Trine Lise Sundnes

Trine Lise Sundnes

Martin Guttormsen Slørdal

HK-lederen om Høyres landsmøte

Dette er som å leke med arbeidsplasser

Høyre-retrett om flyseteavgift etter at flere hundre ansatte mistet levebrødet sitt.
12.03.2017
14:09
26.04.2017 16:46

helge@lomedia.no

– Det Høyre egentlig gjør er å leke med arbeidsplasser, sier forbundsleder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes til LO-Aktuelt.

Fattig trøst

Nærmest ut av intet vedtok Høyres landsmøte at man ikke lenger vil ha en flyseteavgift, men erstatte den med en miljøavgift. Dermed ender det med flyseteavgiften som det gjorde med plastposeavgiften. Det som i november 2015 var, ifølge Høyre, god klimapolitikk er ikke det likevel. Avgiften ble til i de senere nattetimer nærmest for å få budsjettavtalen med KrF og Venstre i havn.

Flyselskapene protesterte høylytt, og advarte mot konsekvensene. Og advarselen var reell. Den førte til at Ryanair trakk seg fra Rygge flyplass og flyplassen ble lagt ned. Siste avgang gikk i oktober.

– Et hav av ansatte mistet jobben fordi Høyre fører en politikk i regjering, før landsmøtet vedtar en full retrett. Det er en fattig trøst for alle som mistet jobben sin, mener Sundnes.

Noen har fått ny jobb, men mange er fortsatt arbeidsløse og prøver å komme inn i arbeidslivet med små stillingsbrøker.

– Her legger regjeringen ned med den ene hånda og når skaden har skjedd, virkningen har gått opp for partiet, da sier de uff, da. Dette må vi gjøre noe med. De kunne tenkt da de hadde en sjanse til å unngå dette. Denne regjeringen er ikke god på å skape nye jobber, Derfor burde de være ytterst forsiktige med å legge ned arbeidsplasser slik de gjorde. Regjeringen har ikke bare strøket til eksamen, de møter ikke opp en gang, mener HK-lederen.

Hun mener landsmøtets behandling bare bekrefter hvor lite gjennomtenkt flyseteavgiften var.

– Det kan se ut som at landsmøtet i Høyre skjønner mer enn de som steller med politikken i det daglige. Dette er et veldig klart signal til politikerne fra grunnplanet, om at slik vil vi ikke ha det, sier Sundnes.

Hun mener også at dette er varsel om at det fungerer dårlig med en koalisjonsregjering med to partier og to støttepartier som må få noe av regjeringen for å sikre flertall. Da er det ikke dumt og sette foten ned for det som er uaktuelt, legger hun til.

Søndags-nei

Programkomiteen i Høyre droppet å si noe om søndagsåpne butikker foran landsmøtet. Fylkeslagene i Oslo, Oppland, Trøndelag samt Unge Høyre forsøkte å få det med likevel, men det sa flertallet på landsmøtet nei til. Nå vil partiet bare tilpasse åpningstidene i handelsnæringen bedre til tiden når forbrukerne ønsker å handle.

HK-lederen er ikke overrasket over at partiet vil avvente arbeidet til regjeringens ekspertutvalg (søndagsutvalget), men synes likevel formuleringen er litt spesiell.

– Det er ingen god formulering. Partiet er tydelig ikke opptatt av betydningen denne handelen har for de som arbeider i bransjen, poengterer Sundnes.

For øvrig sluttet landsmøtet opp om en formulering om moderate lettelser i det samlede skatte- og avgiftsnivået. Høyre vil redusere og fase ut formuesskatten på arbeidende kapital for å styrke norsk eierskap til norske arbeidsplasser, samt øke bunnfradraget og på lengre sikt fjerne formuesskatten.

Dissensen med formuleringen om å fjerne formuesskatten ble avvist.

Høyres landsmøte mener den øvre aldersgrensen i arbeidslivet bør vurderes hevet. Grensen ble i 2015 hevet fra 70 til 72 år. Nå vil regjeringspartiet se på om eldre bør kunne fortsette lenger i jobben. Landsmøtet avviste imidlertid et mer bastant forslag om å gå inn for en aldersgrense på 75 år.

12.03.2017
14:09
26.04.2017 16:46