1.300 ansatte berørt av Vita og Loco-konkurs
Ansatte i kosmetikkjedene Vita og Loco blir berørt av konkursen hos eieren Cosmetic Group. Styret håper på å finne en kjøper.
KONKURS: Vita og Loco må stenge dørene etter at eierselskapet har gått konkurs, men det skal være håp opm videre drift.
Ylva Holm Torsteinson
Saken oppsummert
ina.pettersen.jevne@lomedia.no
Selskapet Cosmetic Group, som er eieren av kosmetikkjedene Vita og Loco, har levert konkursbegjæring etter at styret konkluderte med at det ikke var forutsetning for videre drift. Ifølge en pressemelding vil konkursen berøre 1.300 ansatte, hvor 1.000 av dem jobber i franchisedrevne Vita-butikker. Konkursen berører også 300 ansatte som jobber ved hovedkontoret i Oslo, ved logistikkvirksomheten i Mjøndalen, og i de egeneide Loco-butikkene.
LESTE DU DENNE?: Power-ansatte ble bedt om å jobbe gratis
HK tilbyr medlemmene rådgiving
HK har 51 medlemmer som jobber i Vitas franchise-butikker. Gjermund Skaar, kommunikasjonsrådgiver i HK, jobber nå med å kontakte medlemmene for å si at de kan få hjelp fra HK dersom de får oppsigelse, eller hvis de har behov for rådgiving.
– Mange medlemmer vet nok ikke alltid hva de har tilgjengelig av rådgivnings-ressurser. Derfor er det viktig å sørge for at de som kanskje går en usikker tid i møte vet at de har krav på lønn og lønnsgaranti, sier Skaar.
– Vi ønsker å stille opp for medlemmer som opplever å være i en konkurssituasjon. Det å miste jobben er jo ofte en litt personlig krise i livet, og da er det viktig at fagorganisasjonen deres er til stede, fortsetter han.
Skaar forteller at ansatte i en butikk i Drammen har fått beskjed om at det bare er å pakke sakene og gå hjem fra og med i morgen, deres siste arbeidsdag er i dag. Han tror derfor at det en sannsynlighet for at medlemmer kontakter HK i nærmeste framtid.
MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV
Klarte ikke omstilling i tide
Konkursen skyldes svakere vekst og fallende lønnsomhet, på tross av at de har jobbet for å øke konkurransekraften, heter det i en pressemelding fra Cosmetic Group. Ifølge Kristina Johansson, administrerende direktør i Cosmetic Group, er kosmetikkbransjen påvirket av endrede kundebehov og økt konkurranse fra både netthandel og lavpriskjeder.
– Hele organisasjonen har jobbet intensivt for å snu utviklingen, men nå må vi dessverre konstatere at vi ikke fikk det til i tide. Store omstillingsprosesser er kapital- og tidkrevende. Når markedskreftene i tillegg jobber imot oss, blir det vanskelig å lykkes, skriver Johansson i pressemeldingen.
Håper på videre drift
Styret håper imidlertid at hele eller deler av virksomheten kan drives videre etter konkursen. Ifølge Aftenposten er forhandlinger med konkrete interessenter allerede i gang. Butikkene holdes åpne mens forhandlingene pågår.
LES OGSÅ: 4Sound reddet etter konkurs
Flere saker
Eirik Dahl Viggen
Tjenestepensjon skaper ulikhet
– Det er ikke greit. Det skaper forskjeller mellom folk i ulike bransjer, sier Emilija Velican.
Herman Bjørnson Hagen
Emilija (28) blir en pensjonstaper: – Det er ikke greit
– Det er vanskelig å stå alene mot arbeidsgiverne, spesielt hvis du er ung og ny, sier Markus Olsen.
Herman Bjørnson Hagen
Synsam-ansatte har fått øynene opp for ordna forhold
Natalija Kandic og Vilde Gjesdal snakket med unge på jobb om blant annet kameraoveråking og arbeidskontrakter.
Brian Cliff Olguin
Natalija og Vilde sjekket Alna-senteret for snusk
FELLESSKAP: Runa Bjørk Erga stiftet nye bekjentskap gjennom lek, moro og diskusjoner.
Brian Cliff Olguin
Ikke bare lek og moro – boligpresset preget sommerkonferansen
Brian Cliff Olguin