MISFORNØYD: Raymond Alstad, leder i bransjerådet HK Fagbevegelse, synes resultatet av lønnsoppgjøret for de ansatte i arbeiderbevegelsen er for snaut.

Brian Cliff Olguin

8.360 kroner mer i året til de ansatte i arbeiderbevegelsen

HK og Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening er enige i årets lønnsoppgjør. Men Raymond Alstad, lederen i HK Fagbevegelse er ikke fornøyd.
28.10.2021
28.10.2021 12:43

Tariffoppgjøret for de ansatte i LO, forbundene og andre organisasjoner tilknyttet fagbevegelsen gjennomføres alltid på slutten av året, når alle andre arbeidstakere har fått sitt. Slik var det også i år.

Nå er HK og Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening (AAF) enige om at denne gruppen får 8.360 kroner mer i året, uansett hvilket lønnstrinn i tariffavtalen de går på. Lønnsøkningen gjelder fra 1. mai i år.

1.600 ansatte i arbeiderbevegelsen er omfattet av tariffavtalen det ble forhandlet om; Landsoverenskomsten mellom HK og AAF.

Les også: Her er de største lønnstaperne, ifølge ny undersøkelse

2,7 prosent

Ifølge Elisabeth Sundset, 1. nestleder i HK, som ledet disse forhandlingene for arbeidstakerne, er resultatet i tråd med frontfaget, altså en lønnsøkning på 2,7 prosent. Og siden dette er et mellomoppgjør, er det bare pengene det forhandles om. Men én ting er annerledes: Partene har blitt enige om et kronetillegg, og ikke et prosenttillegg. Det betyr at de som tjener minst, har fått en prosentvis større lønnsøkning enn de som tjener mest.

– Vi har fått en omfordelende profil på dette oppgjøret, sier Sundset til HK-Nytt.

Stemte nei

Raymond Alstad, leder i bransjerådet HK fagbevegelse, er ikke fornøyd med resultatet. Han stemte nei til det i HKs forhandlingsdelegasjon, men et flertall stemte ja, forteller han til HK-Nytt.

– Jeg mener at vi burde fått mer, men arbeidsgiverne rikket seg ikke en millimeter. Vi har fått nøyaktig 2,7 prosent lønnsøkning, mens de vi møter i forhandlinger har kjempet for sine medlemmer i andre forhandlinger og fått mer, sier han.

Alstad mener likevel at det er en seier å ha fått til kronetillegg i stedet for prosenttillegg. Han peker også på at partene i 2018 ble enige om å innføre tre nye lønnstrinn i løpet av årene 2020, 2021 og 2022. Det har gitt, og vil gi, de fleste av medlemmene hans en ytterligere lønnsøkning på 10– 15.000 kroner i året.

– Alt i alt er det vel greit, sier han.

Nå ser Alstad fram mot hovedoppgjøret til våren. Det skal bransjerådet starte forberedelsene til i neste uke.

Les også: «Hybridkontoret» sprer seg i næringslivet etter gjenåpningen

28.10.2021
28.10.2021 12:43