LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-leder Ole Erik Almlid overleverte kravene sine til lønnsforhandlingene.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-leder Ole Erik Almlid overleverte kravene sine til lønnsforhandlingene.

Erlend Angelo

Lønnsoppgjøret 2019:

LO vil kjempe for de lavlønte i lønnsoppgjøret. Mandag ble kravene overlevert til arbeidsgiverne

Lønna for de ansatte ved hoteller og restauranter blir blant de vanskeligste sakene under årets lønnsoppgjør.
11.03.2019
13:26
10.04.2019 20:37

frode@lomedia.no

Et samlet LO krever et skikkelig løft for de lavest lønte ved årets lønnsoppgjør. I tillegg krever LO økt kjøpekraft for alle grupper.

I flere år har reallønna beveget seg veldig sakte oppover. Nå går det bedre for næringslivet, og LO har derfor større forventninger til årets oppgjør enn de siste åra.

– I år er det vår tur. Arbeidsfolk skal ha sin del av kaka, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

LES OGSÅ: Butikk- og lageransatte får mellom 5,80 og 8,15 kroner mer i timen

Hotellansatte

Ansatte ved hoteller og restauranter blir ei nøtt ved årets forhandlinger.

LO stiller som vanlig krav om et eget lavlønnstillegg. I år er kravet et ekstra tillegg for alle grupper som tjener under 90 prosent av industriarbeiderlønn. Det vil si et tillegg til grupper som i 2018 tjente under 429.000 kroner i full stilling på årsbasis.

Men NHO vil at et eventuelt lavlønnstillegg bare skal gå til grupper som ikke forhandler lønn lokalt. For tre år siden fikk Fellesforbundet gjennomslag for lokale forhandlinger ved hoteller og restauranter. Men nå er de ansatte i næringa skuffet: De har ikke fått ei eneste krone i lokale tillegg.

Derfor vil LO etter alt å dømme kreve at alle lavlønte skal få et sentralt lønnstillegg – også ansatte ved hoteller og restauranter. Dette er stikk i strid med NHOs ønske.

Frist torsdag

Mandag var delegasjonene fra LO og NHO samlet til et kort innledende møte, uten reelle forhandlinger. De virkelige forhandlingene starter onsdag og fristen for å bli enige er torsdag klokka 24.00 denne uka.

Hvis de ikke blir enige torsdag, går lønnsoppgjøret til mekling. Det betyr i så fall at LO og NHO møtes hos Riksmekleren i slutten av måneden. Riksmekleren har satt av lørdag 30. og søndag 31. mars til mekling.

Hvis ikke Riksmekleren klarer å få partene til å enes, blir det streik fra tidligst mandag 1. april. Det er høyst uvanlig med streik når det er såkalt mellomoppgjør, som i år.

Alle skal få

NHO-sjef Ole Erik Almlid mener det både er rom for at arbeidstakerne skal få økt kjøpekraft – og at bedriftene skal få beholde nok til at de bedrer sin konkurransekraft mot konkurrenter i utlandet.

Han vil ikke svare på LOs krav om lavlønnstillegg, og viser til NHOs uttalelse som ble vedtatt forrige uke.

Almlid advarer LO mot å ta for hardt i under forhandlingene.

– Deler av industrien har utfordringer, uttaler han.

LES OGSÅ: Her er LOs krav i lønnsoppgjøret

• Meld deg på nyhetsbrev fra HK-Nytt

• Følg oss på Facebook

11.03.2019
13:26
10.04.2019 20:37