FRUSTRERT: Hovedtillitsvalgt Øystein Berg i Coop Norge og resten av klubben er lei av at lønna for nyansatte blir hengende etter resten av bransjen.

Lageransatte i Coop krever høyere lønn for nyansatte

HK-klubben er frustrert over at lønna til nyansatte ikke øker like raskt som lønna i resten av bransjen.
19.10.2018

Etter tariffoppgjøret mellom HK og arbeidsgiverorganisasjonen Samfo i mai, satt de lageransatte i Coop skuffet igjen. De fikk nemlig ikke gjennomslag for sitt krav om at lønna deres måtte oppjusteres i tråd med lønna til lagerarbeiderne som er omfattet av HK tariffavtale med arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Håpet var at dette skulle rettes opp i gjennom lokale forhandlinger. De forhandlingene er nå gjennomført, opplyser Øystein Berg, hovedtillitsvalgt i Coop Norge. Resultatet er et kronetillegg på mellom 5,50 og 10 kroner i timen.

– Det er et bra lokalt oppgjør, men det har ikke løst selve problemet, sier Berg til HK-Nytt.

LES OGSÅ: Sjekk ut den splitter nye podkasten om tannhelse

Større forskjeller for nyansatte

Lønnssystemet i de to tariffavtalene med Samfo og Virke er ulike. Coops tariffavtale gir nyansatte lagerarbeidere en lavere lønn enn nyansatte på Virke-avtalen, men de med lengre ansiennitet har en høyere lønn i Coop-systemet. I 2016 var lønnsforskjellen opptil elleve kroner i timen for nyansatte, men etter fire års ansiennitet i Coop var lønna høyere enn i Virke-avtalen. Det var til å leve med, mente de ansatte i Coop. Etter årets sentrale og lokale forhandlinger er imidlertid forskjellen langt større: Nå skiller det 21 kroner mellom de nyansatte i de to avtalene, og det tar hele åtte år før de Coop-ansattes lønn passerer lønna på Virke-avtalen. Det er dette som er problemet, mener Øystein Berg.

– Selv om mange av våre medlemmer har mer enn åtte års ansiennitet, kan vi ikke ha så store lønnsforskjeller mellom de to tariffavtalene, sier Berg til HK-Nytt.

Vil forhandle før oppgjøret

Frustrasjonen over lønnsforskjellene i de to tariffavtalene for lageransatte er stor blant HK-medlemmene i Coop Norge, forteller Berg. Klubben har hatt grundige diskusjoner om hva de skal gjøre med dette, og er enige om å kreve at lønna bør kobles sterkere opp mot lønna i Virke-avtalen, omtrent på 2016-nivå. Nå har de spilt ballen over til ledelsen.

– Vi har gitt bedriften klar beskjed om å forhandle med oss om dette før hovedoppgjøret i 2020. Gjør de ikke det, kommer vi til forhandlingene med en ferdig løsning, sier han.

Og da er medlemmene klare til å streike for kravet, mener klubblederen.

Nei, sier bedriften

Kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop Norge avviser at bedriften vil forhandle om lønnssystemet før tariffoppgjøret i 2020. «I forbindelse med årets tariff ble det ikke satt ned noe utvalg for å se på lønnsbestemmelsen i overenskomsten, noe de lokale parter ikke har mulighet for å endre», skriver han i en e-post til HK-Nytt. Friis ønsker ikke å kommentere HK-klubbens misnøye med lønnsforskjellene i bransjen.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

19.10.2018