JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronasmitte:

Spørsmål og svar om koronaviruset og arbeidslivet

Nye restriksjoner på grunn av koronaviruset kommer daglig. Her holder vi deg oppdatert på hvordan hvilke rettigheter du har.
Du har rett på sykepenger, hvis legen vurderer at du må holdes isolert fordi du kanskje er smittet av det nye koronaviruset nCov-2019. Det gjelder også hvis du ikke er testet. Det er nok at legen vurderer det er risiko for at du er smittebærer.

Du har rett på sykepenger, hvis legen vurderer at du må holdes isolert fordi du kanskje er smittet av det nye koronaviruset nCov-2019. Det gjelder også hvis du ikke er testet. Det er nok at legen vurderer det er risiko for at du er smittebærer.

Tri Nguyen Dinh

yngvil@lomedia.no

line.fausko@lomedia.no

Sist oppdatert: 16.03 klokka 13:45

1. Hvem skal holde seg hjemme fra jobben?

I første rekke folk som er bekreftet smittet av viruset (nCoV-2019), og som er bekreftet syke av sykdommen viruset forårsaker (Covid 19).

Myndighetene oppfordrer de som har mulighet, til å ha hjemmekontor.

Disse skal også holde seg hjemme: De som har reist i et land utenfor Norden siden 27. februar. Personer som mistenker at de er smittet av viruset, og/eller som venter på prøvesvar. Folk som har hatt nær kontakt med smittede eller bor sammen med en som er bekreftet smittet. Eller folk som har vært i et område med vedvarende spredning av viruset.

Les også: Rema-butikker får holde søndagsåpent. HK, Virke og de andre dagligvarekjedene reagerer kraftig

2. Kan arbeidsgivere i helsevesenet nekte deg å reise til utlandet?

Ja. Helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys å reise til utlandet. Forbudet gjelder både tjenestereiser og privatreiser.

Vedtaket gjelder fra 12.3.2020 og foreløpig ut april 2020.

3. Kan arbeidsgiveren din nekte deg å reise på ferie til land med stor spredning av korona-viruset?

Nei. Arbeidsgiver kan bare be ansatte om ikke å reise til områder med koronasmitte.

Regjeringen fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige, og vil sette alle som kommer hjem utenfor Norden i hjemmekarantene.

Arbeidsgiver kan i utgangspunktet ikke nekte en arbeidstaker å reise til bestemte steder på sin egen fritid. Arbeidsgiver kan tilby arbeidstaker kompensasjon for å ikke reise. Hvis arbeidsgiver pålegger arbeidstaker karantene etter en fritidsreise, har arbeidsgiver lønnsplikt.

4. Skal jeg holde meg hjemme, hvis jeg har vært på reise?

Ja, hvis du har vært på reise siden 27. februar i et land utenfor Norden, skal du holde deg hjemme i 14 dager.

Hjemmekarantene omfatter: Å ikke gå på jobb eller skole, unngå reiser, ikke ta offentlig transport, unngå butikker og andre steder der man lett kommer nær andre.

5. Hva gjør jeg hvis jeg tror jeg er smittet? Da skal du holde deg hjemme og ikke gå steder du kan møte på folk, som i butikken eller jobb.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

6. Har jeg rett på sykepenger hvis legen mistenker at jeg er smittet?

Ja. Du har rett på sykepenger, hvis legen vurderer at du må holdes isolert fordi du kanskje er smittet av viruset. Det gjelder også hvis du ikke er testet. Det er nok at legen vurderer det er risiko for at du er smittebærer.

Før sykepenger blir innvilget, må arbeidsgiver vurdere om du kan jobbe hjemmefra.

7. Skolene og barnehagene er stengt. Har jeg krav på lønn for å passe på barna?

Foreldre har rett til omsorgspenger for å være hjemme med barn når skoler og barnehager stenger, ifølge en pressemelding fra arbeids- og sosialsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Stortinget endret mandag 16. mars antallet omsorgsdager: I korona-krisen kan foreldre være hjemme med barna i 20 dager.

8. Godtar Nav sykmelding uten at jeg har vært til undersøkelse av legen?

Ja. Nav kan godta legen gir deg sykmelding uten personlig oppmøte. Ring, ikke møt opp, på legekontoret hvis du tror at du er smittet. Legen vurderer hvordan konsultasjonen skal skje.

Les også: HK og Virke: – Godt samarbeid avgjørende for å overleve koronakrise

9. Har jeg rett på sykepenger hvis jeg er i isolasjon i utlandet?

Ja. Du kan ha rett på sykepenger, hvis du isoleres på reise i utlandet fordi det er mistanke om at du er smittet med koronavirus. Legen kan konsultere med deg på telefon, og vurdere at det er sannsynlig at du har viruset.

10. Kan arbeidsgivere permittere ansatte på grunn av koronaviruset?

Ja. Hvis bedriften ikke får levert varer og råstoffer som følge av koronaviruset, og det gjør at bedriften ikke kan opprettholde produksjonen sin, så er det gyldig grunn til å at permittere ansatte. I så fall må arbeidsgiver drøfte dette med tillitsvalgte på jobben din.

11. Har jeg krav på dagpenger, hvis jeg blir permittert?

Ja. Når du er permittert, kan du få dagpenger i inntil 26 uker. For å få dagpenger fra Nav må du være permittert over halvparten av arbeidstida di og dermed fått redusert arbeidsinntekt. Du må registrere deg som arbeidssøker og sende inn meldekort. Du må ha tjent minst 150.000 kroner det siste året eller 300.000 kroner de siste tre åra.

Regjeringen varsler endringer i permitteringsreglene senere i dag (fredag).

12. Hvor mye dagpenger kan jeg få, hvis jeg blir permittert?

Dagpengene er betydelig mindre enn du får i lønn. Du kan få toppen 62,4 prosent av den vanlige lønna di i dagpenger. På grunn av korona-krisen, senkes nå gulvet for å få rett på dagpenger. Nå trenger man bare en inntekt på rundt 75.000 kroner (0,75G) det siste året for å ha rett på denne ytelsen fra Nav. Dette er viktig for lærlinger som har en svært lav inntekt. Den forrige grensa var på omtrent 150.000 kroner (1,5G).

13. Hvis jeg blir arbeidsløs eller permittert, hvordan skal jeg greie boliglånet?

Kontakt banken din og spør om det er mulig å utsette nedbetaling av lånet en periode.

Hvis det ser ut som det blir en langvarig situasjon, kan du vurdere refinansiering. Norges Bank har kuttet renta fra 1,5 til 1 prosent, noe som trolig vil føre til lavere boligrente også.

Kilder: Nav, NRK, HelseNorge, Folkehelseinstituttet, Magasinet for fagorganiserte, LO, LO-advokatene og Sparebank 1.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK