Ønsker forbud mot alenejobbing

I 2009 ble det satt rekord i antall ran i handelen. HK vil at det blir forbudt å jobbe alene.
10.02.2010
13:48
16.12.2013 12:35

eva.ler.nilsen@lomedia.no

I fjor ble det begått 218 ran i varehandelen. Det er ny rekord, og trenden fortsetter, skriver Handelsbladet FK. Bare i januar ble det gjennomført 32 ran, ifølge arbeidsgiverforeningen HSH.

Må forbys

Sikkerhetssjef Thor Martin Bjerke i HSH, som fører denne statistikken, er bekymret over utviklingen. Det er også Handel og Kontor, som organiserer mange av de ansatte som utsettes for ran.

En undersøkelse fra Arbeidstilsynet i Oslo viser at åtte av ti ransutsatte i servicehandelen jobber alene. Nå mener HKs ungdomssekretær at nok får være nok.

– Vi skulle ønske at lovverket sa at det var et forbud mot alenejobbing i de bransjene der det er naturlig, som for eksempel i kiosker. Vi synes ikke økonomi er noe argument når det går på de ansattes sikkerhet, sier Robin Dominik Havre til NRK

Felles interesse

Han får støtte av forbundsleder Sture Arntzen. I et intervju med Handelsbladet FK sier Arntzen at han vil ha større sikkerhet for de ansatte.

– Når åtte av ti er alene på jobb, og det er de som jobber alene som er mest utsatt for ran, så bør være det være i vår og arbeidsgivernes felles interesse å få gjort noe med det, sier HK-lederen.

Arntzen vil også at flere arbeidsgivere skal sørge for andre sikkerhetstiltak, som alarmer og bedre systemer for kontanthåndtering.

Viktigere enn pølser

Partiet Rødt i Oslo er også på forbudslinja når det gjelder alenejobbing. I en pressemelding skriver leder Jokke Fjeldstad at det må bli forbudt for arbeidsgiverne å la kioskansatte jobbe alene på kvelden og natta.

– Behovet for å selge pølser om natta kan ikke være viktigere enn tryggheten til de ansatte. Bedrifter som ikke har økonomi til å skape et trygt arbeidsmiljø har ikke livets rett, skriver Fjeldstad.

Avdelingsleder Morten Kjerstad Larsen ved Arbeidstilsynet Oslo understreker at arbeidsgiverne er ansvarlige for å vurdere risikoen ved at de ansatte skal jobbe alene.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

10.02.2010
13:48
16.12.2013 12:35