8.360 kroner mer i året til de ansatte i arbeiderbevegelsen
HK og Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening er enige i årets lønnsoppgjør. Men Raymond Alstad, lederen i HK Fagbevegelse er ikke fornøyd.
MISFORNØYD: Raymond Alstad, leder i bransjerådet HK Fagbevegelse, synes resultatet av lønnsoppgjøret for de ansatte i arbeiderbevegelsen er for snaut.
Brian Cliff Olguin
Saken oppsummert
lene.svenning@lomedia.no
Tariffoppgjøret for de ansatte i LO, forbundene og andre organisasjoner tilknyttet fagbevegelsen gjennomføres alltid på slutten av året, når alle andre arbeidstakere har fått sitt. Slik var det også i år.
Nå er HK og Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening (AAF) enige om at denne gruppen får 8.360 kroner mer i året, uansett hvilket lønnstrinn i tariffavtalen de går på. Lønnsøkningen gjelder fra 1. mai i år.
1.600 ansatte i arbeiderbevegelsen er omfattet av tariffavtalen det ble forhandlet om; Landsoverenskomsten mellom HK og AAF.
Les også: Her er de største lønnstaperne, ifølge ny undersøkelse
2,7 prosent
Ifølge Elisabeth Sundset, 1. nestleder i HK, som ledet disse forhandlingene for arbeidstakerne, er resultatet i tråd med frontfaget, altså en lønnsøkning på 2,7 prosent. Og siden dette er et mellomoppgjør, er det bare pengene det forhandles om. Men én ting er annerledes: Partene har blitt enige om et kronetillegg, og ikke et prosenttillegg. Det betyr at de som tjener minst, har fått en prosentvis større lønnsøkning enn de som tjener mest.
– Vi har fått en omfordelende profil på dette oppgjøret, sier Sundset til HK-Nytt.
Stemte nei
Raymond Alstad, leder i bransjerådet HK fagbevegelse, er ikke fornøyd med resultatet. Han stemte nei til det i HKs forhandlingsdelegasjon, men et flertall stemte ja, forteller han til HK-Nytt.
– Jeg mener at vi burde fått mer, men arbeidsgiverne rikket seg ikke en millimeter. Vi har fått nøyaktig 2,7 prosent lønnsøkning, mens de vi møter i forhandlinger har kjempet for sine medlemmer i andre forhandlinger og fått mer, sier han.
Alstad mener likevel at det er en seier å ha fått til kronetillegg i stedet for prosenttillegg. Han peker også på at partene i 2018 ble enige om å innføre tre nye lønnstrinn i løpet av årene 2020, 2021 og 2022. Det har gitt, og vil gi, de fleste av medlemmene hans en ytterligere lønnsøkning på 10– 15.000 kroner i året.
– Alt i alt er det vel greit, sier han.
Nå ser Alstad fram mot hovedoppgjøret til våren. Det skal bransjerådet starte forberedelsene til i neste uke.
Les også: «Hybridkontoret» sprer seg i næringslivet etter gjenåpningen
Flere saker
Amir Mayani er hovedtillitsvalgt for HK-medlemmene i bakkeselskapet Aviator. Han er også tillitsvalgt for totalt rundt 1.500 HK-medlemmer i luftfarten.
Martin Guttormsen Slørdal
Amir og kollegaene får ikke lavlønnstillegg likevel
Når deltidsansatte i industrien får samme overtidsbetaling som heltidsansatte, vil ansatte i varehandelen kreve det samme.
Brian Cliff Olguin
Deltidsansatte i Sverige skal få mer overtidsbetalt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik (t.v.) ble enig med NHO-sjef Ole Erik Almlid (t.h.) om årets sentrale lønnsoppgjør. I midten Riksmekler Mats Ruland.
Sissel M. Rasmussen
Hvordan blir 5 kroner i timen til 4,4 prosent?
Julie Lødrup, førstesekretær i LO.
Leif Martin Kirknes
Kvinner har høyere sykefravær enn menn. Disse tiltakene kan endre dette
Nasjonalt er Senterpartiet mot søndagsåpne butikker. Likevel stemte altså Senterpartiet i Lillehammer for å åpne opp for søndagsåpne butikker.
Stian Rognhaugen via Creative Commons
Senterpartiet sikra flertall for søndagsåpne butikker i Lillehammer
Fra venstre: LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-sjef Ole Erik Almlid.
Håvard Sæbø