BLIR FLERE: Onsdag 11. juli vil også HK-medlemmer på fire Elkjøp-butikker få utdelt streikevester.

BLIR FLERE: Onsdag 11. juli vil også HK-medlemmer på fire Elkjøp-butikker få utdelt streikevester.

Martin Guttormsen Slørdal

Ansatte i Elkjøp-butikker går til sympatistreik

Om 14 dager går HK-medlemmene i fire Elkjøp-butikker ut i sympatistreik med de lageransatte i Elkjøp Distribusjon.
26.06.2018
09:21
26.06.2018 09:51

lene.svenning@lomedia.no

Handel og Kontor varsler i dag, tirsdag, at de tar 97 medlemmer på fire Elkjøp-butikker ut i sympatistreik fra onsdag 11. juli. Det gjelder medlemmene på kjedens varehus i Lørenskog, Vinterbro, Skien og Tønsberg.

LESTE DU DENNE?: Dette må du vite om feriepenger

Skrur hardere til

Fredag gikk de 43 ansatte i Elkjøp Distribusjon ut i streik. Norsk Transportarbeiderforbund (NTF), der samtlige ansatte er medlemmer, krever at bedriften undertegner tariffavtale. NTF vil inngå den såkalte grossistoverenskomsten med Elkjøp, mens bedriften heller vi inngå den såkalte transportoverenskomsten, som har lavere lønnssatser. Siden partene ikke kom til enighet, ble alle de ansatte tatt ut i streik.

Med HKs varsel om sympatistreik, strammet fagbevegelsen skruen til.

– Vi håper det kan være til hjelp, slik at Transportarbeiderforbundet får på plass en avtale, sier Bjørn Mietinen, nestleder i Handel og Kontor.

For sympatistreiker er det 14 dagers varslingsfrist. Blir konflikten i Elkjøp Distribusjon løst før 11. juli, vil heller ikke HK-medlemmene gå ut i streik.

HK har truet med streik før

HK har tariffavtale med flere av Elkjøps butikker, men har aldri måtte streike for å få det på plass. Men det har vært nære på. Da den siste tariffavtalen kom på plass på Elkjøp Vinterbro i februar, måtte det mekling og trusler om streik til. Også da Elkjøp inngikk tariffavtale for de ansatte på Elkjøps varehus på Lørenskog i fjor, varslet HK streik. Da skrev Elkjøp under avtalen. I 2012 skrev Elkjøp under tariffavtalen for de ansatte på varehuset i Skien like før det avtalte meklingsmøtet.

Kjempet for tariffavtaler

– Vi har vært nødt til å kjempe for å få avtaler på plass i Elkjøp. Jeg vet ikke hvorfor bedriften har satt seg helt på bakbeina denne gangen. Jeg forstår at det har vært en diskusjon om hvilken tariffavtale som skal brukes, men så lenge Elkjøp ikke er medlem i en arbeidsgiverforening er det opp til NTF å velge hvilken avtale som skal brukes. Hadde Elkjøp vært medlem i en arbeidsgiverorganisasjon, hadde man ikke havnet i en slik situasjon, sier Mietinen.

Flere tariffavtaler

Handel og Kontor har tariffavtale med flere Elkjøp-butikker enn de fire hvor medlemmene skal ut i sympatistreik. Flere av dem er ikke drevet av Elkjøp selv, men av ulike franchisetakere.

LES DENNE SAKEN FRA 2016: Elkjøp foretrekker bonus framfor tariff

26.06.2018
09:21
26.06.2018 09:51