JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobben min

– Jeg elsker å skrive

Hvem: Dag Grønnestad Hvor: Vigmostad & Bjørke
VARIERT HVERDAG: Å jobbe med årboka utgjør en tredjedel av jobben til Dag Grønnestad. Han er også forlagsredaktør for andre utgivelser.

VARIERT HVERDAG: Å jobbe med årboka utgjør en tredjedel av jobben til Dag Grønnestad. Han er også forlagsredaktør for andre utgivelser.

Leif Martin Kirknes

katharina@lomedia.no

Jeg har fått et nytt oppdrag der jeg skal være redaktør og forfatter av årbokklassikeren «Hvem, hva, hvor» som kommer ut i oktober hvert år. Utgivelsen er som en tidskapsel fra ett år med små tekstsnutter fra nesten alle dagene i året. Jeg er mest opptatt av å skrive om hendelser som endrer livene til folk og som huskes i lang tid etterpå. For eksempel ble det ved nyttår innført ansvarsforsikring på elsykler og fasttelefonen ble slått av. Det må med i boka.

Utfordringen min er å skrive sånn at de som henter fram bøkene om ti-tjue år, får med seg konteksten og ikke bare enkelthendelser. Jeg skriver ikke alt selv, men får hjelp av de beste fagformidlerne i landet. Bokhandlene er fortsatt veldig glad i «Hvem, hva, hvor» og legger den på de beste salgsplassene i butikkene. Disse bøkene har vært elsket av journalister og forskere som har brukt dem for å finne ut nøyaktig når noe skjedde og av forfattere som skal framkalle en tidskoloritt av for eksempel 50-tallet. De kan slå opp i boka fra 1956 og få full oversikt over hva som var aktuelt da, for eksempel hvordan bilene så ut. Å jobbe med årboka utgjør en tredjedel av jobben min. Jeg er også forlagsredaktør for andre utgivelser.

Jeg følger med på nasjonale og internasjonale nyheter, lokalaviser og Facebook. I snitt arbeider jeg åtte timer daglig. Kanskje jeg har litt kortere dager på kontoret, men så skriver jeg små snutter til «Hvem, hva, hvor» på kveldstid eller i helgene. Det er greit. Jeg har en særlig uavhengig stilling. Jeg må følge med hver dag – også i ferier og på fridager.

Jeg elsker å skrive, og jeg skrev mer før jeg begynte som forlagsredaktør. Da jeg studerte ved Universitetet i Bergen og i de første årene i arbeidslivet, skrev jeg mye. Jeg forfattet utredninger ved universitetet, jobbet med programmet til filmklubben i Bergen og var redaktør for filmtidsskriftet Z. Like etter at jeg flyttet fra Stavanger til Bergen studerte jeg for å bli elektronikkingeniør, men det har jeg aldri arbeidet som. Jeg er og blir en bokmann. Nå har jeg jobbet i Vigmostad & Bjørke i 22 år. I de fleste årene har jeg vært forlagsredaktør for store praktverk som for eksempel Stortingets historie og et trebindsverk om Hardanger. Dette er oppdragsutgivelser, bestilt og betalt av eksterne. Å lage praktverk dag ut og inn er det få i dette landet som får lov til å gjøre. Jeg føler meg privilegert. Men en utfordrende del av jobben er at forlagsredaktører alltid må være snille med forfatterne som av og til kan være krevende å samarbeide med. Når det er sagt, de fleste forfattere er greie og lydhøre for forslag. 

I tillegg er jeg hovedtillitsvalgt for om lag 180 ansatte på jobben, et verv som også tar en del tid.