MEKLING: Det er meklingsinstituttet som skal forsøke å få HK og Expert til å enes om avtaleforholdene i elektronikkjeden.

MEKLING: Det er meklingsinstituttet som skal forsøke å få HK og Expert til å enes om avtaleforholdene i elektronikkjeden.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Expert og HK skal til mekling om tariffavtalene

Handel og Kontors krav om videreføring av tariffavtalene i Expert blir gjenstand for mekling på mandag.
08.04.2016
16:36
08.04.2016 16:36

lene.svenning@lomedia.no

Elektronikkjeden Expert har nektet å videreføre tariffavtalene for sine 23 egeneide butikker etter at de meldte seg ut av arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Torsdag fikk imidlertid HK bekreftet at Expert sier ja til å signere tariffavtalene for omlag halvparten av disse butikkene. Det er fordi et flertall av de ansatte i de aktuelle butikkene skal ha stemt ja til fortsatt å ha tariffavtale framfor bedriftens egen bonusavtale – en avstemning som HK forøvrig har vært sterkt kritisk til.

HKs krav om tariffavtale på de øvrige butikkene blir imidlertid gjenstand for mekling hos kretsmekleren på mandag.

Les også: Massiv støtte til de HK-organiserte i Expert

Klare for streik

Handel og Kontors nestleder Bjørn Mietinen håper Expert vil undertegne tariffavtalene for de aktuelle butikkene under meklingen. Ellers blir det streik.

– I de fleste tilfeller pleier det å gå bra. Hvis ikke må vi gjennomføre normal prosedyre og gå til konflikt. Slik er arbeidslivets spilleregler, sier han til HK-Nytt.

Streiken kan iverksettes tidligst fredag i neste uke, etter arbeidstvistloven.

Les også: Kundene raser mot Expert

Expert håper å unngå streik

Morten Hovland, personalleder i Expert, håper at streik kan unngås.

– Vi ønsker ingen streik, det håper jeg ikke at det blir. Det er vårt utgangspunkt når vi går inn i meklingsmøtet, og det samme utgangspunktet regner jeg med at Handel og Kontor også har, sier han til HK-Nytt.

Hovland vil ikke svare ja eller nei på spørsmålet om han kommer til å skrive under på tariffavtalene under meklingen på mandag.

– Vi er opptatt av det lokale demokratiet. De ansatte har selv valgt om de vil ha tariffavtale eller ikke gjennom avstemninger på butikkene. Det synes vi er den mest korrekte måten å gjøre det på. HK kan ikke overprøve medlemmene sine, sier Hovland.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

08.04.2016
16:36
08.04.2016 16:36