LO aksjonerer til støtte for sykelønn
Hundrevis av tillitsvalgte fra hele landet møtte de som var på vei inn til NHOs årskonferanse.
Sissel M. Rasmussen
nina.hanssen@lomedia.no
lene@lomedia.no
helge@lomedia.no
LO-folk fra hele landet har reist til hovedstaden for å støtte dagens sykelønnsordning.
Allerede klokken sju ble en scene rigget, og de første demonstrantene sto klare med faner hvor det sto: «Forsvar sykelønna».
– Sykelønn er ikke luksus. Det er noe arbeidsfolk bruker når de trenger det. Vi må ha tillit til folk, sier Fausia Zia Hussein Viik.
Hun har tatt turen sammen med blant annet faglig sekretær Arne Jæger. For dem er det naturlig å ta turen til Oslo for å stå sammen med andre tillitsvalgte om viktig sak utenfor NHOs årskonferanse i Oslo denne morgenen. NHO og LO klarte ikke å bli enige om en ny avtale om et inkluderende arbeidsliv.
LO krever at sykelønna fredes i fire nye år. NHO vil ikke frede ordningen i mer enn to år.
Mens deltakerne på NHOs årskonfereanse strømmet til konferansen, var det sanger til NHO og andre rockelåter av Tove Bøygård, appeller fra LO tillitsvalgte og forbundsledere og servering av gløgg til de hundrevis av mennesker som var samlet for å forsvare dagens sykelønnsordning.
Klassekamp
Forbundsleder Jørn Eggum fra Fellesforbundet var første appellant ut på LO demoen i dag.
– Dette er ikke bare en økonomisk kamp; det er en klassekamp også, sa Eggum men sa samtidig at det varmet å se så mange stille opp for å markere motstand.
– Tilgi dem ikke, de vet hva de gjør, sa han og pekte bort til Spektrum og viste til at NHO nå øyner muligheten å sette sykelønnen i spill om Venstre og Frp blir store nok. Ifølge Eggum vil høyresiden gå til angrep på arbeidsfolks rettigheter om de får sjansen.
– Sist de styrte var det arbeidsmiljøloven, nå kommer de etter sjukelønna. Det verste er at de som argumenterer for at arbeidsfolk skal stå med lua i handa, Sylvi Listhaug og Sveinung Rotevatn, ikke selv blir straffet av kuttet de foreslår. De har full lønn under sykdom, sa han.
Eggum la til at LO står opp for det arbeidende folk, også når andre arbeidstakerorganisasjoner svikter.
– Husk at Akademikernes medlemmer har tariffavtaler som gir dem full lønn, som våre folk ikke har i sine tariffavtaler, sier han.
Fellesforbundets leder Jørn Eggum var på plass.
Sissel M. Rasmussen
Sykelønn i 50 år
Eggum minnet om at sykelønnsordningen har vært en trygghet for norske arbeidere i snart 50 år og kom som en rettferdighetslov.
– De som bygget landet i privat sektor, skulle ikke ha det noe dårligere enn funksjonærene i stat og kommune. Det å angripe denne ordningen er et forsøk på å ta oss tilbake til en tid der mange måtte velge mellom helse og økonomisk trygghet, sa han.
Lover motstand
Forbundsleder i NTL, Kjersti Barsok, holdt også appell under markeringen.
– Selvfølgelig må dagens sjukelønnsordning forsvares. Vi vil ikke akseptere noen former for kutt i sjukelønna. Det er derfor vi organiserer oss, det er derfor fagforeninger finnes, sa hun.
Barsok minnet om at ikke alt er makrotall.
– Det er folk vi snakker om. Og de folka som sliter med å komme tilbake i jobb etter sjukdom, de er allerede i en krevende situasjon.
Barsok minnet også om at de i tiår etter tiår har kjempet for at det skal bli lettere å snakke om psykiske lidelser.
– Nå opplever jeg hele denne debatten som et stort tilbakeslag.
Barsok mener alle som ønsker et inkluderende og solidarisk arbeidsliv, må forsvare full lønn under sjukdom.
– Det sikkerhetsnettet er noe av det aller viktigste i velferdsstaten. De som angriper sjukelønna, og de som vil lage større høl i sikkerhetsnettet, de kommer til å møte motstand hver eneste gang de prøver seg, advarte hun.
– Angrep på arbeiderklassen
Christopher Beckham, leder i Handel og Kontor (HK), pekte i sin appell på at en svekkelse av sykelønnsordningen vil ramme arbeidstakere som ikke har rett til full lønn under sykdom gjennom sine tariffavtaler.
Det vil han ikke ha noe av.
– Det er helt uaktuelt å ta sykepenger fra folk som lever på minstelønnssatser i tariffavtalene, mens ledere, akademikere og funksjonærgrupper har rett på full lønn under sykdom. Det er en kamp vi ikke har tenkt å tape.
– Kutt i sykelønnsordningen vil få dramatiske følger for mange av våre medlemmer. Det er et direkte angrep på arbeiderklassen. Kutt i sykelønnen gjør ikke folk friskere, det gjør folk sykere, sa Beckham.
HK-lederen oppfordret til å bruke stemmeseddelen til å forsvare sykelønnsordningen.
– La oss mobilisere LOs medlemmer fram mot stortingsvalget slik at vi får en Arbeiderpartiledet regjering forankret i en sterk venstreside, som kan sikre våre medlemmer sykelønn.
HK-leder Christopher Beckham holder appell foran NHOs årskonferanse.
Lene Svenning
Flere saker
Arbeiderne ønska et sterkere vern mot oppsigelser i Walmart.
Sue Ogrocki / AP / NTB
Ansatte tvang verdens største arbeidsgiver i kne
NTB / Jonas Ekströmer / TT
Ica-ansatt i Sverige ble drept på jobben tirsdag kveld
Det er ikke alle som får den hjelpen de trenger fra lederen sin etter at de har vært sykmeldt, ifølge Hans Christoffer Aagad Terjesen som er forsker ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning på OsloMet.
OsloMet og Alexander Grey/Unsplash
Mange ledere famler i blinde om sykefravær, ifølge forsker
Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) deltok onsdag på LOs seminar om sykelønn.
Sissel M. Rasmussen
IA-avtalen kan få nytt liv. Dette vil Brenna gjøre
Sissel M. Rasmussen
LO aksjonerer til støtte for sykelønn
Bernt G. Apeland i Hovedorganisasjonen Virke vil ha mindre fokus på sykelønn - og mer på hvordan man får ned fraværet.
Brian Cliff Olguin