Stortinget vil utvide arbeidsdagen til klokka 23
I neste uke vedtar trolig Stortinget å flytte grensa for nattarbeid med to timer.
LOVENDRING: Regjeringen vil at folk skal kunne jobbe fram til klokka 23. LO mener det kan skade helsa.
Hanne S. Nielsen
lene.svenning@lomedia.no
Arbeidsmiljøloven åpner for arbeid etter klokka 21 dersom arbeidets art gjør det nødvendig. Ellers er det regnet som nattarbeid, og ikke lovlig for de som jobber dagtid. Det vil regjeringen endre på. De har foreslått å utvide adgangen til å jobbe til klokka 23 for de som jobber på dagtid. Arbeidstakeren må ta initiativ til det, og avtalen med arbeidsgiveren må være skriftlig. Forslaget har vært i arbeids- og sosialkomiteen på høring. Nå har komiteen avgitt sin innstilling.
LES OGSÅ: Så mye feriepenger har du rett til
Gå tidlig, jobbe når unga har lagt seg
Flertallet i komiteen, medlemmene fra Høyre, FrP og Venstre, går inn for å tillate arbeid mellom klokka 21 og 23. De viser til at flere og flere arbeidstakere ønsker muligheten til å gå tidlig fra jobb for å være sammen med familien, for så å ta opp arbeidet senere på kvelden. Det bør loven åpne for, mener disse partiene. De peker imidlertid på at arbeidstakere kan føle seg presset til å jobbe på kveldstid. Det skal altså bøtes på med krav om at avtaler om kveldsarbeid skal gjøres skriftlig, og etter initiativ fra arbeidstakerne.
Mindretallet i komiteen, Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet, deler skepsisen fra arbeidstakerorganisasjonene. LO, Unio og YS har nemlig advart mot å endre loven.
Bekymra for helsa
– Regjeringens forslag om at arbeidstakere etter eget ønske kan forskyve arbeidstida kan virke rimelig. Men en regelmessig forskyvning av arbeidstida til etter klokka 21 om kvelden kan ha helsemessige negative konsekvenser. Det er den enkelte som vil få ansvaret for og sikre at belastningen ikke blir for stor. Og når arbeidet kryper inn på hjemmearenaen, viskes grensene mellom arbeid og privatliv ut. Regelmessig arbeid etter klokka 21 vil også innebære krav om tilgjengelighet fra både arbeidsgivere og kolleger, advarte Peggy Hessen Følsvik, nestleder i LO, arbeids- og sosialkomiteen under høringen 25. april.
Både Følsvik og Aps og SVs representanter i komiteen peker på at det allerede finnes muligheter for fleksibilitet i arbeidsmiljøloven.
Kritikerne peker også på at en med dette forslaget risikerer å bryte hviletidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Det skal være minst 11 timers hvile mellom to arbeidsøkter, med mindre det foreligger en avtale med tillitsvalgte om noe annet.
Handel og Kontor er også negative til forslaget, og frykter at det vil legge press på tariffavtalene. Les om det her.
Forslaget skal behandles første gang i Stortinget torsdag 1. juni. Andre gangs behandling skjer uka etterpå. Lovendringen vil trolig tre i kraft 1. juli.
FIKK DU MED DEG DENNE: De som tjener mest, får også trene mest
Flere saker
LO vil ha en garanti for at sykelønnsordninga ikke blir rørt de neste fire årene.
Terje Pedersen / NTB
LO avviser nytt sykelønnsforslag fra NHO
Brian Cliff Olguin
Siw gikk i luksusfellen
Alma lurte på hvorfor hun ble deprimert hver måned, uten noen grunn. Da hun fikk vite om PMS, begynte bitene begynte å falle på plass.
Maud Lervik
Alma (24) jobber ikke når hun har sterk PMS
Jan Kåre Ness
Nå er Kiwi-ansatte Joakim (29) sikret flere hundretusener mer i pensjon
Karl Johan. Illustrasjonsfoto.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre-byrådet vil ha søndagsåpent i Oslo. Dårlig utreda «makkverk», mener Ap
Gratis julebord er ingen selvfølge. Er du blant dem som slipper å punge ut?
Colourbox