8.360 kroner mer i året til de ansatte i arbeiderbevegelsen
HK og Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening er enige i årets lønnsoppgjør. Men Raymond Alstad, lederen i HK Fagbevegelse er ikke fornøyd.
MISFORNØYD: Raymond Alstad, leder i bransjerådet HK Fagbevegelse, synes resultatet av lønnsoppgjøret for de ansatte i arbeiderbevegelsen er for snaut.
Brian Cliff Olguin
lene.svenning@lomedia.no
Tariffoppgjøret for de ansatte i LO, forbundene og andre organisasjoner tilknyttet fagbevegelsen gjennomføres alltid på slutten av året, når alle andre arbeidstakere har fått sitt. Slik var det også i år.
Nå er HK og Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening (AAF) enige om at denne gruppen får 8.360 kroner mer i året, uansett hvilket lønnstrinn i tariffavtalen de går på. Lønnsøkningen gjelder fra 1. mai i år.
1.600 ansatte i arbeiderbevegelsen er omfattet av tariffavtalen det ble forhandlet om; Landsoverenskomsten mellom HK og AAF.
Les også: Her er de største lønnstaperne, ifølge ny undersøkelse
2,7 prosent
Ifølge Elisabeth Sundset, 1. nestleder i HK, som ledet disse forhandlingene for arbeidstakerne, er resultatet i tråd med frontfaget, altså en lønnsøkning på 2,7 prosent. Og siden dette er et mellomoppgjør, er det bare pengene det forhandles om. Men én ting er annerledes: Partene har blitt enige om et kronetillegg, og ikke et prosenttillegg. Det betyr at de som tjener minst, har fått en prosentvis større lønnsøkning enn de som tjener mest.
– Vi har fått en omfordelende profil på dette oppgjøret, sier Sundset til HK-Nytt.
Stemte nei
Raymond Alstad, leder i bransjerådet HK fagbevegelse, er ikke fornøyd med resultatet. Han stemte nei til det i HKs forhandlingsdelegasjon, men et flertall stemte ja, forteller han til HK-Nytt.
– Jeg mener at vi burde fått mer, men arbeidsgiverne rikket seg ikke en millimeter. Vi har fått nøyaktig 2,7 prosent lønnsøkning, mens de vi møter i forhandlinger har kjempet for sine medlemmer i andre forhandlinger og fått mer, sier han.
Alstad mener likevel at det er en seier å ha fått til kronetillegg i stedet for prosenttillegg. Han peker også på at partene i 2018 ble enige om å innføre tre nye lønnstrinn i løpet av årene 2020, 2021 og 2022. Det har gitt, og vil gi, de fleste av medlemmene hans en ytterligere lønnsøkning på 10– 15.000 kroner i året.
– Alt i alt er det vel greit, sier han.
Nå ser Alstad fram mot hovedoppgjøret til våren. Det skal bransjerådet starte forberedelsene til i neste uke.
Les også: «Hybridkontoret» sprer seg i næringslivet etter gjenåpningen
Flere saker
Alma lurte på hvorfor hun ble deprimert hver måned, uten noen grunn. Da hun fikk vite om PMS, begynte bitene begynte å falle på plass.
Maud Lervik
Alma (24) jobber ikke når hun har sterk PMS
Jan Kåre Ness
Nå er Kiwi-ansatte Joakim (29) sikret flere hundretusener mer i pensjon
Karl Johan. Illustrasjonsfoto.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre-byrådet vil ha søndagsåpent i Oslo. Dårlig utreda «makkverk», mener Ap
Gratis julebord er ingen selvfølge. Er du blant dem som slipper å punge ut?
Colourbox
Får du julebordet dekket? Det er ikke en selvfølge
Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
Hva er det største problemet på jobben? Jo, det er sjefen
Brian Cliff Olguin