JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Vil Høyre reversere framskritt i arbeidslivet?»

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til HK-Nytt på epost til hk-nytt@lomedia.no
Lederen i HK Ung er redd for hva som vil skje med ansattes rettigheter dersom Høyre vinner stortingsvalget i 2025.

Det er ingen tvil om Høyre gjør det godt på målinger og er et parti mange vurderer å stemme på. Når et parti flyr så høyt på meningsmålingene, er det verdt å se hva dette partiet faktisk vil gjøre dersom de får makten igjen. Det lover ikke godt for rettighetene til landets arbeidstakere. 

Høyre har over lengre tid stemt imot framsteg i arbeidslivet vårt.

De stemte nei til styrkingen av rettighetene til heltidsstillinger i arbeidsmiljøloven, partiet ønsker igjen at vi kan presses inn i midlertidige stillinger på generelt grunnlag og de ønsker å svekke unges vern mot nattarbeid. Ingenting av dette står i partiprogrammet, men hva står det der? «Vurdere moderate justeringer og oppmykninger i arbeidsmiljøloven for å gi mer fleksibilitet». Hva vil konsekvensene av det være? 

Sist gang Høyre var i regjering ga de arbeidsgivere en generell rett til å ansette oss i midlertidige stillinger.

En av bærebjelkene i det organiserte norske arbeidslivet er at vi har faste arbeidskontrakter. Tryggheten om at vi kan gå på jobb så lenge bedriften ikke må nedbemanne, gir oss arbeidstakere økonomisk forutsigbarhet. Det gir oss frihet. 

Friheten til å planlegge fremtiden. Friheten til å kunne gå i banken og få et huslån. Friheten til å ikke være redd for om man har råd til å betale neste måneds husleie.

Sist gang Høyre satt i regjering innførte partiet noe som het 0-timerskontrakter. En arbeidskontrakt – en bindene avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker – som ikke garanterte en eneste arbeidstime. Sjefen kunne ringe deg når som helst i løpet av døgnet for å høre om du kunne jobbe på kort varsel. Om du sa nei, kunne arbeidsgiver bare slutte å ringe deg. Det ble en katastrofal makt arbeidsgivere fikk over de ansatte. Hvis dette er fleksibiliteten de ønsker, kan de holde den for seg selv. 

Nok et eksempel er Høyre stemte imot at fagforeninger og forbund skulle få rett til å gjennomføre kollektive søksmål i eget navn, ved for eksempel ulovlig innleie. Eller når de var motstandere av Arbeiderparti-regjeringens arbeid med å kvitte seg med de useriøse aktørene i innleiebransjen på Østlandet.

Hva skjer om Høyre vinner valget? Vil de reversere disse viktige reformene i arbeidslivet som de har stemt imot i Stortinget?