Ønsker forbud mot alenejobbing

I 2009 ble det satt rekord i antall ran i handelen. HK vil at det blir forbudt å jobbe alene.
10.02.2010
13:48
16.12.2013 12:35

eva.ler.nilsen@lomedia.no

I fjor ble det begått 218 ran i varehandelen. Det er ny rekord, og trenden fortsetter, skriver Handelsbladet FK. Bare i januar ble det gjennomført 32 ran, ifølge arbeidsgiverforeningen HSH.

Må forbys

Sikkerhetssjef Thor Martin Bjerke i HSH, som fører denne statistikken, er bekymret over utviklingen. Det er også Handel og Kontor, som organiserer mange av de ansatte som utsettes for ran.

En undersøkelse fra Arbeidstilsynet i Oslo viser at åtte av ti ransutsatte i servicehandelen jobber alene. Nå mener HKs ungdomssekretær at nok får være nok.

– Vi skulle ønske at lovverket sa at det var et forbud mot alenejobbing i de bransjene der det er naturlig, som for eksempel i kiosker. Vi synes ikke økonomi er noe argument når det går på de ansattes sikkerhet, sier Robin Dominik Havre til NRK

Felles interesse

Han får støtte av forbundsleder Sture Arntzen. I et intervju med Handelsbladet FK sier Arntzen at han vil ha større sikkerhet for de ansatte.

– Når åtte av ti er alene på jobb, og det er de som jobber alene som er mest utsatt for ran, så bør være det være i vår og arbeidsgivernes felles interesse å få gjort noe med det, sier HK-lederen.

Arntzen vil også at flere arbeidsgivere skal sørge for andre sikkerhetstiltak, som alarmer og bedre systemer for kontanthåndtering.

Viktigere enn pølser

Partiet Rødt i Oslo er også på forbudslinja når det gjelder alenejobbing. I en pressemelding skriver leder Jokke Fjeldstad at det må bli forbudt for arbeidsgiverne å la kioskansatte jobbe alene på kvelden og natta.

– Behovet for å selge pølser om natta kan ikke være viktigere enn tryggheten til de ansatte. Bedrifter som ikke har økonomi til å skape et trygt arbeidsmiljø har ikke livets rett, skriver Fjeldstad.

Avdelingsleder Morten Kjerstad Larsen ved Arbeidstilsynet Oslo understreker at arbeidsgiverne er ansvarlige for å vurdere risikoen ved at de ansatte skal jobbe alene.

10.02.2010
13:48
16.12.2013 12:35