JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
65 KRONER I TIMEN: Makarim Al-Jboori (t.v) og Malin Antonsen (midten) er misfornøyde med lønna. Det er også Solveig Hafstad, som fungerer som butikksjef.

65 KRONER I TIMEN: Makarim Al-Jboori (t.v) og Malin Antonsen (midten) er misfornøyde med lønna. Det er også Solveig Hafstad, som fungerer som butikksjef.

Martin Guttormsen Slørdal

Sommerpatruljen avdekket sosial dumping

Malin Antonsen og andre ekstrahjelper hos Søstrene Grene i Sarpsborg tjener 65 kroner timen. Småbarnsmoren lurer på hvordan hun skal greie å betale barnehage og husleie for lønna.
30.06.2015
08:26
21.08.2023 17:14

martin.slordal@lomedia.no

– Jeg har sommerjobbkontrakt og tjener 65 kroner timen. Det er startlønna for alle som begynner å jobbe her som ekstrahjelp, sier Makarim Al-Jboori, butikkmedarbeider hos Søstrene Grene i Sarpsborg.

Først hadde hun praksisplass fra Nav, har hun en midlertidig kontrakt ut august.

– Lønna er lav. Men det er vel bare sånn det er, sier 22-åringen.

– Sosial dumping

Thor Erik Forsberg og Klaus Lintho fra LO i Sarpsborg gikk sommerpatrulje i en rekke butikker i Østfoldbyen. Begge er sjokkerte over lønna til de ansatte i denne butikken.

– Dette er sosial dumping. Man snakker om det man kaller for «arbeidende fattig» i andre land. Dette er «arbeidende fattig». Hvordan i all verden skal man kunne leve av den timelønna, spør Forsberg, LO-leder i Sarpsborg.

Fortvilet butikksjef

Solveig Hafstad, fungerende butikksjef hos Søstrene Grene i Sarpsborg, er fortvilet. Hun tjener 133 kroner timen og har ikke budsjett til å gi de ansatte høyere lønn.

– Jeg skulle ønske at vi alle tjente langt bedre, og jeg skulle gjerne satt opp lønna til kollegene mine. Men jeg har små marginer å forholde meg til. Den lave lønna gjør at vi mister motivasjonen til å gjøre en god jobb, sier hun.

Blir avhengig av hjelp

Malin Antonsen er også ekstrahjelp i butikken, og jobber så mye hun kan. Hun tjener også 65 kroner timen.

– Hvordan i all verden skal jeg betale barnehage og husleie på ei så lav lønn. Jeg er avhengig av hjelp ved siden av, sier hun.

I Norge er det ingen minstelønnssatser så lenge bedriften ikke er omfattet av en tariffavtale.

Ifølge Landsoverenskomsten mellom Virke og Handel og Kontor er minstelønnsatsen til en butikkansatt 153 kroner i timen. De ansatte i Søstrene Grene-butikken i Sarpsborg tjener altså langt under halvparten av tariffen.

En butikksjef skal minst ha 193 kroner i timelønn.

Anbefaler de ansatte å organisere seg

Trine Roos, faglig sekretær i LO i Østfold, sier at lønna til de ansatte hos i Søstrene Grene understreker betydningen av et organisert arbeidsliv.

– Det er trist at de ansatte får så lav lønn. Jeg vil råde dem til å ta tak i dette ved å organisere seg i Handel og Kontor. Forbundet vil hjelpe dem, sier hun.

– Skal ta tak i dette

Irene Bakkelid, daglig leder i Søstrene Grene-butikken i Sarpsborg, driver seks butikker i kjeden på Østlandet. Hun bekrefter at de som begynner som ekstrahjelp tjener fra 65 kroner i timen.

– De må gjennom prøvetid og et eget opplæringsskjema. Det tar fra en måned til tre måneder. Da går de opp i lønn. Hvor mye de går opp avhenger av innsats, erfaring og alder, sier hun.

Når ringe- og ekstrahjelpene er ferdig opplært tjener de mellom 90 og 165 kroner i timen, forklarer Bakkelid. Hun er enig i at startlønna til butikkmedarbeiderne i Søstrene Grene-butikken i Sarpsborg er lav.

– Selvfølgelig synes jeg dette er lavt, men hvis det er en 22-åring som tjener 65 kroner i den butikken, er det noe jeg må ta tak i, sier hun.

Irene Bakkelid sier at mange av ekstrahjelpene i Søstrene Grene-butikkene er i ungdomsskolealder.

– Da synes jeg ikke 65 kroner timen er for lav lønn, sier hun.

– Spinnvilt lønnssystem

Trine Lise Sundnes, forbundsleder i Handel og Kontor, synes at lønnssystemet i bedriften virker spinnvilt.

– Tariffavtalene setter normen for lønna i handelen. Bedrifter som ikke er omfattet av tariffavtale pleier å se til tarifflønn når de fastsetter timelønn. Ei timelønn på 65 kroner i timen er langt under tariff. Dette er virkelig ikke bra, sier hun.

– Dette burde bedriften rydde opp i. De ansatte må sørge for å organisere seg, så skal vi hjelpe dem med å få på plass en tariffavtale, sier forbundslederen.

Ei timelønn på 65 kroner i timen er langt under tariff. Bedriften må rydde opp.

Trine Lise Sundnes, forbundsleder i Handel og Kontor

Selvfølgelig synes jeg dette er lavt.

Irene Bakkelid, daglig leder i Søstrene Grene-butikken

30.06.2015
08:26
21.08.2023 17:14