PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.
Erlend Angelo
Finansoppgjøret: Minimum 1.500 kroner for bankansatte etter tøffe forhandlinger
LO Finans-oppgjøret kom i havn natt til onsdag, etter det HK-delegasjonen kaller «svært krevende» forhandlinger hvor arbeidsgiversiden ønsket store endringer på lønnssystemet.
erlend@lomedia.no
Fire timer på overtid i natt ble det enighet i de sentrale lønnsforhandlingene mellom Finans Norge og LO og HK.
Det endte med 0,3 prosents økning på satsene i lønnsregulativet i avtalen – minimum 1.500 kroner i året for dem med lavest ansiennitet.
Tilleggene gis fra 1. mai 2020.
– Dette er et resultat i tråd med frontfaget, og det er vi fornøyde med, sier Peggy Hessen Følsvik, første nestleder i LO, som ledet forhandlingsdelegasjonen.
Til HK-Nytt sier hun det var krevende forhandlinger.
– Vi opplevde kraftige angrep fra arbeidsgiversiden på allerede fremforhandlede rettigheter i avtalen. Det går både på selve lønnsregulativene, men også på goder for seniorene, forteller Følsvik.
Annerledesoppgjør
Etter 2,5 døgn med forhandlinger fikk man altså til en løsning der dagens avtale videreføres, med en lønnsøkning på 0,3 prosent. Det sier Vigdis Rekdahl, leder for LO Finans HK, seg fornøyd med.
– Det er jo en liten lønnsramme i år, så minimum 1.500 kroner er i tråd med det. Med utgangspunktet som vi hadde så er vi fornøyd, sier Rekdahl til HK-Nytt.
Les også: Gratis briller fra arbeidsgiver: Dette bør du vite
Også hun sier forhandlingene har vært svært krevende, uten at Rekdahl vil utdype ønskene fra arbeidsgiversiden.
– Det går på vilkårene på sentralavtalen. Der klarte vi ikke å bli enige, så derfor viderefører vi avtalen en periode til. Så får vi møtes igjen ved neste hovedoppgjør i 2022, forteller Rekdahl.
Forventer lokale opprykk
De fleste bankansatte hadde et godt lønnsoppgjør i fjor. Dette slår inn på årets forhandlinger, og medførte at årets sentrale oppgjør altså landet på noe beskjedne 0,3 prosent.
– De fleste hos oss har lokale forhandlinger, så det er mulig å hente mer der, minner Rekdahl om.
Forslaget skal nå ut på uravstemning, med frist 30. oktober klokka 12.
– Jeg anbefaler så klart å stemme ja der, understreker Rekdahl.
Les også: Lønnsoppgjøret: Disse får ikke stemme i uravstemning
Siste nytt
DRAMATISK: Ronny Frantzen er frivillig i Norsk Folkehjelp. Han bisto i arbeidet etter raset i Gjerdrum 30. desember.
Brian Cliff Olguin
Ronny bisto under raset i Gjerdrum
IKKE VIRKES SAK: Avtaler om full lønn under sykdom må gjøres lokalt, mener Torgeir Kroken, leder i Virkes tariffavdeling.
Martin Guttormsen Slørdal
Butikkansatte i Coop har ikke rett til full lønn under sykdom, mener Virke
Mye lest
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning
Coop-tillitsvalgte reagerer på klasseskille – krever full lønn under sykdom
IKKE VIRKES SAK: Avtaler om full lønn under sykdom må gjøres lokalt, mener Torgeir Kroken, leder i Virkes tariffavdeling.
Martin Guttormsen Slørdal