SJU DAGER I UKA: Rema 1000 i Rogaland får holde åpent på søndager. HK og resten av bransjen protesterer og mener de ansatte er hardt nok presset som det er.

SJU DAGER I UKA: Rema 1000 i Rogaland får holde åpent på søndager. HK og resten av bransjen protesterer og mener de ansatte er hardt nok presset som det er.

Martin Guttormsen Slørdal

Rema-butikker får holde søndagsåpent. HK, Virke og de andre dagligvarekjedene reagerer kraftig

Fylkesmannen i Rogaland har gitt Rema 1000 lov til å holde butikkene åpne de neste tre søndagene som et smitteverntiltak. – Hårreisende og under enhver kritikk, sier HK-leder Trine Lise Sundnes.
17.03.2020
17:23
17.03.2020 18:17

lene.svenning@lomedia.no

Rema 1000 har søkt Fylkesmannen i Rogaland om å få lov til å holde søndagsåpent i sine butikker på grunn av korona-utbruddet.

Rema 1000 begrunner søknaden med at det vil redusere smitte av koronaviruset når handelen spres over flere dager.

Les også: Kolonial.no øker bemanningen for å møte større pågang under koronautbruddet

Fylkesmannen i Rogalands nettside gjengis deler av søknaden fra Rema 1000:

«Søndagsåpne dagligvarebutikker vil være i tråd myndighetenes anbefalinger om kontaktreduserende tiltak og med smittevernsformål, gitt at det vil spre handelen utover og føre til at færre mennesker er til stede samtidig i butikklokalene. Færre forbrukere samtidig i butikklokalet vil gi mindre nærkontakt mellom mennesker og dermed lavere smittefare og færre smittede og syke. I tillegg vil det å gi forbrukerne en ekstra handledag øke kapasiteten til å forsyne dem tilstrekkelig i en periode med sterkt økt etterspørsel.»

Innvilget søknaden

Fylkesmannen i Rogaland har innvilget søknaden fra Rema 1000, og viser til at Helsedirektoratet har anbefalt å gi slike dispensasjoner. Ifølge Fylkesmannen er dette Helsedirektoratets anbefaling:

«Ut fra smittevernhensyn vil likevel Helsedirektoratet anbefale at søndagsåpne butikker holder åpent og at tiltak som gir mulighet for avstand mellom kunder, og også mellom kunder og butikkansatte, vektlegges ved vurderingen. I tillegg bør matbutikkene oppfordres til å følge hygieneråd.»

– Butikkansatte under ekstremt press

Beslutningen har fått HK-leder Trine Lise Sundnes til å hisse seg kraftig opp.

– Vi reagerer sterkt på Helsedirektoratets anbefaling. Dette er hårreisende og under enhver kritikk, sier hun til HK-Nytt.

I et brev til direktoratet sendt i dag, tirsdag, framholder HK at det neppe er rettslig adgang til å åpne for søndagsarbeid på grunn av angivelig smittefare.

HK og Virke: – Godt samarbeid avgjørende for å overleve koronakrisen

Forbundet peker også på at ansatte i matvarebransjen er definert som samfunnskritiske funksjoner, og at denne yrkesgruppen er utsatt for et ekstremt press i disse dager. De ansatte har aller mest bruk for vern om sin arbeidstid, herunder rett til fri på søndager, skriver HK. Forbundet peker også på at de ansatte bruker tid på hygienetiltak når butikkene er stengt.

Vil heller begrense antall kunder i butikken

Virke dagligvare og de andre dagligvarekjedene – Coop, Bunnpris og Norgesgruppen – reagerer også kraftig på både vedtaket fra Fylkesmannen i Rogaland og anbefalingen fra Helsedirektoratet. Sammen har de sendt et brev til barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, hvor de ber om at søndagsåpne butikker ikke anbefales som et smitteforebyggende tiltak.

Virke dagligvare og co understreker at smitteverntiltak i butikkene er svært høyt prioritert, men at søndagsåpne butikker ikke er riktig medisin. Kjedene varsler at de heller vil ha en begrensing på maks åtte kunder om gangen inne i butikker som er mindre enn 100 kvadratmeter – som er grensa for å ha lov til å holde åpent på søndager.

– Påkjenning for de ansatte

Virke dagligvare og kjedene er bekymret for de ansatte i butikkene. «Butikkansatte står i frontlinjen i en svært krevende situasjon og mange er urolige. Vi er svært bekymret for hvilken påkjenning en ekstra arbeidsdag vil ha på allerede svært slitne ansatte. Karantene og sykdom gjør også at det allerede begynner å bli begrenset tilgang på bemanning. Dersom en kjede åpner for søndagsåpent, gjør konkurransesituasjonen det nær umulig for de andre å ikke gjøre det samme», skriver de i brevet.

De gir også uttrykk for bekymring for hvilken effekt søndagsåpne butikker vil ha for muligheten til å opprettholde en god hygiene i butikkene. Mange butikker bruker søndagen til å gjennomføre ekstra grundige hygienetiltak, framholder de.

Luftfarten nær utradert av korona: – Stort sett alle er eller blir permittert

Og: Distributørene har også bemanningsutfordringer under korona-utbruddet. Om butikkene holder åpent på søndager, vil det føre til ekstra belastning også for disse.

Både HK og Virke dagligvare vil sende klage på vedtaket, opplyser HK-leder Sundnes.

Åpnet uten tillatelse i Trøndelag

Sist søndag åpnet Rema 1000 sine søndagsbutikker i Midt-Norge dørene til de hovedbutikkene, skriver Nrk.no.

Årsaken var at det skulle være smitteforebyggende.

Rema 1000 skal ha sendt en henvendelse til Fylkesmannen I Trøndelag to dager tidligere om å få lov til å holde åpent, men hadde ikke fått en formell tillatelse til å utvide arealet i de søndagsåpne butikkene.

Også i Oslo og Viken?

Det er flere som er interessert i å holde butikker åpent på søndager. Fylkesmannen i Rogaland gjengir Helsedirektoratets anbefaling på sine nettsteder. I tillegg har Fylkesmannen lenket til brevet fra Helsedirektoratet. Her framkommer det at også Fylkesmannen i Viken og Oslo har rettet en henvendelse til direktoratet med ønske om at det gis dispensasjon for at søndagsåpne matbutikker kan benytte hele sitt butikkareal av smittevernhensyn. Slike spørsmål overlater direktoratet til Fylkesmannen å avgjøre, men anbefaler altså at søndagsåpne butikker holder åpent.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

17.03.2020
17:23
17.03.2020 18:17

Mest lest