Full stopp i lønnsoppgjøret for ansatte på bensinstasjoner
Handel og Kontor og arbeidsgiverorganisasjonen Virke ble ikke enige om lønnsoppgjøret for de ansatte på bensinstasjoner tirsdag kveld. Nå må partene til mekling.
STREIK? Lønnsoppgjøret for de ansatte på bensinstasjoner er ikke over. HK og Virke må få hjelp av Riksmekleren. Kommer de ikke til enighet, kan det bli streik.
Martin Guttormsen Slørdal
lene.svenning@lomedia.no
Tirsdag kveld avbrøt Handel og Kontor (HK) forhandlingene om vilkårene for sine medlemmer omfattet av den såkalte Energistasjonsoverenskomsten.
Ifølge HK-nestleder Lena Reitan var årsaken at arbeidsgiverne ikke ville innfri HKs krav. Hun opplyser om at de to viktigste kravene er å prioritere lønnsøkning for de som har jobbet lengst i bransjen, og å gi de ansatte full lønn under sykdom (se faktaboks). I lønnsoppgjøret for de ansatte i varehandelen fikk HK gjennomslag for full lønn under sykdom i tre måneder.
I dag har ansatte som er omfattet av Energistasjonsoverenskomsten og har jobbet minst seks år i bransjen (trinn 6) en timelønn på 201,57 kroner. Til sammenligning har butikkansatte, omfattet av Landsoverenskomsten med Virke, en timelønn på 221,62 kroner etter årets lønnsoppgjør. Her skiller det altså 20 kroner i timen. Det synes ikke Reitan er rimelig.
– Ikke i det hele tatt. Ansatte på energistasjoner har ofte andre arbeidstider enn de som jobber i butikk. Åpningstider fra klokka 06 til klokka 24 er vanlig, og mange har døgnåpent, sier hun.
Også tilleggene for kvelds- og helgearbeid er lavere for de som jobber på bensinstasjoner enn i butikker, men denne gangen ville altså HK prioritere å øke lønna på trinn 6. Lønna på trinn 1–5 i denne avtalen avviker ikke eller ikke like mye sammenlignet med samme trinn i Landsoverenskomsten. Dessuten:
– Vi vil gi litt til alle, men mest til de på trinn 6. Å gi til disse er å gi til dem som har dette som levebrød, sier Reitan.
Men det ville ikke arbeidsgiverne gå med på, hevder hun. Ifølge Reitan vil Virke heller smøre pengene tynt utover alle lønnstrinn.
Virke vil ikke kommentere bruddet i forhandlingene utover det de skriver i en pressemelding:
– Vi ønsker et oppgjør som sikrer gode arbeidsplasser og konkurransedyktige virksomheter. Vi har gjort vårt beste for å møte kravene fra motparten og er skuffet over at forhandlingene endte i brudd. Virkes mål er å komme til enighet innenfor frontfagsrammen hos Riksmekleren, sier Stian Sigurdsen, direktør for samfunnspåvirkning i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.
Nå må HK og Virke møtes hos Riksmekleren. Dato er ennå ikke fastsatt. Kommer partene ikke til enighet her, kan de ansatte på bensinstasjoner gå ut i streik. HK har om lag 400 medlemmer som er omfattet av Energistasjonsoverenskomsten.
GIKK DU GLIPP AV DENNE: Sjekk millionlønningene til mange av HK-medlemmenes sjefer
Dette er full lønn under sykdom:
Full lønn under sykdom innebærer flere ting:
• Bedriftene fortsetter å betale lønn til sykmeldte også etter 16 dager, og får selv refundert penger fra Nav, slik at den sykmeldte slipper å gjøre det. Dette kalles forskuttering av sykepenger.
• Bedriftene utbetaler feriepenger også etter 48 dagers sykefravær og foreldrepermisjon. Det får de ikke refundert fra Nav.
• Bedriften betaler sykepenger av lønn over 6G (638.394 kroner).
Flere saker
Karl Johan. Illustrasjonsfoto.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre-byrådet vil ha søndagsåpent i Oslo. Dårlig utreda «makkverk», mener Ap
Gratis julebord er ingen selvfølge. Er du blant dem som slipper å punge ut?
Colourbox
Får du julebordet dekket? Det er ikke en selvfølge
Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
Hva er det største problemet på jobben? Jo, det er sjefen
Brian Cliff Olguin
Dårlig lønn og uforutsigbare vaktplaner gjorde at Elkjøp-ansatte tok grep
Charlie Kirk er en høyreradikal aktivist i USA. 31-åringen har blitt en av de største stjernene i Donald Trumps MAGA-bevegelse. Bildet av Kirk ble brukt under konferansen for å vise fascismens forvandling fra militærstøvler til skreddesydde dresser.
Alex Brandon / AP / NTB
Fascismens nye klær: – De går ikke lenger rundt i militærstøvler, men i skreddersydde dresser
FORNØYD: Tariffavtalen har ikke bare gitt bedre lønn for Karwan Karimi og kollegene hos HelloFresh sitt pakkelager.
Brian Cliff Olguin
Ble lei av å tjene lite og fryse
Dette er full lønn under sykdom:
Full lønn under sykdom innebærer flere ting:
• Bedriftene fortsetter å betale lønn til sykmeldte også etter 16 dager, og får selv refundert penger fra Nav, slik at den sykmeldte slipper å gjøre det. Dette kalles forskuttering av sykepenger.
• Bedriftene utbetaler feriepenger også etter 48 dagers sykefravær og foreldrepermisjon. Det får de ikke refundert fra Nav.
• Bedriften betaler sykepenger av lønn over 6G (638.394 kroner).