Ap-politiker reagerer på deltid i Zara: – Ingen kan leve av å jobbe seks timer i uka
Zara-tillitsvalgte kjemper for hele stillinger. Nå får de støtte fra stortingsrepresentant Tuva Moflag.
DOKUMENTERTE PÅSTANDER: Alejandra Castro (t.h.) la frem dokumenter som hun mener viser at Zara bryter norsk lov. Stortingsrepresentant Tuva Moflag følger nøye med.
André Kjernsli
andre.kjernsli@lomedia.no
katharina@lomedia.no
– Ingen kan leve av å jobbe seks timer i uka, sier stortingspolitiker Tuva Moflag (Ap).
Ap-politikeren er opprørt. Hun har lest artikkelen om den spanske butikkjeden som tilbyr kontrakter på seks timer i uka til nyansatte på hk-nytt.no. Sånn kan det ikke være i norsk arbeidsliv, slår Moflag fast.
– Varehandelen skal være en arbeidsplass hvor folk kan jobbe et helt arbeidsliv, ikke et sted med små deltidsstillinger tilpasset studenter, sier Ap-politikeren som er andre nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomité.
Zara-tillitsvalgte på Stortinget
En fredag i midten av august inviterte Tuva Moflag de tillitsvalgte fra Zara til Stortinget. Der fikk hun høre enda flere fra historier fra de butikkansattes hverdag, blant annet om Wildricht Nilsson. Hun har jobbet fire år i Zara i en deltidskontrakt, like lenge har hun bedt om en fulltidskontrakt.
Politikeren sitter igjen med spørsmålet: – Bryr ikke Zara seg om norsk lov?
Arbeidsmiljøloven sier at deltidsansatte har rett til en stilling ut fra det de har jobbet de siste tolv månedene. Og deltidsansatte har fortrinnsrett til å utvide sin arbeidstid når bedriften har behov for mer arbeidskraft, ifølge tariffavtalen mellom HK og Virke som gjelder i flere av Zara-butikkene.
Mangelen på arbeidskraft i Norge er rekordstor, melder Nav. Med det som bakteppe synes Ap-politikeren at det er ekstra rart at Zara bare tilbyr små deltidsstillinger.
– Jeg er imponert over at dere tar opp kampen mot klesgiganten. Jeg skal hjelpe dere så godt jeg kan, sier Moflag.
Ap: Loven vil hjelpe Zara-ansatte
Like før sommeren la regjeringen fram et lovforslag som skal gjøre det vanskeligere for arbeidsgivere å ansette personer i deltidsstillinger. I høst vedtar Stortinget trolig forslaget. Moflag mener loven vil være til hjelp for de Zara-ansatte og andre i samme situasjon.
– Med den nye loven må arbeidsgivere begrunne at de trenger folk i deltidsstillinger og de må drøfte det med tillitsvalgte. Loven gir tillitsvalgte et verktøy til å kjempe fram flere fulltidsstillinger, sier hun.
– Hvordan vil dere sørge for at spanske Zara følger loven om den vedtas?
– Zara må forholde seg norske lover og regler. Jeg vil gjerne sende en tydelig beskjed til det spanske selskapet og den finske HR-avdelingen om at regjeringen ønsker et arbeidsliv i Norge der ansatte har fulltidsstillinger, sier Moflag.
Zara-ledelsen holder til i Spania og HR-kontoret er i Finland, langt unna de ansatte på butikkgulvene og lagrene i filialene i Oslo, Sandvika, Kristiansand og Stavanger.
– Makta er flyttet langt fra de ansatte og tillitsvalgte. Vi mener at viktige beslutninger bør tas nær de ansatte og i samarbeid med tillitsvalgte, sier Ap-politikeren.
Ap heier på de tillitsvalgte
Tilbake på Stortinget forteller Alejandra Castro, hovedtillitsvalgt i Zara Karl Johan i Oslo, mer om de ansattes arbeidshverdag. Kleskjeden Zara har en høy andel utenlandske ansatte. Andelen fagorganiserte blant arbeidstakere med ikke etnisk norsk bakgrunn lavere enn i arbeidslivet for øvrig, ifølge Moflag.
– Dette er et problem. Samtidig er jeg glad for og stolt av at dere tar kampen. Jeg heier på dere, sier politikeren.
Castro og tillitsvalgte Wildricht Nilsson i Zara Bogstadveien var blant dem som møtte Moflag. De var glade for å få treffe en folkevalgt som forstår utfordringene de står i.
– Det var fint å snakke med en politiker som tok seg tid til å høre på oss. Det blir spennende å se hva vi kan få til sammen utover høsten, sa Castro etter møtet.
HK-Nytt har sendt en epost til Inditex, som eier Zara, hvor vi ber selskapet kommentere politikerens spørsmål. Inditex har ikke svart på henvendelsen.
Dette sier loven
• Deltidsansatte har fortrinnsrett til utvidet stilling framfor at arbeidsgiver foretar ny ansettelse i virksomheten. Fortrinnsretten kan også gjelde en del av en stilling.
• Deltidsansatte som de siste 12 måneder jevnlig har arbeidet utover avtalt arbeidstid, har rett til stilling tilsvarende faktisk arbeidstid i denne perioden, med mindre arbeidsgiver kan dokumentere at behovet for merarbeidet ikke lenger foreligger. Tolvmånedersperioden skal beregnes med utgangspunkt i det tidspunkt arbeidstaker fremmet sitt krav.
Kilde: Arbeidsmiljøloven § 14–3 og § 14–4.
Flere saker
300 000 ansatte dropper sosiale jobb-arrangement på grunn av kollegers drikking, ifølge forskning ved Folkehelseinstituttet.
Colourbox
Mange dropper julebord på grunn av kollegers drikking
LO og leder Peggy Hessen Følsvik bryter samarbeidet med NHO og leder Ole Erik Almlid.
Tormod Ytrehus
LO bryter samarbeidet med NHO: – Grovt tillitsbrudd
Kundene har ikke mer lønn å handle for selv om butikkene åpnes en ekstra ukedag.
Brian Cliff Olguin
Høyresida vil ha søndagsåpne butikker, uten å lytte til de som jobber der
NHO og Nina Melsom har ingen tradisjon for å åpne opp for andre krav enn lønn i et mellomoppgjør.
Kasper Holgersen
NHO stenger døra for sykelønn i neste lønnsoppgjør
Handel og Kontor-leder Christopher Beckham og NTL-leder Kjersti Barsok.
Herman Bjørnson Hagen/Leif Martin Kirknes
NTL og HK har blitt enige om hvor medlemmene skal være
Forbundsleder Christopher Beckham er spesielt bekymret for de lavest lønte dersom kutt i sykelønna blir en realitet.
Brian Cliff Olguin
Usikker framtid for sykelønna: – Et angrep på arbeiderklassen
Dette sier loven
• Deltidsansatte har fortrinnsrett til utvidet stilling framfor at arbeidsgiver foretar ny ansettelse i virksomheten. Fortrinnsretten kan også gjelde en del av en stilling.
• Deltidsansatte som de siste 12 måneder jevnlig har arbeidet utover avtalt arbeidstid, har rett til stilling tilsvarende faktisk arbeidstid i denne perioden, med mindre arbeidsgiver kan dokumentere at behovet for merarbeidet ikke lenger foreligger. Tolvmånedersperioden skal beregnes med utgangspunkt i det tidspunkt arbeidstaker fremmet sitt krav.
Kilde: Arbeidsmiljøloven § 14–3 og § 14–4.