JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøtet 2024

Dette blir de viktigste sakene på landsmøtet

21. september braker HKs landsmøte løs. Her er sakene det trolig blir mest debatt om.
DE BESTEMMER: 250 landsmøtedelegater samles i september for å meisle ut Handel og Kontors politikk i de nærmeste fire årene. Bildet er fra landsmøtet i 2021.

DE BESTEMMER: 250 landsmøtedelegater samles i september for å meisle ut Handel og Kontors politikk i de nærmeste fire årene. Bildet er fra landsmøtet i 2021.

Brian Cliff Olguin

lene@lomedia.no

I løpet av fem dager i september skal 250 HK-medlemmer diskutere og bestemme hva forbundet skal mene og hvem som skal lede det.

Regionene har sendt inn til sammen 491 forslag som skal behandles.

Mens 290 dreier seg om prinsipp- og handlingsprogrammet, er det kommet inn 141 forslag til endringer i vedtektene, 48 «andre» forslag, ni forslag til uttalelser og fem forslag til pengebevilgninger. Noen forslag vil føre til mer debatt enn andre.

Pensjon

Av de politiske sakene er det tre tema som utpeker seg. Det ene er pensjon.

Region Øst har flere forslag som dreier seg avtalefestet pensjon (AFP). De vil at forbundet skal gå inn for å reversere denne pensjonsordningen til en tidligpensjonsordning for de mellom 62 og 67 år, slik det var før pensjonsreformen i 2011.

I tillegg har regionen flere forslag til tetting av såkalte hull i AFP-ordningen, hull som gjør at arbeidstakere kan miste retten til AFP på tampen av yrkeslivet. Region Øst vil at AFP skal fortsette å være en kvalifiseringsordning og ikke endre den til en ordning hvor man tjener opp pensjon, slik HK tar til orde for i dag. Dette er forslag som vil vekke debatt på landsmøtet.

Flere forslag dreier seg om obligatorisk tjenestepensjon. I dag er bedriftene pålagt å spare et beløp tilsvarende 2 prosent av de ansattes lønn til tjenestepensjon. Det er altfor lite, mener flere av HKs regioner.

De har foreslått at forbundet skal jobbe for å få lovfestet satsen til 4, 5 eller 6 prosent. Forbundsstyret støtter forslaget om en minstesats på 4 prosent, men det er landsmøtet som bestemmer.

Reforhandle EØS-avtalen?

Også under dette landsmøtet vil Norges tilknytning til EØS bli diskutert. Det er fordi EØS-avtalen griper inn i norsk arbeidslivspolitikk.

I dagens prinsipp- og handlingsprogram heter det at «det er uakseptabelt at arbeidslivspolitikken i stadig økende grad overføres til besluttende organer utenfor Norge», og HK konkluderer med at «Norge må påvirke prosessen i EU mer aktivt og stille tydeligere krav».

Det er en mildere kritikk enn i tidligere prinsipp- og handlingsprogram. På landsmøtet i 2016 ble det vedtatt at HK ville at Norge skulle si opp EØS-avtalen om ikke forhandlinger førte til endringer.

Nå vil region Øst bytte ut dagens tekst med følgende: «HK er sterkt kritisk til deler av EØS-avtalen, konsekvensene av den og krever den reforhandlet».

I begrunnelsen for forslaget skriver regionen at EØS-avtalen snikinnfører en politikk som folket har sagt nei til i to folkeavstemninger om norsk medlemskap i EU. Et mindretall på fire i forbundsstyret støtter region Øst sitt forslag.

6-timersdagen

I dagens program står det at HK skal arbeide for 6-timersdag eller 30 timers uke med full lønnskompensasjon. Det vil region Innlandet stryke.

Bransjene HK organiserer i har ikke råd til dette, mener de, slike arbeidstidsreduksjoner vil føre til nedbemanning, permitteringer og lavere sysselsetting. Regionen får ikke støtte fra forbundsstyret.

Det er flere som har forslag om dette temaet; region Vest foreslår en gradvis reduksjon av arbeidstida, mens region Øst vil få inn en argumentasjon for 6-timersdagen i programmet.

Ungdomsrådsleder på heltid

Ett forslag som sannsynligvis vil bli vedtatt dreier seg om at ungdomsrådslederen i HK skal frikjøpes i full stilling.

På forrige landsmøte ble det vedtatt at ungdomsrådslederen skulle frikjøpes som en prøveordning.

Ordningen er evaluert, og ifølge forbundsstyret, som er en av flere som foreslår å gjøre den permanent, har den vært en suksess.

Aldersgrense for HK-ledelsen

Landsmøtet skal også diskutere forslag til endringer i forbundets vedtekter. To av forslagene vil trolig oppta mange av delegatene.

Det ene, fra både region Vest og region Nord-Norge, dreier seg om å frata region Øst den ene av sine to forbundsstyremedlemmer. Argumentasjonen er at det er mer rettferdig om alle regioner har ett medlem hver. Forbundsstyret innstiller på å la Øst, som er den klart største regionen, beholde sine to medlemmer – mot tre stemmer.

Et annet vedtektsforslag som trolig vil føre til debatt handler om å øke aldersgrensa for å være valgbar til forbundets ledelse fra 62 til 65 år. Det er region Vest som står bak dette forslaget. De argumenterer med at folk er yrkesaktive lenger enn før, og at 65 år er grensa som LO opererer med. Forbundsstyret støtter forslaget – mot to stemmer.

Landsmøtet i 2021 behandlet flere forslag om aldersgrense. Da ble det vedtatt å utrede saken.

Flertallet i arbeidsgruppa som gjorde jobben konkluderte med å øke aldersgrensa til 65 år. Et flertall i forbundsstyret støtter konklusjonen og region Vest sitt forslag.

Kamp om nestlederverv

Uansett aldersgrense – landsmøtet skal velge forbundsledelse. Så langt har ingen utfordret dagens HK-leder Christopher Beckham. 49-åringen har ledet forbundet siden 2020. Dagens nestledere er Elisabeth Sundset og Lena Reitan.

Raymond Alstad, leder i region Nord-Norge, har imidlertid blitt lansert som nestlederkandidat av sin egen region. Valgkomiteen har ikke klart å bli enige, så her blir det kamp om plassene.

Landsmøtet dreier seg ikke bare om forslag som skal behandles, de får også besøk av prominente gjester. Statsminister Jonas Gahr Støre er ventet, det samme er SV-leder Kirsti Bergstø og LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Men først og fremst kommer 250 delegater fra hele landet.

HKs landsmøter foregår vanligvis hvert fjerde år, men siden det forrige ble utsatt et år på grunn av pandemien, er det bare tre år siden sist.

HKs landsmøte 2024

Holdes 21.–25. september i Oslo

Landsmøtet er forbundets høyeste organ

Består av 250 delegater fra forbundets sju regioner og Sammenslutningen av landsomfattende avdelinger

Skal behandle forslag til endringer i forbundets prinsipp- og handlings­program (dokument som sier hva organisasjonen skal mene og gjøre i kommende landsmøteperiode) og vedtekter (organisasjonens lover)

Skal velge forbundets ledelse