KJEMPER FOR VERN: HK-nestleder Christopher Beckham vil ha LO-kongressen med seg på å hindre all olje- og gassvirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja.

KJEMPER FOR VERN: HK-nestleder Christopher Beckham vil ha LO-kongressen med seg på å hindre all olje- og gassvirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Martin Guttormsen Slørdal

HK krever oljefritt Lofoten

HK har ikke gitt opp kampen mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, og forsøker å få med seg LO-kongressen på å vedta et varig vern av området.
09.05.2017
13:52
09.05.2017 13:52

hk-nytt@lomedia.no

Handel og Kontors delegasjon kom til LO-kongressen med et klinkende klart miljøvedtak fra eget landsmøte i lomma: De vil verne havområdene i Lofoten, Vesterålen og Senja mot all framtidig petroleumsvirksomhet.

LES OGSÅ: HK vil ha en slutt på misbruk av Nav-praksisplasser

Må vernes

Dette synet målbar HK-nestleder Christopher Beckham under debatten om handlingsprogrammet tirsdag.

– Dette området er et av våre mest verdifulle, og må vernes. Det er vårt utgangspunkt, sa han.

Bare få dager før kongressen startet, meldte HK seg inn i Klimavalgalliansen. Denne organisasjonen stiller et klart krav om varig vern mot gass- og oljevirksomhet i de nevnte områdene, og jobber for å sette klimaspørsmål på den politiske dagsordenen. Med dette understreker forbundet sitt miljøstandpunkt.

Uenigheter

Det er delte meninger om denne saken på LO-kongressen. I tillegg til HK er det et knippe andre forbund; Fagforbundet, NTL, EL og IT Forbundet og Fellesorganisasjonen som også går imot konsekvensutredning og oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Industri Energi og Fellesforbundet er forkjempere for nettopp konsekvensutredning og oljeutvinning i disse områdene, og argumenterer med at de andre forbundene ikke skal legge hindringer for flere arbeidsplasser i deres bransjer.

Kompromiss?

LOs sekretariat skriver i sin innstilling at LO vil arbeide for igangsetting av konsekvensutredninger. Dette er den samme formuleringen som ble vedtatt på forrige LO-kongress, i 2013.

Det er ventet at LO-kongressen finner fram til et kompromiss. Spørsmålet skal behandles i en såkalt redaksjonskomité. På fredag skal kongressen stemme, og da blir det klar hvilket standpunkt LO tar i denne saken.

LES OGSÅ: Lokalbefolkningen sier nei

LES OGSÅ: Oljemotstanderne gjør seg klare til debatt

LES OGSÅ: LO-topper tror på kompromiss

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

09.05.2017
13:52
09.05.2017 13:52