Sommerpatruljen avdekket sosial dumping

Malin Antonsen og andre ekstrahjelper hos Søstrene Grene i Sarpsborg tjener 65 kroner timen. Småbarnsmoren lurer på hvordan hun skal greie å betale barnehage og husleie for lønna.
30.06.2015
08:26
27.08.2015 20:00

martin.slordal@lomedia.no

– Jeg har sommerjobbkontrakt og tjener 65 kroner timen. Det er startlønna for alle som begynner å jobbe her som ekstrahjelp, sier Makarim Al-Jboori, butikkmedarbeider hos Søstrene Grene i Sarpsborg.

Først hadde hun praksisplass fra Nav, har hun en midlertidig kontrakt ut august.

– Lønna er lav. Men det er vel bare sånn det er, sier 22-åringen.

– Sosial dumping

Thor Erik Forsberg og Klaus Lintho fra LO i Sarpsborg gikk sommerpatrulje i en rekke butikker i Østfoldbyen. Begge er sjokkerte over lønna til de ansatte i denne butikken.

– Dette er sosial dumping. Man snakker om det man kaller for «arbeidende fattig» i andre land. Dette er «arbeidende fattig». Hvordan i all verden skal man kunne leve av den timelønna, spør Forsberg, LO-leder i Sarpsborg.

Fortvilet butikksjef

Solveig Hafstad, fungerende butikksjef hos Søstrene Grene i Sarpsborg, er fortvilet. Hun tjener 133 kroner timen og har ikke budsjett til å gi de ansatte høyere lønn.

– Jeg skulle ønske at vi alle tjente langt bedre, og jeg skulle gjerne satt opp lønna til kollegene mine. Men jeg har små marginer å forholde meg til. Den lave lønna gjør at vi mister motivasjonen til å gjøre en god jobb, sier hun.

Blir avhengig av hjelp

Malin Antonsen er også ekstrahjelp i butikken, og jobber så mye hun kan. Hun tjener også 65 kroner timen.

– Hvordan i all verden skal jeg betale barnehage og husleie på ei så lav lønn. Jeg er avhengig av hjelp ved siden av, sier hun.

I Norge er det ingen minstelønnssatser så lenge bedriften ikke er omfattet av en tariffavtale.

Ifølge Landsoverenskomsten mellom Virke og Handel og Kontor er minstelønnsatsen til en butikkansatt 153 kroner i timen. De ansatte i Søstrene Grene-butikken i Sarpsborg tjener altså langt under halvparten av tariffen.

En butikksjef skal minst ha 193 kroner i timelønn.

Anbefaler de ansatte å organisere seg

Trine Roos, faglig sekretær i LO i Østfold, sier at lønna til de ansatte hos i Søstrene Grene understreker betydningen av et organisert arbeidsliv.

– Det er trist at de ansatte får så lav lønn. Jeg vil råde dem til å ta tak i dette ved å organisere seg i Handel og Kontor. Forbundet vil hjelpe dem, sier hun.

– Skal ta tak i dette

Irene Bakkelid, daglig leder i Søstrene Grene-butikken i Sarpsborg, driver seks butikker i kjeden på Østlandet. Hun bekrefter at de som begynner som ekstrahjelp tjener fra 65 kroner i timen.

– De må gjennom prøvetid og et eget opplæringsskjema. Det tar fra en måned til tre måneder. Da går de opp i lønn. Hvor mye de går opp avhenger av innsats, erfaring og alder, sier hun.

Når ringe- og ekstrahjelpene er ferdig opplært tjener de mellom 90 og 165 kroner i timen, forklarer Bakkelid. Hun er enig i at startlønna til butikkmedarbeiderne i Søstrene Grene-butikken i Sarpsborg er lav.

– Selvfølgelig synes jeg dette er lavt, men hvis det er en 22-åring som tjener 65 kroner i den butikken, er det noe jeg må ta tak i, sier hun.

Irene Bakkelid sier at mange av ekstrahjelpene i Søstrene Grene-butikkene er i ungdomsskolealder.

– Da synes jeg ikke 65 kroner timen er for lav lønn, sier hun.

– Spinnvilt lønnssystem

Trine Lise Sundnes, forbundsleder i Handel og Kontor, synes at lønnssystemet i bedriften virker spinnvilt.

– Tariffavtalene setter normen for lønna i handelen. Bedrifter som ikke er omfattet av tariffavtale pleier å se til tarifflønn når de fastsetter timelønn. Ei timelønn på 65 kroner i timen er langt under tariff. Dette er virkelig ikke bra, sier hun.

– Dette burde bedriften rydde opp i. De ansatte må sørge for å organisere seg, så skal vi hjelpe dem med å få på plass en tariffavtale, sier forbundslederen.

Ei timelønn på 65 kroner i timen er langt under tariff. Bedriften må rydde opp.

Trine Lise Sundnes, forbundsleder i Handel og Kontor

Selvfølgelig synes jeg dette er lavt.

Irene Bakkelid, daglig leder i Søstrene Grene-butikken

30.06.2015
08:26
27.08.2015 20:00