Tettet ikke gapet

HK og NHO kom under nattens mekling til enighet om en ny butikkoverenskomst. Men HK-nestleder Bjørn Mietinen jubler ikke over resultatet.
18.08.2012
05:55
16.12.2013 19:52

lene.svenning@lomedia.no

HK og NHO kom under nattens mekling til enighet om en ny butikkoverenskomst. Men HK jubler ikke over resultatet.

Pengene skal ha sittet langt inne hos NHO. I natt ble partene likevel enige om årets tariffoppgjør. Dermed ble det ikke streik fra lørdag morgen, slik det var varslet. Slik ser resultatet ut:

– Det gis et generelt tillegg til alle på 1,25 kroner fra 1. mai 2012.

– Alle lønnssatsene økes med 7 kroner.

– Satsen etter seks års arbeid økes med ytterligere 5 kroner fra 1. april 2013. Det inkluderer også neste års tariffoppgjør.

– Satsen for 17- og 18-åringer økes med 3 kroner.

– Satsøkningene inkluderer det generelle tillegget

– Fagbrevtillegget økes med 8 kroner.

– Nybakte fedre får lønn i permisjonen de to første ukene etter fødsel, slik veldig mange andre fikk under årets tariffoppgjør.

– Partene er også enige om bestemmelser som gir innleide arbeidstakere de samme betingelsene som fast ansatte i innleiebedriften.

Haler innpå

Men resultatet får ikke forhandlingsleder Bjørn Mietinen i HK til å hoppe av glede.

- Vi klarte å få til et løft på satsene, men vi klarte ikke å få innfridd hovedkravene våre, nemlig å fjerne lønnsgapet mellom btuikkoverenskomsten med NHO og Virke-avtalen som resten av de handelsansatte går på. Vi fikk heller ikke til en forbedring av lønnsgarantiordningen. Jevnt over har vi fått høyere tillegg enn hva vi fikk til i oppgjøret med Virke. Det betyr at vi haler innpå Virke- avtalen, men det er en bedre garantilønnsordning som ville gjort noe med forskjellene. Nå blir det spennende å se om den får noe uttelling neste år, sier Mietinen til HK-Nytt.

Medlemmene bestemmer

Det var uenighet om resultatet i HKs delegasjon. Derfor går meklingsresultatet ut til uravstemning med dissens. HK har frist til den 10. september med å underrette Riksmekleren om medlemmene aksepterer årets tariffoppgjør.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

18.08.2012
05:55
16.12.2013 19:52