Andreas jobbet på bensinstasjon i tre år. Nå vil han inn på Stortinget
HK-medlemmet står på tredjeplass på Oslo SVs stortingsliste. Vil han få nok stemmer til å endre verden?
STAS: Det var gøy å jobbe på bensinstasjon, synes Andreas Sjalg Unneland. Nå sikter han mot stortingsplass.
Brian Cliff Olguin
lene.svenning@lomedia.no
– Dette er et sted som er viktig for mange, sier Andreas Sjalg Unneland, Oslo SVs tredjekandidat i stortingsvalget.
Nei, han snakker ikke om Stortinget, men om bensinstasjonen vi treffer ham i.
Den nyutdannede juristen har jobbet mang en vakt på Circle K. I tre år var HK-medlemmet ansatt på en av kjedens stasjoner i Bergen, ved siden av studiene.
– Det er en fantastisk jobb. Her lærte jeg å møte mennesker med et smil. Bensinstasjonen er et samlingspunkt for mange, spesielt yrkessjåfører. Mange var såpass ofte innom at vi ansatte fikk en relasjon til dem. Noen kunder spiste til og med julemiddagen sin på bensinstasjonen, forteller han.
Les også: Her kan du handle elektronikk av ansatte med tariffavtale
– Verden er urettferdig
Nå har Unneland tenkt seg på Stortinget – bare han får nok stemmer. De to første plassene på lista til Oslo SV regnes som sikre, mens han kjemper om tredjeplassen. Hvorfor vil Unneland på Tinget?
– Verden er urettferdig, alle har ikke de samme mulighetene. Jeg blir ekstremt provosert over at de på toppen blir prioritert, sier han.
27-åringen har to ting øverst på planen om han kommer inn på Stortinget: Å redusere ulikhetene i makt og rikdom og å få ned klimautslippene.
Unneland har erfaring som folkevalgt. I fire år satt han i kommunestyret i Fjell kommune, nå Øygarden, på Sotra, som den eneste representanten for sitt parti. Ett politisk gjennomslag er han spesielt stolt av: Et vedtak om at kommunen bare skulle bruke hoteller med tariffavtale.
Les også: «Karina» fikk beskjed av Elkjøp om å passe seg for HK-klubben
Engasjert i fagbevegelsen
Unneland var HK-medlem lenge før han begynte å jobbe på bensinstasjon. Det mener han flere studenter med deltidsjobb bør bli.
– Mange studenter organiserer seg i det forbundet de tror vil være riktig når de er ferdig utdannet. Det er dumt, de burde heller være i HK. HK var viktig for meg i hele studietiden, det var bare å slå på tråden når jeg lurte på noe, sier han.
Dessuten opplevde han at deltidsansatte studenter forsøkte å tøye lovverket i jakt på flere vakter, uten å forstå at det kunne bidra til å legge press på dem som hadde dette som fulltidsjobb, forteller han.
Unneland sluttet på bensinstasjonen da han flyttet til Oslo for å være leder i Sosialistisk Ungdom. Men engasjementet for fagbevegelsen har han fremdeles.
– Folk går 13 år på skole, men lærer ingenting om loven som skal beskytte dem de neste 50 årene, sier han og sikter til arbeidsmiljøloven.
Det må det gjøres noe med, mener han.
– All ungdom burde få forståelsen av hvordan arbeiderkamper har formet samfunnet. Ingenting har kommet av seg selv. Helgen, ferien – det hadde vi ikke hatt uten fagbevegelsen.
Flere saker
Alma lurte på hvorfor hun ble deprimert hver måned, uten noen grunn. Da hun fikk vite om PMS, begynte bitene begynte å falle på plass.
Maud Lervik
Alma (24) jobber ikke når hun har sterk PMS
Jan Kåre Ness
Nå er Kiwi-ansatte Joakim (29) sikret flere hundretusener mer i pensjon
Karl Johan. Illustrasjonsfoto.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre-byrådet vil ha søndagsåpent i Oslo. Dårlig utreda «makkverk», mener Ap
Gratis julebord er ingen selvfølge. Er du blant dem som slipper å punge ut?
Colourbox
Får du julebordet dekket? Det er ikke en selvfølge
Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
Hva er det største problemet på jobben? Jo, det er sjefen
Brian Cliff Olguin