JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KUTT I GYLDENDAL: Tillitsvalgte Oddbjørn Snekkerbakken (t.v.) og Ellen Krystad bistår medlemmer som står i fare for å miste jobbene sine.

KUTT I GYLDENDAL: Tillitsvalgte Oddbjørn Snekkerbakken (t.v.) og Ellen Krystad bistår medlemmer som står i fare for å miste jobbene sine.

Brian Cliff Olguin

Gyldendal kutter 50 årsverk: – Ansatte er overrasket, fortvilte og usikre

Tillitsvalgt Ellen Krystad sover ikke godt om natta. Hun bistår medlemmer som står i fare for å miste jobbene sine.
07.02.2024
11:29
09.02.2024 13:48

katharina@lomedia.no

brian@lomedia.no

Gyldendal-konsernet skal spare 90 millioner kroner i år og må kutte 50 årsverk, ifølge en pressemelding.

Denne beskjeden fikk medarbeiderne på et allmøte tirsdag 6. februar.

– De ansatte er stort sett overrasket, fortvilte og usikre, fordi det ikke er bestemt hvem som er overtallige. Det blir noen uker med mye usikkerhet, sier tillitsvalgt Ellen Krystad i forlaget til Klassekampen.

Hun har deltatt i drøftelsesmøter med ledelsen siden slutten av november.

– Jeg sover ikke særlig godt om natta nå, for å si det sånn, sier Krystad til avisa.

Gyldendal-konsernet har 1.800 medarbeidere. Ark bokhandel er en del av konsernet.

12 årsverk skal vekk

Av de 50 årsverkene som skal vekk, kuttes 30 årsverk i forlagene – blant annet sju i Gyldendal Litteratur – og om lag tolv ved servicekontoret til Ark bokhandel samt flere årsverk i stab- og støttefunksjoner i konsernet, ifølge Klassekampen.

– Folk er redde for å miste jobbene sine. De må jo ha noe å leve av, sier tillitsvalgt Judith Romfo ved Arks servicekontor til HK-Nytt.

Blant de 60 medarbeidere som jobber ved servicekontoret er nærmere 15 medlemmer av Handel og Kontor (HK). Disse skal Romfo følge opp i ukene som kommer.

– Dersom de kalles inn til drøftelsesmøter, tar jeg kontakt og tilbyr å være med og hjelpe dem, sier hun.

– Medlemmene synes dette er trist

Oddbjørn Snekkerbakken er hovedtillitsvalgt i Ark Bokhandel. Han bekrefter at ingen butikkansatte mister jobbene sine.

– Medlemmene synes dette er trist, men jeg tror også at de forstår at det er behov for å spare penger, sier han til HK-Nytt.

I konsernutvalget hvor tillitsvalgte og ledelsen sitter, er det bestemt at ansiennitet teller mest ved overtallighet. I praksis betyr at den sist ansatte mister jobben først. 

– I Ark har vi også fulgt ansiennitetsprinsippet, men i noen tilfeller er det åpnet opp for at kompetanse teller mer der ansatte har lisenser eller spesialkunnskap, sier Snekkerbakken.

DYSTRE TIDER: Oddbjørn Snekkerbakken jobber selv i bokhandel: Han forteller at ingen butikkansatte i Ark mister jobben, men tolv årsverk i serviceavdelingen i Ark skal kuttes.

DYSTRE TIDER: Oddbjørn Snekkerbakken jobber selv i bokhandel: Han forteller at ingen butikkansatte i Ark mister jobben, men tolv årsverk i serviceavdelingen i Ark skal kuttes.

Brian Cliff Olguin

– Vi er en kunnskapsbedrift og kan ikke si opp ansatte dersom ingen andre har den kompetansen som vi har behov for, sier han.

Nå skal avdelingslederne kartlegge de ansattes kompetanse.

– Dersom det kommer en konflikt mellom kompetanse og lengst ansiennitet, må vi ta det der og da, sier den tillitsvalgte.

Prosessen med nedbemanninga skal være ferdig før påske.

Ledelsen: Ingen lett beslutning

I 2023 omsatte Gyldendal-konsernet for 2,7 milliarder kroner, som var på nivå med året før. Men det er likevel ikke nok for å unngå oppsigelser, mener ledelsen.

– Det er aldri noen lett beslutning å legge ned arbeidsplasser, samtidig er grepene helt nødvendige for å sikre lønnsomhet og konkurransekraft i årene framover, skriver konsernsjef Tørres Thuv i Gyldendal i pressemeldinga.

Han fortsetter:

– Bokbransjen er under press som følge av digitalisering og endret etterspørsel. Markedet er samtidig preget av usikkerhet med høye renter, sterk kostnadsvekst og svakere etterspørsel. Dette gjør at vi må prioritere strammere og vi intensiverer derfor arbeidet med å redusere kostnadene.

Gyldendal er ikke det eneste forlaget som nedbemanner. Nylig skrev HK-Nytt om Aschehoug som skal kutte 14 stillinger. – Ansatte synes dette er tungt

Nyttig lesning: Dette må du vite om nedbemanning

07.02.2024
11:29
09.02.2024 13:48