JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
IKKE REDD FOR SMITTE: – Jeg tar mine forholdsregler, og vi har innført en del tiltak her som gjør at vi minimerer risikoen, sier Yvonne Franzén i «billettkontoret» på Gardermoen.

IKKE REDD FOR SMITTE: – Jeg tar mine forholdsregler, og vi har innført en del tiltak her som gjør at vi minimerer risikoen, sier Yvonne Franzén i «billettkontoret» på Gardermoen.

Erlend Angelo

Gardermoen-ansatt: – Det er litt spøkelseslandsby her nå

Yvonne Franzén er blant de få som fortsatt jobber på flyplassen på Gardermoen. Hun gjør sitt ytterste for å få fortvilte reisende hjem.
01.04.2020
13:31
01.04.2020 13:31

erlend@lomedia.no

– Ja, vi møter i alle fall naboene oftere, da, for alle skal jo ut på tur i disse tider.

Kommentaren serveres med et smil av Yvonne Franzén. Det har gått to uker fra koronaviruset virkelig festet grepet om Norge, når HK-Nytt drister seg opp til Gardermoen og Oslo Lufthavn.

Les også: Fra i dag er Christopher Beckham HK-leder

Vi blir møtt av en nokså folketom flyplass. Og Yvonne Franzén. Som jobber som produktkoordinator i SAS Ground Handling. Først og fremst på SAS Servicepoint – eller billettkontoret, som de ansatte selv fortsatt kaller det.

Og her har de hatt det travelt siden alle skoler stengte fredag 13. mars og land etter land har valgt å stenge ned grensene.

– Føler vi gjør noe viktig

Det har vært desperasjon blant passasjerene. Både utlendinger som vil ut av Norge, og nordmenn, som vil tilbake til Norge. Alle vil de hjem. En egen «hotline»-telefon er opprettet. Og den har til tider gått varm, med telefoner fra verden over.

– Det har vært mange fortvilte mennesker her de siste ukene. Vi yter jo så god service vi kan til vanlig, også, men de siste ukene har vi virkelig svingt oss rundt en ekstra runde og vel så det, for vi ønsker å hjelpe når det er så prekært som nå, sier Franzén.

Les mer: Milliardpakke til luftfarten: – En gladnyhet!

Men det er ikke bare lett. Verdensdelene og landene har stengt grenser til ulik tid. Flyselskapene har parkert flere og flere fly, og de få som går er blitt tommere og tommere. Det har vært mye informasjon å bearbeide og gi videre. Å få folk hjem har blitt et puslespill der stadig flere biter blir røvet fra bordet.

STILLE: Oslo Lufthavn er ikke å kjenne igjen i disse dager.

STILLE: Oslo Lufthavn er ikke å kjenne igjen i disse dager.

Erlend Angelo

– Vi har jobbet hardt for å få alle av gårde før ting stenger. Om vi gjør feil kan det jo få store konsekvenser for enkeltmennesker. Men vi føler at vi gjør en viktig jobb, absolutt. Her kan vi faktisk hjelpe en del folk.

Glad, men tankefull

Selv er Franzén glad for å kunne fortsette å jobbe. Lang ansiennitet – «jeg har jobbet i SAS halve livet» – kombinert med en avdeling som fortsatt ikke er så hardt rammet av permitteringer, sørger for at Franzén fortsatt har et daglig virke utenfor husets fire vegger.

Les også: Fikk etterbetalt 700.000 kroner i lønn etter «sosial dumping» på Joker-butikk

– Jeg er jo glad for at jeg fortsatt er her. Men jeg tenker mye på kolleger som gjerne skulle hatt en jobb å gå til. Vi er ikke bare navn for hverandre, så vi forsøker å sende meldinger til kolleger på ulike plattformer så de skal føle seg inkludert og oppdatert. Det blir en del galgenhumor ut av det, smiler Franzén.

Men det er ikke bare humor. Hun tenker mye på alle som ikke har en jobb å gå til.

– Det er jo mange skjebner der ute. Foreldre som ikke får gjort noe fordi de må passe små barn. Barn som ikke har det godt hjemme. Eldre som er alene …

Egen boble

Rundt henne er de fleste butikkene og kafeene stengt. Det rusler noen få passasjerer forbi. Flyplassen før og under korona er to vidt forskjellige steder. Det er ikke rart hun selv kjenner litt på følelsen av at permitteringsvarselet kan komme, også for henne.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

– Vi skjønte jo raskt at det kom til å komme mange permitteringer. Folk tar det med fatning. Men det gikk veldig fort fra viruset var noe vi snakket om var der ute et sted til det faktisk ble noe som sendte kollegaene hjem. For min egen del kan det jo komme nye runder med permitteringer, men jeg håper ikke vi stenger ned helt, for det er fortsatt behov for oss her, mener Franzén.

Selv har hun to barn hjemme, som er såpass store at de styrer skolen godt alene. Men også der har familien havnet i koronabobla.

– Du blir jo veldig opptatt av å få egen hverdag til å gå opp. Men vi er alle i samme båt. Og det er jo en slags fellesskapsfølelse i det og?

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

01.04.2020
13:31
01.04.2020 13:31