JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Elin vant 3-0 i retten mot arbeidsgiveren: – Det er tøft, men verdt å ta kampen

Elin Synnøve Bråthen vant over arbeidsgiveren tre ganger i retten. Tidvis ekstremsport, kaller 51-åringen det. Nå håper hun å inspirere andre som føler seg urettmessig oppsagt.
LANG OG TØFF KAMP: Elin Bråthen måtte vinne tre ganger i rettsapparatet før arbeidsgiveren til slutt ga seg.

LANG OG TØFF KAMP: Elin Bråthen måtte vinne tre ganger i rettsapparatet før arbeidsgiveren til slutt ga seg.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

En spesiell sak har fått sitt punktum. Tre ganger vant nemlig Elin Synnøve Bråthen over sin egen arbeidsgiver. For da hun ble oppsagt tilbake i 2018, gikk hun til sak mot arbeidsgiveren Norian for usaklig oppsigelse. I oppsigelsesperioden ble hun avskjediget.

Begge sakene – oppsigelsen og avskjeden – endte i rettsapparatet. Årsaken til oppsigelsen var at arbeidsgiveren mente hun hadde ført timer feil og at hun hadde udokumentert fravær, i sum nok til mistillit og oppsigelse. Og da hun gjennomførte undersøkelser blant kollegaer i forkant av rettssaken, mente arbeidsgiveren at det var såpass graverende at ga henne sparken – altså avskjed på dagen.

Først vant Bråthen saken om usaklig oppsigelse i både tingretten og lagmannsretten. Deretter vant hun avskjedssaken i tingretten. De siste to dommene kom sågar i løpet av én og samme måned.

Til tross for tre tap i rettssapparatet valgte regnskapsfirmaet Norian likevel å anke også avskjedsdommen inn for lagmannsretten.

Les mer om den spesielle saken her

Der slipper hun derimot å møte. Hun og arbeidsgiveren ble til slutt enige i høst gjennom et forlik.

– Det har vært en lang og tung kamp. Når du står en konflikt så lenge, så blir du jo både sliten og veldig redd. Det har vært en slags ekstremsport, jeg har være nære på å gi opp flere ganger, sier Bråthen til HK-Nytt.

Tre år med usikkerhet

Hun merket at noe endret seg på jobb allerede i januar 2018. Hun følte seg stemoderlig behandlet av ledelsen, rett og slett frosset og presset ut, uten at hun skjønte hvorfor. HK-medlemmet hadde heller ingen tillitsvalgte å lene seg på.

Bråthen sendte i vei over 60 søknader på andre jobber, uten napp. Hun er godt utdannet, men jobben som eierskifteansvarlig i regnskapsfirmaet har vært lite relevant ut fra hennes utdanning. Til tross for at hun var overkvalifisert for mange av jobbene hun søkte på, så var hun sjanseløs på jobbmarkedet.

HÅPER Å KOMME TILBAKE: Det har kostet mye krefter å kjempe mot arbeidsgiveren. Nå er målet for Elin Bråthen å finne veien tilbake til arbeidslivet

HÅPER Å KOMME TILBAKE: Det har kostet mye krefter å kjempe mot arbeidsgiveren. Nå er målet for Elin Bråthen å finne veien tilbake til arbeidslivet

Erlend Angelo

Hun måtte bare ta opp kampen mot regnskapsfirmaet.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Oppsigelsen fikk hun i oktober samme året. Det ble starten på en to år lang kamp i rettssystemet.

– Du blir jo utmattet. Det har tæra på. Det er en lettelse at alt er over, sier 51-åringen.

Forliket har hun ikke lov til å si noe om, men det var den riktige løsningen på dette tidspunktet. Hun er knadd og tygd, lita og sliten, som hun selv sier. Likevel: Hun vant tre solide seire i rettsapparatet. Hun hadde rett. Med den vissheten i ryggen skuer hun nå etter hvert framover, og tør håpe på en retur til arbeidslivet.

– Først må jeg komme meg til kreftene, så skal jeg forsøke å finne meg noe arbeid. Jeg er 51 år og har en kronisk sykdom, jeg har jobbet et sted som ikke har vært særlig relevant for min utdanning. Men jeg arbeider hardt og håper å finne noe der ute, sier hun.

Vil inspirere

Men først og fremst håper hun denne saken kan inspirere andre som opplever tunge tider på jobben. For det er lett å rømme til andre arbeidsgivere når man sliter på jobben. Men hva med dem som ikke klarer det?

– Dette er jo noe som gjelder mange flere enn meg. Det koster å stå i dette, jeg forstår veldig godt dem som heller tar lua si og går. Men jeg håper flere vil se at det nytter å stå imot når du blir urettferdig behandlet. Vi har et lovverk og stillingsvern som skal beskytte arbeidstakerne i dette landet, sier 51-åringen.

Som understreker gleden hun har hatt av å være fagorganisert midt opp i all motstanden.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

– Jeg skal forklare viktigheten av å være organisert til alle jeg kjenner. Uansett hvor lite du selv ønsker det, så vet du aldri når du havner opp i en sånn situasjon.

– Jeg har fått den beste støtten jeg kunne tenkt meg, og HK og LO har tatt de riktige vurderingene hele veien. Du føler deg veldig liten i en sånn situasjon, så jeg er veldig takknemlig for å få så profesjonell hjelp. Det viser bare hvor ekstremt viktig det er med sånne organisasjoner, som kan geleide, realitetsorientere og støtte deg gjennom en sånn prosess.

– Jeg hadde aldri klart dette alene.

Norian: – Krevende

HK-Nytt har stilt flere spørsmål til arbeidsgiveren Norian, som nøyer seg med følgende kommentar til saken:

«Vi aksepterer at retten mente at forholdene som ble anført fra Norians side ikke var tilstrekkelig for å begrunne oppsigelse eller avskjed. I lys av at dette valgte vi å løse saken i minnelighet.» skriver administrerende direktør Knut Anders Opstad i en epost.

Opstad mener bedriften har et «særdeles godt arbeidsmiljø» og peker på flere medarbeiderundersøkelser.

«Men denne saken har dessverre vært krevende for alle involverte. Saken er avsluttet, og vi har ingen ytterligere kommentarer» skriver Opstad.

– En overdrivelse av dimensjoner

Regionsekretær Jørn Kristensen i HK synes det er merkelig at arbeidsgiveren sa opp Bråthen i utgangspunktet. Nå er han glad saken er avsluttet.

– Dette er overdimensjonert så det holder. Vårt medlem fikk ikke nok tid til å tilpasse seg overgangen til et nytt tidsregistreringssystem, og istedenfor korrigeringer og skikkelig opplæring, så fant arbeidsgiveren ut at de skulle si henne opp. Merkelig, sa Kristensen til HK-Nytt etter at Bråthen hadde vunnet tre runder mot arbeidsgiveren.

OVERDREVET: Jørn Kristensen, regionsekretær i HK.

OVERDREVET: Jørn Kristensen, regionsekretær i HK.

Erlend Angelo

Han var selv i drøftingsmøte sammen med HK-medlemmet og arbeidsgiveren 29. oktober i 2018. Dagen etter, 30. oktober, ble hun sagt opp.

Bråthen tok saken til retten, og dommen der var tydelig: Forholdene var ikke strenge nok til oppsigelser, skriver Borgarting lagmannsrett i dommen, og legger til at det er usikkert om arbeidsgivers undersøkelser var gode nok til så «bastante konklusjoner» om feil og fravær.

Regnskapsbyrået mente Bråthen misbrukte sin tilgang til timelister, og at hun skapte frustrasjon og uro i arbeidsgruppa da hun gjennomførte en liten spørreundersøkelse blant kollegaene. Også saken om avskjedigelse vant Bråthen i retten.

– Jeg har hatt over 100 oppsigelsessaker på mitt bord siden jeg starta i HK. Dette er den eneste der den ansatte har blitt avskjediget fordi man skulle forsvare seg i sin egen oppsigelsessak, sukker Kristensen.

Men nå er saken altså avsluttet.

– Forliket vi fikk fram var nok den beste løsninga på nåværende tidspunkt, sier Kristensen.