JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LØNNA OPP: De med lengst ansiennitet får mest i lønnsoppgjøret for de ansatte i blant annet bakeriutsalg.

LØNNA OPP: De med lengst ansiennitet får mest i lønnsoppgjøret for de ansatte i blant annet bakeriutsalg.

Sissel M. Rasmussen

Her er den nye lønna for ansatte i bakeriutsalg

Lønnsoppgjøret for arbeidstakere i bakeriutsalg, gullsmeder og blomsterbutikker er klart.
27.10.2022
12:39
27.10.2022 12:49

lene.svenning@lomedia.no

Handel og Kontor (HK) og NHO ble onsdag kveld enige i de årlige forhandlingene om lønna for ansatte omfattet av Butikkoverenskomsten. Det gjelder om lag 500 HK-medlemmer ansatt i utsalg i produksjonsbedrifter, som bakeriutsalg, blomsterbutikker og gullsmeder.

Alle ansatte får fire kroner mer i timen i et generelt tillegg fra 1. mai i år. For de som går på minstelønnssatsene kan det bli mer: De økes med mellom 4 og 7,50 kroner i timen – mest til de som har seks års ansiennitet eller mer. Det tilsvarer en økning på 14.625 kroner mer i året for en heltidsansatt. Tilleggene er inkludert økningen som kommer som følge av garantilønnssystemet i tariffavtalen.

– Vi er godt fornøyd med resultatet, sier HKs forhandlingsleder Lena Reitan.

Slik gikk lønnsoppgjøret for de ansatte i resten av varehandelen: HK vant fram med kravet om full lønn under sykdom i tre måneder i årets lønnsoppgjør

Lønnsgapet består

Selv om ansatte med minst seks års ansiennitet får en lønnsøkning på 7,50 i timen, er det fremdeles 1.700 kroner mindre i måneden enn det øverste trinnet i den største tariffavtalen i varehandelen – Landsoverenskomsten mellom HK og Virke.

– Vi forsøker å minske dette gapet ved hvert tariffoppgjør, men det er vanskelig. Bedriftene som er omfattet av denne tariffavtalen har lavere marginer enn andre bedrifter i varehandelen, sier Reitan.

Hun opplyser om at HK også stilte krav om økning av tilleggene for arbeid på kvelder og i helger og full lønn under sykdom. Det kom de ikke noen vei med.

– Vi valgte å lytte til det de tillitsvalgte var mest opptatt av. Det viktigste for dem var å øke lønna, sier hun.

Bærekraft

Partene ble også enige om en egen bestemmelse om bærekraft i avtalen. Den sier at partene lokalt bør ha regelmessig dialog og i fellesskap sette mål og finne tiltak for å bidra til en rettferdig og bærekraftig utvikling.

Nå skal de ansatte si sin mening om resultatet gjennom en uravstemning.

MYE LEST: Butikkansatte i Meny får økt tjenestepensjon

27.10.2022
12:39
27.10.2022 12:49