JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

50 øre i timen og økning i minstelønna for funksjonærer i industrien

HK kom til enighet med NHO for rundt 2.500 medlemmer.
BLE ENIGE: Christopher Beckham foran forhandlingsdelegasjonen som kom til enighet med NHO sent tirsdag kveld.

BLE ENIGE: Christopher Beckham foran forhandlingsdelegasjonen som kom til enighet med NHO sent tirsdag kveld.

Ylva Seiff Berge

erlend@lomedia.no

– Vi opplevde at NHO ikke ønsket endringer i avtalen. Vi måtte sette hardt mot hardt for å unngå å måtte møtes hos riksmekleren, sier forbundsleder Christopher Beckham på forbundets egne nettsider.

Alle på standardoverenskomsten, drøye 2.500 funksjonærer innenfor industri og transport, samt ulike organisasjoner som er medlemmer i NHO, får en økning på 50 øre i timen, noe som er lønnsøkning på rundt tusen kroner for alle. I tillegg økes minstelønnssatsene med 3,6 prosent, opplyser HK.

– Vi er godt fornøyd med å ha landet oppgjøret, nå blir det opp til klubbene lokalt å forhandle videre, sier forbundsleder Beckham til HK-Nytt.

Flere utvalgsarbeid

I tillegg ble man enige med arbeidsgivermotparten om å sette to ulike utvalg: Det ene for å se på kompetanseutvikling, det andre omkring minstelønnssatsene og reglene for lokale forhandlinger.

Les også: Ansatte i Vinmonopolet får lønnstillegg på 1,65 prosent og en kraftig økning i UB-tilleggene

– Vi fikk ikke på plass noen endringer nå, det var krevende forhandlinger. Men vi ble enige om utvalgsarbeid. Det vil gjøre oss godt rustet til gode resultat på dette området i 2022, det er jeg overbevist om, sier Beckham til HK-Nytt.

Arbeidslivet endrer seg …

Lønnssystemet i standardoverenskomsten er ikke endret siden 1996, og HK-lederen det er på tide å se på mulig endringer.

Systemet er bygd opp i fem grupper, der den ene, gruppe 5, ikke har garantisatser og lønna fastsettes etter individuelle vurderinger, som det heter i avtalen. Det gjør det vanskelig med innsyn og full oversikt, både i de sentrale og lokale forhandlingene.

– Vi vil gjerne se på endringer her, hele kapittel 10 om lønnsforhandlingsbestemmelser må ses på. Det er viktig arbeid, for arbeidslivet har endret seg siden 1996, mener Beckham.

Lokalt og sentralt samtidig

Jonny Meland var med i forhandlingsdelegasjonen til HK – og forhandlet samtidig med sin arbeidsgiver Hydro over Teams.

– Det fungerte greit det, men jeg vet ikke helt om jeg vil anbefale flere å gjøre det samme. Det er nok best å få gjort unna det sentrale oppgjøret før man går på det lokale, smiler Meland.

Hydro gjennomfører alle forhandler med alle de ulike fagforeningene samtidig, så derfor ble det sånn denne gangen.

DOBBELT OPPGJØR: Jonny Meland er vant med tall i regnskapsjobben i Hydro. Så dobbelt lønnsoppgjør, sentralt og lokalt samtidig, var ikke noe problem.

DOBBELT OPPGJØR: Jonny Meland er vant med tall i regnskapsjobben i Hydro. Så dobbelt lønnsoppgjør, sentralt og lokalt samtidig, var ikke noe problem.

Martin Guttormsen Slørdal

– Vi fikk til et greit oppgjør lokalt, og særlig bra var det at vi fikk inn noen krav knyttet til korona og hjemmearbeid, forteller Meland til HK-Nytt.

I det sentrale oppgjøret ble han derimot litt overrasket over arbeidsgivernes motvilje på kompetansespørsmålet.

– Vi fikk jo til et utvalg, men jeg ble overraska over at hvor lite forpliktende de var villige til å være på kompetanseheving. Men vi får bare fremme våre saker i utvalget, og i mellomtida benytte oss av dagens muligheter så godt vi kan.