Vil ha boligreform i tariffavtalen

HKs landsmøte vedtok i dag å jobbe for en reform som sikrer ungdom avtalefestede rettigheter i boligmarkedet.
19.09.2012
12:31
16.12.2013 20:13

lene.svenning@lomedia.no

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Det hete boligmarkedet bekymrer Handel og Kontor. Allerede i sin åpningstale på lørdag lanserte HK-leder Sture Arntzen ideen om en ny tariffreform som skal kunne gi ungdom en billett til boligmarkedet.

- Vi kan ikke ha det slik at ungdom som begynner i sin første jobb, skal svi av halve lønna til utleiehaier fordi de ikke kommer inn på boligmarkedet, eller at de tar lån over pipa. Det er på tide med en form for avtalefestet boligsparing. En ordning, der tariffavtalen sikrer et direkte fortrinn for yngre fagorganiserte, sa han.

Må ta grep

I uttalelsen som ble vedtatt i dag oppfordrer Handel og Kontor LO-kongressen til å ta initiativ til å utvikle en tariffestet boligreform etter samme modell som avtalefestet pensjon.

«Når myndighetene ikke evner å ta grep, må fagbevegelsen ta grep. Det har vi tradisjon for», heter det i uttalelsen.

Umulig for ungdom

HK vil ikke sitte stille og se på at boligmarkedet utvikler seg slik at det bare er ungdom med pengesterke foreldre i ryggen som kan kjøpe seg bolig.

«Over lengre tid har offentlige verktøy i boligpolitikken enten blitt kraftig svekket eller fjernet. I det store og hele er boligpolitikken i dag overlatt til markedet. For ungdom er veien til egen bolig vanskelig, om ikke umulig», mener HK-landsmøtet.

LO og Ap med

Krav om en bedre statlig boligpolitikk har vært en gjenganger fra talerstolen under landsmøtet. Også LO-leder Roar Flåthen lover å sette boligpolitikk på dagsordenen.

- Vi må kunne kreve en bedre boligpolitikk av Arbeiderpartiet.

Da statsminister Jens Stoltenberg besøkte landsmøtet, hadde han fått med seg landsmøtets engasjement for boligpolitikk.

- Dere krever at vi skal ha bolig som hovedsak i valgkampen. Ja, det skal vi gjøre, sa Stoltenberg.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

19.09.2012
12:31
16.12.2013 20:13