Søndagsåpent
Høyre-byrådet vil ha søndagsåpent i Oslo. Dårlig utreda «makkverk», mener Ap
Byrådet i Oslo mener at Oslo-folk også er turister i byen. Sånn vil de prøve å gjøre butikkene i Oslo sentrum søndagsåpne.
Karl Johan. Illustrasjonsfoto.
Jonas Fagereng Jacobsen
herman@lomedia.no
Det Høyre-leda byrådet i Oslo har foreslått for bystyret å søke om lov til søndagsåpne butikker i Karl Johan og sidegatene.
Dette vil de gjøre ved å søke Statsforvalteren om å få definert området som et «typisk turiststed» og dermed bli unntatt helligdagsloven.
Ifølge byrådet er dette en satsing på «Oslo som et helårs reisemål».
Før søknaden sendes, må bystyret i Oslo godkjenne den.
Med Venstre og Frp på laget vil Høyre få flertall for forslaget, og søknaden vil bli sendt.
Så blir det opp til Statsforvalteren å avgjøre om Karl Johan og sidegatene er et typisk turiststed og får ha søndagsåpne butikker. Dersom søknaden blir godkjent, vil byrådet også søke om flere områder i bykjerna.
Opposisjonen mener forslaget både er arbeiderfiendtlig og for dårlig utreda.
– Dette forslaget er så dårlig utreda at jeg vil kalle det for makkverk, sier gruppeleder for Arbeiderpartiet i Oslo bystyre, Marthe Scharning Lund, til HK-Nytt.
Les også: Én tredel av norske kommuner er typiske turiststeder
Mer deltid
Lund mener det er oppsiktsvekkende at Høyre-byrådet blant annet ikke har tall på hvor mange arbeidstakere som vil bli påvirka hvis butikkene i sentrum får holde søndagsåpent.
– Dette kan få store konsekvenser for tusenvis av ansatte i varehandelen, sier Lund.
Marte Scharning Lund
Sturlason / Oslo kommune
Konsekvenser for arbeidstakere veier tungt når Statsforvalteren avgjør om et område får være et typisk turiststed.
Byrådet i Oslo svarer at de ikke har brukt mye tid på å utrede forslaget.
– Vi har ikke utført lange, kostnads- og ressurskrevende konsekvensutredninger ettersom dette kun er en søknad, og det er frivillig å ha åpent. Fordi det er frivillig, er det også vanskelig å gjøre en fullstendig analyse av konsekvenser og hvem det vil påvirke, skriver byråd for kultur og næring i Oslo, Anita Leirvik North, i en e-post til HK-Nytt.
I forslaget skriver byrådet at konsekvensene av søndagsåpne butikker i sentrum er at noen flere må jobbe deltid og på søndager. Samtidig tror ikke byrådet at det vil gjelde alle ansatte i varehandelen, fordi noen butikker «antakelig vil holde stengt».
Byrådet mener også søndagsåpne butikker vil være spesielt bra for unge og andre som ønsker innpass i arbeidslivet. De peker på at Oslo er Norges største studentby, og at dette er en stor gruppe mennesker som ønsker å jobbe i helgene.
– Rundt en tredjedel av landets kommuner har et slikt unntak, så det er åpenbart et behov som er definert i store deler av landet, skriver North videre.
Nasjonalt ønsker Høyre å skrote regelen om typiske turiststeder og heller la kommunene bestemme selv om de vil ha søndagsåpne butikker.
Bransjeorganisasjonene NHO Service og Handel og Virke er skeptiske til å endre loven. Ifølge NHO ønska i 2023 de fleste av medlemsbedriftene deres å holde stengt på søn- og helligdager.
Åpningstider
• Åpningstidene til norske butikker er regulert i Lov om helligdager og helligdagsfred – også kjent som helligdagsfredloven eller helligdagsloven.
• Loven sier at butikker i hovedsak skal holde stengt på søndager og andre helligdager.
• Det finnes flere unntak fra loven. For eksempel for butikker på typiske turiststeder eller kiosker og dagligvarebutikker under 100 kvadratmeter.
• Det finnes ingen unntak for togstasjoner og andre trafikknutepunkter – utenom flyplasser.
• Statsforvalteren kan gi dispensasjon fra loven dersom det foreligger «særlige grunner». Ifølge forarbeidene til loven kan dette være idrettsarrangementer, festivaler og lignende som påvirker større deler av en kommune eller distrikt.
• Slike dispensasjoner må være tidsbegrensa og kan ikke gis for hver søndag eller for en lengre periode.
Kilder: Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus; helligdagsloven, HK-Nytt
Turist i egen by
Høyre vil at også borgere i Oslo og omegn skal regnes som turister når de reiser til områder i Oslo der de verken bor eller jobber.
De mener at begrepet «turist» i helligdagsloven må tolkes utvidende, står det i forslaget.
Byrådet skriver at «turister i sentrum er de som besøker et område, men ikke er faste beboere eller de som har sin jobb i sentrum. Disse besøkende kan være fra andre steder i byen, i omegn, andre steder i Norge og fra utlandet.»
Og:
«En familie fra Stovner eller Drammen kan like gjerne ha en storbyhelg i Oslo sentrum som i København, de er da turister.»
Bor du på Frogner og tar den 20 minutter lange trikketuren til Grünerløkka, mener byrådet altså at du skal regnes som en turist.
– Det er vanlig lovforståelse at innhold i et begrep ikke er statisk, men skal tolkes i lys av sin tid og samfunnsutvikling. Både korona og miljøutfordringer har gitt et større fokus på kortreiste opplevelser, skriver byråd North.
– Byrådet er kreative og vil redefinere hva en turist er. Jeg antar at Statsforvalteren kommer til å stille spørsmål rundt dette, sier Ap-politiker Lund.
Vil endre byen
Rødt forventer at Statsforvalteren avviser søknaden.
– Søndagsåpne butikker i Oslo er verken noe stort krav fra næringa eller folket. Dette er et meningsløst, ideologisk framstøt fra Høyre, sier gruppeleder for Rødt i Oslo bystyre, Siavash Mobasheri.
Siavash Mobasheri til høyre
Tormod Ytrehus
– Dette forslaget vil endre byen og liva til folka som bor og jobber i sentrum av byen vår, fortsetter han.
Rødt-politikeren mener at forslaget både er arbeiderfiendtlig og vil ramme små og mellomstore bedrifter i sentrum, som blir tvunget til å holde åpent for å ikke miste markedsandeler til konkurrentene.
Mobasheri har ikke tro på at en ekstra åpningsdag vil øke inntjeninga til butikkene mer enn kostnadene.
Les også: Mange butikker holder ulovlig søndagsåpent på Grünerløkka
Bredt tilbud
«Søndagsåpne butikker vil ha positive synergier med kulturtilbudet i sentrum, som også er aktivt på søndager», skriver byrådet. Og: «Muligheten for søndagsåpne butikker i området rundt Karl Johan vil legge til rette for økt lønnsomhet.»
Marte Scharning Lund tror folk heller vil bruke søndagen på andre ting.
– Søndagen er en fin annerledesdag. Man kan gå på pub, museum, ta en tur i skauen eller vaske bilen. Jeg tror folk heller vil følge barna på fotballkamp enn å handle på en søndag, sier Ap-politikeren.
Hun peker også på at det ikke er mangel på små dagligvarebutikker der man kan få tak i nødvendige varer på søndager.
Lund sier hun blir overraska hvis Statsforvalteren godkjenner søknaden.
– Folk som jobber i varehandelen må også ha mulighet til å ta en lang søndagsfrokost med familien, sier hun.
Les også: Sånn kan du kvitte deg med søndagsåpne butikker
Skeptiske bydeler
Høyres forslag har vært ute på høring i bydelene i sentrum og hos flere næringsaktører i Oslo.
Ingen av bydelsutvalga i noen av de tre bydelene St. Hanshaugen, Gamle Oslo eller Grünerløkka ønsker søndagsåpne butikker.
De lokale næringsforeningene er mer positive til søndagsåpne butikker, spesielt når det er snakk om å få ha søndagsåpne butikker i deres egne områder.
Men Oslo Handelsstands Forening (OHF) er skeptiske til byrådets forslag, ifølge Handelswatch.
OHF har rundt 2.000 medlemsbedrifter innafor handel, servering og tjenester i Oslo-regionen.
– Mange av våre medlemmer er skeptiske til søndagsåpent fordi de tror dette vil øke kostnadsnivået, uten at inntjeninga vokser like mye, sier OHF-direktør Daniel Torkildsen Lea til avisa.
OHF hadde også anbefalt byrådet å søke om et større område av Oslo sentrum enn kun Karl Johan. Men Lea mener det ikke er noe som tyder på at Oslo vil få godkjent søknaden av Statsforvalteren.
Samtidig mener direktøren at en endring av det nasjonale regelverket, gjennom et regjeringsskifte, vil være den riktige veien å gå. Han tror det i framtida vil være søndagsåpne butikker i Oslo.
HK vil kjempe
Forslaget får fagforeningsleder John Thomas Suhr i Oslo-Akershus Handel og Kontor til å se rødt.
– Dette er et av de voldsomste angrepa på arbeidsfolk vi har sett fra et Høyre-byråd på lenge. Åpner de døra i storbyene, torpederes den felles fridagen som arbeidsfolk har kjempa fram, sa Suhr til HK-Nytt i februar.
Med rundt 20.000 medlemmer, er Oslo-Akershus HK Norges største fagforening.
– Vi kommer til å slåss mot dette med alt vi har, sa Suhr.
HK blei ikke bedt om å komme med innspill til byrådets forslag.
Flere saker
Brian Cliff Olguin
Ansatte i LO-forbund er splittet: – Lojaliteten til eget forbund er sterkt
Sandra Flensborg jobber på lageret og på kontoret på Byggmakker.
Martin Guttormsen Slørdal
Sandra (28) jobbet 12-13 timer om dagen. Drømmen var egen bolig
Endringene i januar kan bety mye for deg som mottaker av Nav-ytelser.
Rebekka Johannessen Litland
Flere Nav-ytelser øker i januar. Se de nye satsene
Tri D. Nguyen
Per Klausen
(1946 – 2025)
53 år gamle Kristin Eide Henry har slitt med seinskader etter kreft. Nå er hun både sjukmeldt og arbeidsledig.
Brian Cliff Olguin
Kristin mista jobben to ganger i fjor: – Hadde ikke trodd jeg skulle oppleve det
Utvalgsleder Dag Terje Andersen overrekker utredningen til forskningsminister Oddmund Hoel.
Torgny Hasås