Oppfordrer flere: Inger Helene Vaaten og Christopher Beckham støtter mer enn gjerne opp om kampanjen til LLH under OL. De oppfordrer også flere til å dra på seg t-skjorta og la seg avfotografere.

Oppfordrer flere: Inger Helene Vaaten og Christopher Beckham støtter mer enn gjerne opp om kampanjen til LLH under OL. De oppfordrer også flere til å dra på seg t-skjorta og la seg avfotografere.

Martin Guttormsen Slørdal

HK i homokamp

Hvis HK-nestleder Christopher Beckham hadde reist til Russland, ville han vært redd.
14.02.2014
15:40
27.08.2015 20:00

martin.slordal@lomedia.no

– Det burde vært unødvendig å ta på seg en t-skjorte og la seg avfotografere i den. Men jeg gjør det så gjerne, sier Christopher Beckham til HK-Nytt.

På t-skjortene står den internasjonale olympiske komités (IOC) sjette prinsipp. Det sier at alle former for diskriminering er uforenlige med den olympiske bevegelsen. Nestlederen i HK, som selv er homofil, kunne ikke tenkt seg å reise til Russland sammen med kjæresten sin.

– Det er synd at man ikke skal kunne dra steder fordi man er redd. Da kan man tenke seg hvordan det er for de som lever med frykten hver eneste dag, sier Beckham.

Kampanje under OL

Landsforeningen til lesbiske, homofile, bifile, og transpersoner (LLH) har startet kampanjen som er rettet mot OL-vertslandet Russland. De mener landet har en umenneskelig behandling av folk med en annen seksuell legning. LLH oppfordrer alle nordmenn til å støtte opp om kampanjen deres. Peggy Hessen Følsvik, 1. sekretær i LO, var første dame ut til å vise sin støtte. Også FO-ledelsen har tatt del i kampanjen.

Inger Helene Vaaten, regionsekretær i HK region Øst, er også homofil, og hun er sjokkert over forholdene for homofile i OL-vertslandet.

– Det er ikke greit å være åpen homofil i Russland og de setter homokampen langt tilbake i tid. Det er skremmende, sier Vaaten.

Vil bli lagt merke til

Under OL er mange nordmenn opptatt av resultatlister og medaljefangst. Beckham og Vaaten tror at kampanjen til LLH vil bli lagt merke til både på hjemmebane og i Russland.

– Folk vil få med seg dette. De ser at det er annet aspekt ved OL enn det som handler om sportslige prestasjoner. I Russland har HK et samarbeid med russiske fagforeninger. De vil også få med seg denne kampanjen, mener Beckham.

Oppfordrer fagbevegelsen

Beckham mener at kampanjen til LLH også setter søkelyset på hvordan det er å være homofil i Norge. Han sier det er mange arenaer i samfunnet hvor homofile diskrimineres daglig.

– I ulike idrettsmiljøer i Norge er det er vanskelig å være åpen homofil og det gjelder også i arbeidslivet her hjemme. Det at vi støtter denne kampanjen viser at vi tar et standpunkt, at vi ikke tolererer fordommer mot mennesker på grunn av deres seksuelle legning, sier nestlederen.

Beckham og Vaaten vil gjerne se flere fra fagbevegelsen ta på seg den røde t-skjorta til LLH.

– Vi har sendt oppfordringer til forbundsledelsene i LO. I dag skal Trine Lise Sundnes, forbundsleder i HK, fotograferes med t-skjorta og jeg skulle gjerne sett resten i LO-ledelsen også, sier Vaaten.

Overveldende respons

Leder i LLH, Bård Nylund er overveldet over responsen kampanjen har fått.

– Folk fra helt ulike miljøer og organisasjoner tar på seg de røde t-skjortene og gir beskjed om at diskriminering er i strid med de olympiske verdier. Det er flott, sier han.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

14.02.2014
15:40
27.08.2015 20:00