18