JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Retten til feriepenger

Feriepengene er utrygge og det haster å endre loven, mener LO

I mai kom LO med et lovforslag som vil forhindre at bedrifter bruker opp ansattes feriepenger. Siden har lite skjedd.
LO vil gjøre det umulig for bedrifter å bruke opp ansattes feriepenger, ved at pengene settes inn på en låst «feriepengekonto». Uten en slik lovendring, kan ansattes feriepenger være utsatt også neste sommer, frykter LOs nestleder Peggy Hessen Følsvik.

LO vil gjøre det umulig for bedrifter å bruke opp ansattes feriepenger, ved at pengene settes inn på en låst «feriepengekonto». Uten en slik lovendring, kan ansattes feriepenger være utsatt også neste sommer, frykter LOs nestleder Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

aurora@lomedia.no

Allerede i våres ble det klart at de ansattes feriepenger er utsatt, som følge av koronakrisa. En undersøkelse fra NHO viste at hver tiende bedrift ikke ville være i stand til å betale ut feriepenger til sine ansatte.

Feriepenger er arbeidstakernes penger, som de etter lov har rett på å få utbetalt. Får de ikke pengene sine, kan de ansatte slå bedriften konkurs.

• Tillitsvalgt: – Sommeren 2021 kommer vi til å trenge et skikkelig pusterom. Det er det mange som ikke vil ha råd til

– Dette med å sikre folks feriepenger har blitt en veldig aktuell problemstilling i år. Det vi ser nå, med arbeidstakeren som måtte sende konkursbegjæring for å få feriepengene sine, var akkurat det vi pekte på ville komme til å skje. Dessverre blir det nå realiteten, sier nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, til FriFagbevegelse.

Bekymret for neste års feriepenger

Forslaget LO kom med i mai om endring i ferieloven, skal forhindre at arbeidsgiver kan bruke opp ansattes feriepenger, ved at de låses på en egen konto. Forslaget vil sørge for at feriepengene er sikret i en fremtidig krise.

Følsvik understreker at det haster å få på plass en endring.

– Med de utfordringene vi har i arbeidsmarkedet, der mange er permitterte og arbeidsledige, blir ikke dette mindre viktig i tiden framover.

Fordi det ikke er feriepenger på dagpenger, vil mange arbeidsledige og permitterte stå uten feriepenger neste sommer.

– Frykter dere at også folk i arbeid kan stå uten feriepenger sommeren 2021?

– Det er klart at for mange bransjer vil situasjonen være vanskelig også til neste år, så det haster absolutt å få på plass nye bestemmelser om dette, svarer LOs nestleder.

Enkelt forklart går LOs forslag ut på at de ansattes feriepenger låses til det formålet de er tenkt til, på en «feriepengekonto». Både arbeidstaker og tillitsvalgte skal ha rett til innsyn i kontoen.

Det foreslås også mulighet for at et finansieringsforetak, for eksempel en bank, i stedet for feriepengekonto garanterer for beløpet på vegne av arbeidsgiver, tilsvarende som for skattetrekk.

SV fremmet forslag

Da FriFagbevegelse omtalte LOs forslag i mai, var responsen fra opposisjonen på Stortinget god. Også Frp var positivt innstilt.

Men da arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget tirsdag, behandlet et representantforslag fra SV, basert på LOs forslag om at feriepenger skal settes av på en særskilt konto, fikk de bare støtte fra Ap og Sp i komiteen.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

– Innstillingen blir at regjeringspartiene og Fremskrittspartiet venter på en utredning som regjeringen har varslet, mens de andre rødgrønne partiene samlet seg om vårt forslag, sier SV-politiker Solfrid Lerbrekk til FriFagbevegelse.

Hun forklarer at de fremmet forslaget etter at NHO-undersøkelsen fra april viste at 11 prosent av arbeidstakere ikke ville ha feriepenger til ansatte i juni, mens ytterligere 13 prosent var usikre på om de ville kunne betale ut feriepenger.

Også Lerbrekk er bekymret med tanke på neste års feriepenger, og mener det haster å få endret regelverket.

– Vi må ha en strengere innramming av feriepenger, på lik linje med moms og arbeidsgiveravgift, sier hun og fortsetter:

– Det er urovekkende hvis lovverket ikke er så klart og tydelig at arbeidsgivere forstår at feriepengene ikke er bedriftens penger, som de kan skalte og valte med.

Feriepenger er de ansattes penger fra den dagen de blir opptjent. Det må bedriftene være klar over, understreker Lerbrekk.

– Hvis bedriftene ikke kan holde styr på pengene, må vi ha regler som er så tydelige at de ikke har noe valg.

Flertallet Høyre, Frp og KrF viser i innstillingen til Stortinget til at feriepenger opptjenes i året før feriepengene utbetales, derfor vil et pålegg om å sette av penger på en egen konto først ha betydning for feriepengene som utbetales i 2022. De vil avvente en utredning av ulike tiltak som kan sikre at arbeidstakerne får feriepengene sine, uten at det går på bekostning av bedriftenes likviditet.

Departementet: Det vil bli satt i gang et arbeid

Statssekretær Vegard Einan (H) i Arbeids- og sosialdepartementet skriver i en epost til FriFagbevegelse at arbeids- og sosialministeren i flere sammenhenger har signalisert at det vil bli satt i gang et arbeid for å vurdere hvordan feriepengene kan sikres bedre enn i dag.

– Som et ledd i dette arbeidet, og vår oppfølging av lovforslaget fra LO fra 19. mai i år, sendte departementet 3. juni et brev til hovedorganisasjonene hvor vi ba om deres synspunkter og foreløpige vurdering av en ordning med løpende avsetning av feriepenger på en egen konto, slik LO har foreslått, sier Einan og fortsetter:

– Departementet har også varslet at vi vil invitere hovedorganisasjonene til et arbeid for å vurdere spørsmålet om sikring av feriepenger og aktuelle tiltak. Saken har vært hyppig diskutert i dialogen med partene denne våren, blant annet i Arbeids- og pensjonspolitisk råd.

Advokat: Annet lovforslag gir ikke samme sikkerhet

Tidligere denne måneden sendte Arbeids- og sosialdepartementet et annet lovforslag ut på høring, som også omhandler feriepenger. Forslaget åpner for at arbeidsgivere som ikke betaler ut feriepenger, kan straffes av en straffebestemmelse om lønnstyveri, forklarer LO-advokat Yvonne Pedersen.

– Det er to ulike lovforslag, der forslaget med lønnstyveri har kommet lenger i prosessen, sier Pedersen til FriFagbevegelse.

Regjeringens lovforslag gir ikke den samme sikkerheten for at feriepengene ikke brukes av arbeidsgiver, forklarer hun.

– Hvis man har feriepengekontoen med øremerkede midler, så vil de pengene stå der – punktum. Derfor er arbeidstakerne bedre sikret av LOs forslag, sier Pedersen.

Vil kunne «avskrekke» arbeidsgivere som bryter loven systematisk

Statssekretær Vegard Einan forklarer at lovforslaget om lønnstyveri skal gi grunnlag for en forsterket oppfølging mot arbeidslivskriminalitet.

– Forslaget vil også kunne bidra til at de arbeidsgiverne som systematisk og bevisst bryter lovverket, ved å holde arbeidstakernes feriepenger tilbake, «avskrekkes» fra dette og utbetaler feriepenger slik de er forpliktet til.

– Vil lovforslaget om lønnstyveri sikre at arbeidstakere får utbetalt feriepenger de har krav på?

– Dette forslaget vil ikke i seg selv bidra til at arbeidstakere får det de har krav på, men gjennom skjerpet straffenivå vil risiko for arbeidsgiver som systematisk stjeler fra arbeidstaker, øke betydelig, svarer Einan.