Handelsbransjen møtte Erna Solberg til innspillsmøte:
Handelsbransjen møtte Erna: – De ansatte må tilbake i arbeid
Butikkene venter på at folk igjen skal begynne å bruke penger.
Statsminister Erna Solberg på innspillsmøtet med handelsbransjen.
Saken oppsummert
helge@lomedia.no
Mandag ettermiddag møtte HK-lederen og ni representanter for handelsnæringen statsministrer Erna Solberg, næringsminister Iselin Nybø og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (som også er forbrukerminister) til et videomøte. Møtet er del av en serie innspillsmøter der regjeringa inviterer ulike sektorer og næringer til å komme med innspill til hvordan Norge best mulig skal komme seg ut av koronakrisa.
På mandagens møte deltok representanter fra Clas Ohlson, Husfliden Bergen, Komplett Business, Maxbo, Nille, Shell/St1, Varner-gruppen, Voice Norge, XXL – og Handel og Kontor.
Statsminister Erna Solberg synes det var et interessant møte, sa hun på den etterfølgende pressekonferansen, men hun innrømte at det også ble kontrastfylt.
LES OGSÅ: Regjeringen forslår å la Vinmonopolet holde åpent en time lenger på lørdager
Få opp aktivitet
– Vi møtte bedrifter som går bra, til tross for koronaviruset. Og bedrifter som sliter og har vært nødt til å permittere. Frykten som jeg opplever hos alle er hvordan man skal få aktiviteten opp igjen, hvordan man skal få folk til å bruke penger og hva man må stimulere for at folk skal bruke penger. Samtidig er det forskjellige synspunkter på hvordan dette kan gjøres, sier Erna Solberg til FriFagbevegelse.
– Byggebransjen vil ha ROT-fradrag (fradrag på selvangivelsen), noen vil ha mindre formuesskatt, og så har du diskusjonen rundt toll og moms, sier Erna Solberg.
Hun opplevde å få fine og nyttige innspill.
– Det er nyttig å høre på hvilken utfordringer ulike bransjer ser for seg. Dette skal vi ta med oss videre i arbeidet med gjenreisningen av landet, sier statsministeren.
LES OGSÅ: HK vil ha inn korona som yrkesskade for butikkansatte
Ber om lønnstilskudd
Christopher Beckham, leder HK i Norge, ga uttrykk for at krisepakkene må dreie mer til aktivitet, slik at bedriftene kan få dekket omsetningstap.
– Samtidig må de ansatte tilbake i arbeid. Her kan staten bidra med lønnstilskudd over en periode slik at vi får hjulene i gang i en viktig næring, var Beckhams budskap.
Netthandelen har steget dramatisk under korona-krisen.
– Folk venner seg til å bestille matvarer og klær på nett. For å stimulere norske arbeidsplasser er det nødvendig å sikre like konkurransevilkår.
Tollfritaket på 3.000 kroner for utenlandsk netthandel med klær- og tekstilvarer må avvikles, mener han.
Beckham la også vekt på den norske modellen og trepartssamarbeidet i den situasjonen vi står i. Derfor var han også skuffet over at han var den eneste representanten fra det organiserte arbeidslivet på innspillsmøtet. Verken NHO eller Virke var invitert.
– Jeg hadde ønsket at motparten vår også var der, sier Christopher Beckham til FriFagbevegelse.
Grønne skiftet
Også det grønne skiftet opptar handelsnæringen.
– Bransjen er både opptatt av digitaliseringen og det grønne skiftet. Dette blir også et sentralt tema for handelsnæringen i framtida, sier Erna Solberg.
Det er også Beckham opptatt av.
– Varehandelen er en av næringene som må endre kurs. Det må ikke lønne seg å selge flest mulig varer, med lavest mulig fortjeneste. Varer må ha lang levetid. Når de er oppbrukt, må de kunne plukkes fra hverandre og brukes på annet vis. Dette er en stor og krevende omstilling, sa han.
– For å motta krisehjelp må vi stille krav til bedriftene. Vi må få på plass klimaregnskap som synliggjør hele livsløpsutslippet forbundet med varene som selges. Det skal ikke lønne seg å selge billige varer med høye utslipp. Det er vanskelig, men mulig. Stormberg er et eksempel på en bedrift som gjør dette i dag. Med tariffavtale og tillitsvalgte på laget som er med på å finne løsninger, mener HK-lederen.
MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV
Én ting var en samlet handelsnæring enig om. Det vil ta tid å komme over dette. Dagens situasjon er ikke over i 2020.
– Det var en brokete forsamling, hvor vi fikk fram kontrastene på en veldig fin måte. Men møtet viste også at det er ulike bedrifter som har behov for ulike tiltak, sier Christopher Beckham til FriFagbevegelse.
Flere saker
ENIGE: Forhandlingslederne Anne-Kari Bratten (t.v., Spekter) og Henriette Jevnaker (LO Stat) ble enige om den sentrale delen av Spekter-oppgjøret etter en dag med forhandlinger.
Morten Hansen
Enige i Spekter-forhandlinger: Se når de lokale forhandlingene skal være ferdige
Stress, vold og trakassering er en vanlig risiko i kvinnedominerte yrker. Nå skal loven endres for å gi bedre vern mot psykisk stress
Colourbox.com
Psykisk press gjør mange syke: Nå skjerpes arbeidsmiljøloven
En heving av minstesatseen vil gi en halv million arbeidstakere en bedre pensjon.
Gorm Kallestad / NTB
Oljearbeidere får sju ganger enn servitører i pensjon fra jobben
Kim Valle vet hvordan det er å ha det tøft på skolen og bruker egne erfaringer i møte med ungdom.
Biltema-sjefen hadde en tøff oppvekst. Nå ansetter han skoletrøtte unge
HK-leder Christopher Beckham.
Brian Cliff Olguin
HK frykter at Ap blir slappere i motstanden mot søndagsåpne butikker
– Vårt hovedkrav blir å sikre økt kjøpekraft og lavtlønnstillegg, sier Henriette Jevnaker.
Ole Palmstrøm