FELLES OPPGJØR: HK-leder Trine Lise Sundnes og forbundets representantskap krever felles forhandlinger om pensjon i årets tariffoppgjør.

FELLES OPPGJØR: HK-leder Trine Lise Sundnes og forbundets representantskap krever felles forhandlinger om pensjon i årets tariffoppgjør.

Martin Guttormsen Slørdal

Pensjon er HKs hovedkrav

HKs representantskap har talt: Å få pensjonsordningene inn i tariffavtalene er forbundets viktigste krav i lønnsoppgjøret.
30.01.2014
14:42
27.08.2015 20:00

lene.svenning@lomedia.no

eva.ler.nilsen@lomedia.no

HKs representantskap vedtok torsdag forbundets krav i det kommende tariffoppgjøret. Pensjon rager øverst på lista. HK vil ha drahjelp fra resten av LO for å sikre de ansatte en hånd på rattet når det gjelder pensjonsordningenes innhold og nivå. Forbundet mener et samordnet oppgjør med forbundsvise tilpasninger er den beste måten å få dette til på.

– En samlet fagbevegelse må prioritere å tariffeste tjenestepensjonsordningene slik at vi får forhandlingsrett med sanksjonsmuligheter og forbedringer utover lovens minimumsordninger ved dette tariffoppgjøret, heter det i HKs tariffpolitiske uttalelse.

Medbestemmelse og felleskasser

Forbundsleder Trine Lise Sundnes mener det ikke lenger er holdbart at det kun er arbeidsgiverne som har styringen over ansattes tjenestepensjoner. Hun peker på at flertallet av HKs medlemmer kun har lovens minimumsnivå på pensjonen.

– Det som var ment som gulvet, har blitt normalen. Sånn kan vi ikke ha det lenger. Fagbevegelsen må sørge for at arbeidstakerne får medbestemmelse over pensjonsordningene. Pensjon er utsatt lønn, understreker Sundnes.

HK-lederen argumenterer også for at det må etableres felles pensjonskasser med arbeidsgiverne. Slik kan administrasjonskostnadene reduseres og mer av pengene gå til pensjon.

– Det er god økonomi, også for arbeidsgiverne, å få til pensjonskasser i privat sektor, sier Sundnes til HK-Nytt.

LO bestemmer

Det er LOs representantskap som avgjør om LO skal forhandle samlet eller om forbundene skal gjennomføre lønnsoppgjøret hver for seg. Det skjer 18. februar. Fellesforbundet, det største forbundet i privat sektor, har vedtatt at de ønsker seg et forbundsvist oppgjør. Dermed kan det bli vanskelig for HK å få det som de vil. Fellesforbundet har imidlertid varslet at de uansett vil ta opp pensjonsspørsmål med arbeidsgiverne denne våren.

– Vi må ikke se oss blinde på oppgjørsformen. Jeg registrerer at Fellesforbundets leder Arve Bakke er krystallklar på at pensjon er viktig, kommenterer Trine Lise Sundnes.

Mer i lommeboka

HK-medlemmene lever ikke av pensjon alene. Økt lønn står også på kravlista. Forbundet vil at medlemmene skal få økt kjøpekraft, større tillegg til de med lavest lønn, forbedrede garantilønnsordninger samt høyere tillegg for arbeid på kvelder og helger. HK vil også øke fagbrevtilleggene.

Les hele HKs tariffpolitiske uttalelse

30.01.2014
14:42
27.08.2015 20:00

Mest lest