MÅ TIL MEKLING: Runa Opdal Kerr, forhandlingsleder og direktør for arbeidsgiverområdet i Finans Norge, og Peggy Hessen Følsvik, første nestleder i LO.

MÅ TIL MEKLING: Runa Opdal Kerr, forhandlingsleder og direktør for arbeidsgiverområdet i Finans Norge, og Peggy Hessen Følsvik, første nestleder i LO.

Morten Hansen

LO brøt forhandlingene med Finans Norge

Finanssektoren har de høyeste lederlønningene, men vil ikke gi sliterne «slitertillegget».
26.04.2018
09:00
26.04.2018 10:05

hk-nytt@lomedia.no

Finanssektoren er den sektoren i Norge med størst lønnsforskjeller, til tross for dette vil ikke arbeidsgiverne gi noe til de som kommer dårligst ut av omleggingen av AFP. Finans Norge vil ikke gi «slitertillegget» til de som kommer dårligst ut ved omleggingen av AFP.

LES OGSÅ: Tre prosent lønnsøkning til polansatte

AFP-ordningen

– Også i finansnæringen finnes det de som har behov for et slitertillegg. Det er ganske provoserende at Finans Norge ikke vil ta seg råd til det. Denne næringen er den som kommer best ut av AFP-ordningen. Den har flest som går av med AFP i forhold til hva næringen betaler inn, og avtalefestet pensjon har blitt brukt aktivt til nedbemanning av eldre arbeidstakere. Likevel vil ikke arbeidsgiverne betale den lille summen det er snakk om her, sier LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik i en pressemelding.

Finans Norge har nektet å delta i de endringene i AFP-ordningen som LO og NHO har kommet fram til.

– Dette kan vi ikke godta, sier Hessen Følsvik.

Dermed er oppgjøret mellom LO og Finans Norge sendt over til Riksmekleren.

Nektes tariffavtale

Et annet stridstema er retten til å inngå tariffavtaler. I finanssektoren er YS-forbundet Finansforbundet de store. Nå nekter Finans Norge LO å opprette tariffavtaler i de bankene og finansinstitusjonene der LO per i dag ikke har avtale. LO kan kreve en tariffavtale, men vilkårene for å opprette en avtale er strengere enn i resten av arbeidslivet.

– De ulike organisasjonene på arbeidstakersiden konkurrerer om medlemmer i alle bransjer, men har like vilkår til å fremme krav om å opprette tariffavtaler i enkeltbedrifter. Den muligheten gis ikke LO i finansnæringen. Ingen andre avtaleområder har slike regler, sier Hessen Følsvik.

Mindre lavlønnstillegg

LO-nestlederen er også skuffet over lavlønnsprofilen i tilbudet fra Finans Norge. De kom med et tilbud på 0,55 prosent, minimum 2.700 kroner. Det er under halvparten av lavlønnstillegget i LO/NHO-oppgjøret.

– Vi opplever at vi har strukket oss for å imøtekomme kravene fra LO, men må konstatere at de har valgt å bryte forhandlingene, sier arbeidslivsdirektør Runa Opdal Kerr i Finans Norge til arbeidsgivernes nettsider.

LO vil ha kvinneoppgjør i finanssektoren

26.04.2018
09:00
26.04.2018 10:05