8.360 kroner mer i året til de ansatte i arbeiderbevegelsen
HK og Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening er enige i årets lønnsoppgjør. Men Raymond Alstad, lederen i HK Fagbevegelse er ikke fornøyd.
MISFORNØYD: Raymond Alstad, leder i bransjerådet HK Fagbevegelse, synes resultatet av lønnsoppgjøret for de ansatte i arbeiderbevegelsen er for snaut.
Brian Cliff Olguin
lene.svenning@lomedia.no
Tariffoppgjøret for de ansatte i LO, forbundene og andre organisasjoner tilknyttet fagbevegelsen gjennomføres alltid på slutten av året, når alle andre arbeidstakere har fått sitt. Slik var det også i år.
Nå er HK og Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening (AAF) enige om at denne gruppen får 8.360 kroner mer i året, uansett hvilket lønnstrinn i tariffavtalen de går på. Lønnsøkningen gjelder fra 1. mai i år.
1.600 ansatte i arbeiderbevegelsen er omfattet av tariffavtalen det ble forhandlet om; Landsoverenskomsten mellom HK og AAF.
Les også: Her er de største lønnstaperne, ifølge ny undersøkelse
2,7 prosent
Ifølge Elisabeth Sundset, 1. nestleder i HK, som ledet disse forhandlingene for arbeidstakerne, er resultatet i tråd med frontfaget, altså en lønnsøkning på 2,7 prosent. Og siden dette er et mellomoppgjør, er det bare pengene det forhandles om. Men én ting er annerledes: Partene har blitt enige om et kronetillegg, og ikke et prosenttillegg. Det betyr at de som tjener minst, har fått en prosentvis større lønnsøkning enn de som tjener mest.
– Vi har fått en omfordelende profil på dette oppgjøret, sier Sundset til HK-Nytt.
Stemte nei
Raymond Alstad, leder i bransjerådet HK fagbevegelse, er ikke fornøyd med resultatet. Han stemte nei til det i HKs forhandlingsdelegasjon, men et flertall stemte ja, forteller han til HK-Nytt.
– Jeg mener at vi burde fått mer, men arbeidsgiverne rikket seg ikke en millimeter. Vi har fått nøyaktig 2,7 prosent lønnsøkning, mens de vi møter i forhandlinger har kjempet for sine medlemmer i andre forhandlinger og fått mer, sier han.
Alstad mener likevel at det er en seier å ha fått til kronetillegg i stedet for prosenttillegg. Han peker også på at partene i 2018 ble enige om å innføre tre nye lønnstrinn i løpet av årene 2020, 2021 og 2022. Det har gitt, og vil gi, de fleste av medlemmene hans en ytterligere lønnsøkning på 10– 15.000 kroner i året.
– Alt i alt er det vel greit, sier han.
Nå ser Alstad fram mot hovedoppgjøret til våren. Det skal bransjerådet starte forberedelsene til i neste uke.
Les også: «Hybridkontoret» sprer seg i næringslivet etter gjenåpningen
Flere saker
300 000 ansatte dropper sosiale jobb-arrangement på grunn av kollegers drikking, ifølge forskning ved Folkehelseinstituttet.
Colourbox
Mange dropper julebord på grunn av kollegers drikking
LO og leder Peggy Hessen Følsvik bryter samarbeidet med NHO og leder Ole Erik Almlid.
Tormod Ytrehus
LO bryter samarbeidet med NHO: – Grovt tillitsbrudd
Kundene har ikke mer lønn å handle for selv om butikkene åpnes en ekstra ukedag.
Brian Cliff Olguin
Høyresida vil ha søndagsåpne butikker, uten å lytte til de som jobber der
NHO og Nina Melsom har ingen tradisjon for å åpne opp for andre krav enn lønn i et mellomoppgjør.
Kasper Holgersen
NHO stenger døra for sykelønn i neste lønnsoppgjør
Handel og Kontor-leder Christopher Beckham og NTL-leder Kjersti Barsok.
Herman Bjørnson Hagen/Leif Martin Kirknes
NTL og HK har blitt enige om hvor medlemmene skal være
Forbundsleder Christopher Beckham er spesielt bekymret for de lavest lønte dersom kutt i sykelønna blir en realitet.
Brian Cliff Olguin