JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
POLITIANMELDER: Rema-sjef Ole Robert Reitan krever at politiet håndhever Lov om helligdagsfred.

POLITIANMELDER: Rema-sjef Ole Robert Reitan krever at politiet håndhever Lov om helligdagsfred.

Håvard Sæbø

Rema 1000 anmelder konkurrenter for ulovlig søndagsåpent

Rema-sjef Ole Robert Reitan hevder 120 butikker i Norgesgruppen, Coop og Bunnpris bryter loven.
18.01.2016
15:34
18.01.2016 15:34

lene.svenning@lomedia.no

Mandag ettermiddag stilte Reitan på Sentrum politistasjon i Oslo og overleverte anmeldelsen av 120 butikker. Rema 1000-sjefen mener konkurrentene Norgesgruppen, Bunnpris og Coop bryter helligdagslovgivningen. I dag kan dagligvarebutikker holde åpent på søndager hvis de er hundre kvadratmeter eller mindre. Disse 120 butikkene er større, hevder Reitan. Han og kollegene har selv skrittet opp butikkene, tatt bilder og målt størrelsen. Ifølge Reitan plasseres varer i vindfang og andre deler av butikken som ikke er en del av de hundre kvadratmeterne. Dessuten henter de ansatte varer fra deler av butikken som er avstengt på søndager, hevdes det.

– Vi har butikker her i Oslo som er langt over 200 kvadratmeter, som skamløst åpner døra hver eneste søndag, sier Reitan.

Ønsker debatt

Like før jul skrinla kulturminister Linda Hofstad Helleland regjeringens forslag om å tillate alle butikker å holde åpent på søndager. Nå vil Ole Robert Reitan ha en debatt om dagens regelverk skal bestå.

– Vi ønsker en debatt om dagens regelverk er effektivt, og om det er slik vi ønsker det. Er det det, må disse tre kjedene forholde seg til det, sier han på vei inn til politistasjonen.

– Politiets jobb er å sørge for at folk følger loven. Når det gjelder denne loven er det ingen som sørger for at den håndheves, og dermed har vi endt opp med 120 butikker som systematisk bryter loven, hver søndag, sier han.

Les også: Søndagsåpne butikker: Regjeringen legger forslaget i en skuff

Taper omsetning

Bare 18 av Rema 1000-butikkene har åpent på søndager. Skal dagligvarekjeden øke dette antallet, kreves store investeringer. Det tør ikke Ole Robert Reitan gjøre før han er sikker på om loven håndheves.

– Vi har en strategisk beslutning foran oss, om vi skal satse på søndagsåpne butikker eller ikke. Det å tilpasse seg dagens regelverk koster mye penger; én til to millioner kroner per butikk. Hvis vi skal gjøre det, må vi være sikre på at også de andre har til hensikt å følge loven. Hvis de ikke har det, må enten noen tvinge dem til å gjøre det, eller så må lovverket endres. For meg spiller det ikke så stor rolle hvordan lovverket ser ut, bare det følges og det er like vilkår. Det er veldig vanskelig å konkurrere i et marked der noen bestemmer seg for at loven ikke gjelder, sier Reitan.

Selv vil han gjerne at dagens lov opprettholdes – såfremt den blir fulgt.

– Personlig synes jeg søndagen er hyggelig slik den er, sier han til HK-Nytt.

– Krampaktig PR-stunt

Konkurrentene karakteriserer anmeldelsen som et PR-stunt.

– I Coop er vi selvsagt opptatt av å følge regelverket. I utgangspunktet ser vi på dette som et krampaktig PR-stunt fra Ole Robert Reitans side for å forsøke å tvinge igjennom søndagsåpent for alle butikker, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis til NRK.

Ifølge Reitan er fire av Coops søndagsbutikker større enn hundre kvadratmeter.

Norgesgruppen, som blant annet eier Kiwi, Joker og Meny, er verst i klassen, mener Rema-Reitan. Av de 120 anmeldte butikkene, tilhører 95 Norgesgruppen.

– Vi har tegnet butikker på 100 kvadratmeter, og holdt oss til den loven. Butikkene våre er på 100 kvadratmeter hele uka, ikke bare på søndager. Om det da har skjedd noe utover det, må vi undersøke det. Det har ikke jeg noen grunn til å tro, sier Kjell Arne Bjerklund, kjededirektør i Joker til NRK.

Rema 1000 har også anmeldt 21 av Bunnpris' butikker for ulovlig søndagsåpent. Denne kjeden avviser også beskyldningene.

– Målebrevene viser at vi er innenfor det tillatte arealet, skriver Bunnpris-sjef Christian Lykke til NRK.

HK vil gå gjennom regelverket

HK-leder Trine Lise Sundnes er enig med Ole Robert Reitan om at håndhevingen av helligdagslovgivningen er mangelfull. Hun ønsker seg også en gjennomgang av lovverket.

– Selv anmeldelsen legger vi oss ikke borti, men vi forventer at alle følger lov- og regelverket. Vi kan skrive under på at reglene for søndagsåpne butikker ikke følges. Det har også vi erfaring med, sier hun til HK-Nytt.

Sundnes mener dagens regelverk er moden for en gjennomgang. Det vil hun gjerne være med på.

– Vi ønsker oss et partssammensatt utvalg som kan ha en faktabasert gjennomgang av reglene, sier hun.

18.01.2016
15:34
18.01.2016 15:34