LO-kongressen
Barbro hadde planer om å bli pensjonist ved 62 år. Men så sjekket hun pensjonskalkulatoren
Med dagens tjenestepensjon har sentralbordoperatør Barbro Nærø ikke råd til å gå av med pensjon når hun blir 62. Forbundet hennes vil at arbeidsgiverne skal tvinges til å øke tjenestepensjonen og forsøker å få med seg LO-kongressen på det.
FRAMTIDSUTSIKTER: Barbro Nærø har jobbet på trykkeri, som maler og taxisjåfør. De siste 24 årene har hun vært sentralbordoperatør ved Haugaland Taxi. Nå ser 52-åringen og bestemoren fram til å gå av med pensjon den dag hun har råd til det.
André Kjernsli
katharina@lomedia.no
– Jeg hadde en plan om å gå av med pensjon da jeg fylte 62 år, men nå er det helt uaktuelt, sier Barbro Nærø.
Sentralbordoperatøren i Haugaland Taxi hadde sett fram til å slippe turnusjobbing og bruke tid sammen med sine to barnebarn og på motorsykkelen. Nærø elsker å kjøre på svingete vestlandsveier og være nær naturen. Å bli pensjonist på fulltid må hun trolig vente lengre til.
HK-Nytt er med når Nærø logger seg på pensjonskalkulatoren til Nav. Der huker hun av der det trengs og fyller inn de riktige tallene, blant annet at hun tjente 528.000 kroner i fjor. Det tar litt tid for datamaskinen å regne ut hva Nærø vil få i pensjon. Men når tallene er klare, blir 52-åringen skuffet.
• 261.000 kroner er den årlige pensjonen Nærø vil få om hun går av ved 62 år etter dagens kroneverdi.
• 319.000 kroner er den årlige pensjonen Nærø vil få om hun går av ved 67 år etter dagens kroneverdi.
LO og Handel og Kontor (HK) mener pensjonen bør utgjøre to-tredjedeler av lønna. Dersom Nærø jobber til hun blir 67 år, vil hun få utbetalt 60 prosent av lønna si i pensjon. Men velger hun å gå av ved 62 år, blir pensjonsutbetalingene en halvering av lønna.
– Pensjonen jeg vil få er forferdelig lav etter et langt liv i arbeid, sier hun til HK-Nytt.
Allerede som 13-åring begynte Nærø å jobbe om sommeren i pakkeriet på trykkeriet hvor moren var kontordame. Da var hun 17 år, fikk hun fulltidsjobb samme sted. Etter hvert arbeidet Nærø som maler, og for 24 år siden begynte hun på sentralbordet i Haugaland Taxi. Når hun fyller 62 år, har hun jobbet i om lag 45 år.
– Helsa mi begynner å bli dårligere. Jeg har lyst til å gå av ikke altfor seint for å få noen fine år med relativt god helse, sier Nærø som er HK-medlem og tillitsvalgt ved Haugaland Taxi.
Pensjonsdebatt på LO-kongressen
Pensjon består i hovedsak av tre elementer: Folketrygd fra staten, tjenestepensjon gjennom arbeidsgiver og avtalefestet pensjon (AFP). For Nærø er tjenestepensjonen en innskuddspensjon på 2 prosent av lønna hennes. Det er minimumssatsen som arbeidsgiver må betale etter at obligatorisk tjenestepensjon ble lovpålagt i 2006. Før den tid var ikke arbeidsgivere nødt til å sette av penger til framtidig pensjon til sine ansatte, og det gjorde heller ikke Nærøs arbeidsgiver Haugaland Taxi, ifølge sentralbordoperatøren.
I disse dager møtes 315 delegater fra LO og LO-forbundene på LO-kongressen for å meisle ut framtidas LO-politikk. Pensjon er et av temaene som skal diskuteres. Flere av forbundene vil øke minstesatsen. HK har ikke tallfestet økningen, men det har Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund. De vil øke minstesatsen til 4 prosent.
Helt konkret betyr en minstesats på 4 prosent at arbeidsgiveren til Barbro Nærø må sette av 21.120 kroner istedenfor dagens 10.560 kroner i året, som er 2 prosent av årslønna hennes i 2021.
– For meg har det ikke så mye å si for jeg er 52 år, men for unge mennesker vil en økning i minstesatsen få stor betydning. Minstesatsen burde vært på minimum 4 prosent, kanskje høyere, sier Barbro Nærø.
Haugaland Taxi har tariffavtale som betyr at ansatte som oppfyller kriteriene har rett på ekstrapensjonen AFP. For sentralbordoperatøren utgjør det 54.000 kroner i dagens pengeverdi om hun går av ved 67 år. Men langt fra alle arbeidstakere har AFP. HK-Nytt har skrevet om bokhandelmedarbeideren Monica Martinsen som ikke får ekstrapensjonen AFP fordi hun jobber deltid.
HK: – Det er grunnleggende urettferdig
Barbro Nærø deltar på LO-kongress som HK-delegat. Det gjør også Lena Reitan, 2. nestleder i HK. Hun skal innta talerstolen på kongressen og snakke om hvorfor det er så viktig å heve minstesatsen på pensjonssparing. Og Reitan har medlemmene i ryggen når hun kjemper for dette. Mange av HK-medlemmene jobber innen detaljhandelen hvor de i gjennomsnitt har 2,4 prosent i innskuddspensjon, ifølge Actecans rapport Innskuddspensjon i ulike næringer fra 2019.
Nyere tall fra Finans Norge viser at ved utgangen av 2021 hadde hele 24 prosent av arbeidstakere med innskuddsordninger den laveste satsen på 2 prosent i pensjonssparing hos sin arbeidsgiver.
– Hvorfor er det viktig å øke minstesatsen i pensjonsinnbetaling?
– Når en regner i prosent, blir det veldig lite for ansatte med lav lønn og mye for ansatte med høye lønninger. De med de høyest lønning har også vanligvis oppunder 7 prosent som er maksimum, sier Reitan.
– De med det laveste lønningene, har minstesatsen. Det merker HKs medlemmer, og det er grunnleggende urettferdig. Minimumssatsen må opp, fortsetter hun.
Gjennomsnittlig pensjonsinnskudd i ulike HK-bransjer
• Detaljhandel 2,4 prosent
• Tjenesteyting 2,8 prosent
• Medlemsorganisasjoner 4,9 prosent
• Lufttransport 5,5 prosent
• Finans og forsikring 5,8 prosent
Kilde: Actecans rapport Innskuddspensjon i ulike næringer fra 2019
Flere saker
Det har vært gode diskusjoner om IA-avtalen mellom flere av partene siden sist møte, ifølge Nina Melsom i NHO (foran i bildet).
Kasper Holgersen
Blir det avtale om sykelønn og IA? I dag er siste sjanse for å bli enige
Brian Cliff Olguin / privat
Kun én av tre Ikea-ansatte får bonus i julegave. Resten får ingenting
Kasper Holgersen
«Liv» og «Ingrid» anmeldte sjefen for seksuell trakassering: – Jeg ble kalt fittekjerring
TAPTE KAMPVOTERING: Trine Lise Sundnes tapte kampen om fjerdeplassen på Arbeiderpartiets stortingsliste i Oslo.
Jan-Erik Østlie
Tidligere HK-leder nekter å gi opp kampen om stortingsplass
Hundrevis av kunder stormet butikkene på Oslo Fashion Outlet i Vestby i 2019. (Arkivfoto)
Heiko Junge / NTB
Hvorfor heter det Black Friday?
Høyre vil ha tiltak fra regjeringa for å få flere unge inn i en fagforening.
Kasper Holgersen
Høyre vil la flere unge jobbe til midnatt og skjenke sprit
Gjennomsnittlig pensjonsinnskudd i ulike HK-bransjer
• Detaljhandel 2,4 prosent
• Tjenesteyting 2,8 prosent
• Medlemsorganisasjoner 4,9 prosent
• Lufttransport 5,5 prosent
• Finans og forsikring 5,8 prosent
Kilde: Actecans rapport Innskuddspensjon i ulike næringer fra 2019