40 prosent av husholdningene som hadde problemer før pandemien, har tapt inntekter i koronaperioden.
Colourbox.com
Korona har forsterket den økonomiske ulikheten i Norge, viser ny studie
De fleste har fått det bedre økonomisk etter hvert som samfunnet åpnet igjen. Men de som hadde problemer før koronaen, har det enda vanskeligere, viser studie.
Etter 16 måneder med koronatiltak er 65 prosent av husholdningene å regne som økonomisk trygge. 17,5 prosent er utsatt, mens de resterende 7,5 prosent – eller rundt 184.000 husholdninger – har problemer, viser en ny studie fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Oslo Met.
Videre har 18 prosent fått det bedre økonomisk nå enn før krisen, 14 prosent har mindre usikret kreditt enn de hadde i februar 2020, og 32 prosent av husholdene har bedret spareevnen.
Alenemamma Linn: – Jeg har aldri følt meg dårligere enn da jeg endte på sosialen. Det bare skada meg mer
19 prosent av husholdningene mistet inntekt
Det til tross for at 19 prosent av norske husholdninger ble påført inntektstap på grunn av korona ved at minst én av hovedpersonene i disse husholdene ble permittert, arbeidsløs eller påført lavere eller tapt inntjening i eget firma mellom mars 2020 og juni 2021.
– Til tross for dette har husholdningene etter forholdene klart seg relativt bra gjennom koronaperioden, kanskje bedre enn mange forventet da Norge stengte ned i mars 2020, sier Sifo-forsker Christian Poppe.
– Bekymringsfull utvikling
På den annen side har det vært verre for de som allerede slet fra før. 40 prosent av husholdningene som i utgangspunktet hadde problemer, har tapt inntekter i koronaperioden.
– Hovedkonklusjonen er at koronaen har forsterket den økonomiske ulikheten i Norge, sier Poppe.
– Utviklingen er bekymringsfull for gruppen med størst problemer i en tid hvor prisen på strøm, drivstoff, lånerenter og flere andre viktige varer og tjenester øker, legger han til.
Les også: Tone kan være permittert én måned til: – Fint, men skuffende kort
Siste nytt
APPLAUS: Arbeidsminister Marte Mjøs Persen fikk applaus fra HKs representantskap da hun fortalte at mandatet til utvalget som skal vurdere reglene for nattarbeid i varehandelen er klart.
Brian Cliff Olguin
Nå skal det vurderes om butikkansatte skal kunne jobbe etter klokka 21 om kvelden
KAMPKLAR: HK-ledet Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
HK: Får ikke medlemmene økt kjøpekraft, blir det streik
Mye lest
LØNNSHOPP: Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte øker lønna med 1.300 kroner i måneden
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø