Ikea-ansatte må bytte tariffavtale når bedriften går til NHO
Topptillitsvalgt i Ikea er ikke fornøyd med skifttillegget og lønna til de lageransatte i den nye tariffavtalen. Det vil han gjøre noe med i lønnsoppgjøret.
NYE VILKÅR: De ansatte i Ikea må bytte tariffavtale når bedriften bytter arbeidsgiverorganisasjon. Men vilkårene skal reforhandles i tariffoppgjøret.
Tormod Ytrehus
lene.svenning@lomedia.no
Like før jul meldte arbeidsgiverforeningen NHO Service og Handel om at de hadde fått et nytt medlem: Ikea. Møbelgiganten gikk fra Virke til konkurrenten NHO. Ifølge pressemeldingen skyldes byttet at NHO representerer hele næringslivet, og at organisasjonen har et så godt distriktsapparat.
– I tillegg får vi en tariffavtale som er moderne og utviklet for dagens bransje, og som gir oss et godt grunnlag for videre samarbeid med fagforeningene, sier Carl Aaby, administrerende direktør i Ikea Norge.
Les også: Kriminelle selskaper har kjørt ut TV-er og kjøleskap til Elkjøps kunder
Handelsoverenskomsten
Byttet av arbeidsgiverforening får konsekvenser for de 3.200 ansatte i Ikea. Årsaken er at de må bytte tariffavtale, avtalen som blant annet regulerer lønn og arbeidstid.
I dag er de aller fleste Ikea-ansatte omfattet av Landsoverenskomsten (LOK) mellom LO og Virke. Denne tariffavtalen gjelder drøye 24.000 ansatte i varehandelen i Norge.
Men når Ikea går til NHO, er det en annen tariffavtale som vil gjelde. Det er Handelsoverenskomsten (HOK) mellom LO/HK og NHO. Den regulerer også arbeidstid og lønn, men har andre bestemmelser enn LOK'en. Gir det bedre eller dårligere vilkår for de ansatte?
Pluss og minus
Tormod Aarum, klubbleder på Ikea Furuset, nestleder i konsernklubben og leder i HKs bransjeråd for privat service og handel er usikker.
– Det er en del ting i HOK'en vi ikke er fornøyd med, sier Aarum.
Han peker på kompensasjon for skiftarbeid, innflytelse over arbeidstida og lønna for lagerarbeidere. Det siste er de for så vidt ikke enige om på Ikea i dag heller, opplyser han.
– Samtidig har HOK'en bestemmelser som gjør at vi skal ha innflytelse også over mellomledernes lønn. Det har vi ikke i dag, og det har vært en viktig sak for oss, sier Aarum.
VIL ENDRE: – Det er en del ting i HOK'en vi ikke er fornøyd med, sier Tormod Aarum, som blant annet er klubbleder på Ikea Furuset.
Brian Cliff Olguin
Snart forhandlinger
Byttet av tariffavtale på Ikea skjer først når avtalen løper ut 1. april. Da er den gjenstand for årets tariffoppgjør. Hvis tariffoppgjøret skal foregå slik det ligger an til nå, vil HK og NHO ha muligheter til å forhandle om mer enn lønna. I HKs forhandlingsdelegasjon sitter trolig Tormod Aarum. For mens han og Ikea-kollegene var en gruppe blant veldig mange som var omfattet av LOK'en, blir de nå i flertall. I dag er bare drøye 1.000 arbeidstakere omfattet av HOK'en. De er ansatt i Oda, tidligere Kolonial, Felleskjøpet, Clas Ohlson og et knippe andre bedrifter.
Handelsoverenskomsten er nemlig en ganske ny avtale. Den ble inngått mellom HK og NHO i juni 2020, to år etter at de ble enige om å lage den. Årsaken var at NHO fikk flere medlemmer i varehandelen, uten at de hadde en tariffavtale partene synes var god nok. HOK'en er like god som LOK'en, forsikret HK-leder Christopher Beckham da den ble undertegnet. Da avtalen ble reforhandlet i forbindelse med tariffoppgjøret i 2021, gikk imidlertid minstelønna i HOK'en forbi minstelønna i LOK'en.
Kravene er ikke vedtatt
Snart er det lønnsoppgjør. Da skal vilkårene i Handelsoverenskomsten og alle de andre tariffavtalene reforhandles.
HK-leder Christopher Beckham mener HOK'en er en god avtale, men er enig i at den har rom for forbedringer. Han vil imidlertid ikke forskuttere hvilke krav forbundet kommer til å stille i forhandlingene om avtalen. Forbundsstyret vedtar kravene først i sitt møte i mars. HK-lederen lover at Ikea-klubben skal få innflytelse over dem.
– Vi er opptatt av at medlemmene skal føle tilhørighet til avtalen. Det er få, men sterke klubber som er omfattet av den. Vi er klare til å ta en kamp, om vi må det, sier Beckham til HK-Nytt.
Flere saker
Arbeids - og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) legger fram melding om arbeidsmarkedspolitikken.
Kasper Holgersen
Dette er regjeringas plan for å få flere i jobb. Slik er reaksjonene
Nav
Hanna Skotheim
Regjeringen vil hjelpe flere ut i arbeid. Her er hovedpunktene
Nils Jeudi er fersk tillitsvalgt. – Jeg vil gjerne at ansatte henvender seg til meg om de har spørsmål om arbeidstid eller andre arbeidsforhold. Det er ikke alltid like lett å være nyansatt og forstå hvordan for eksempel overtidsbetaling fungerer, sier han.
Marius Fiskum
Det første Eplehuset i Norge har fått tariffavtale. Det fikset Nils Jeudi
Tommy parkerer en bobil som skal inn på EU-kontroll før den selges.
Brian Cliff Olguin
Tommy gjorde alvor ut av hobbyen. Nå har han blitt bobilkonge
LO-leder Peggy Hessen Følsvik foreslår å lovfeste retten til flere enn tre egenmeldingsdager.
Leif Martin Kirknes
LO vil ha flere enn tre egenmeldingsdager
Mange ansatte på bensinstasjon har opplevd ubehagelige ting aleine på natta.
Martin Guttormsen Slørdal