JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobben min:

– Fint å se mødrene bli rørt

HVEM: Britt Kari Tjønn (60)
HVOR: Husfliden Bergen

Brian Cliff Olguin

katharina@lomedia.no

brian@lomedia.no

Jeg har gått i bunad siden jeg var ett år. Jeg kommer fra Hålandsdalen sør for Bergen hvor alle hadde bunader. Min egen bunad – Hardangerbunaden – fikk jeg til konfirmasjonen. Nå har jeg jobbet i Husfliden i 27 år, men det hele startet hjemme med moren min. Fra jeg var ti år gammel lot hun meg sy rettsømmene på klærne hun sydde til oss barna. Da jeg var ferdig med ungdomsskolen, gikk jeg to år på kjole og drakt på videregående skole. Etter noen år begynte jeg som hjemmeprodusent for Husfliden. Jeg satt hjemme og sydde vester til damebunader. I 1996 søkte jeg på en ledig stilling som nestleder på systua. Den fikk jeg. For 20 år siden ble jeg leder på systua. Da tok jeg svennebrev som bunadtil­virker.

Det som overrasket meg mest da jeg begynte her, var hvor lite jeg kunne om bunader. Det er mange flere detaljer og variasjoner enn jeg kjente til. Min jobb er å lede produksjonen og fordele arbeidet blant syerskene. Jeg syr minst av alle her. Systua ligger i andre etasje i Husfliden i Bergen. De butikkansatte tar imot bestillingene. Enkelte bunader, som de fra Fana og Hardanger, har mange ulike variasjoner. Kundene må velge mønster på bringeduken (tøystykket innafor vesten, journ.anm.), perlebroderier, skjorta, skjørtet, stoff og bånd i livet. Å ta imot en sånn bestilling kan ta to-tre timer.

Å velge en bunad er ikke blitt enklere med årene. For 20–30 år siden var det strengere «regler» for hvordan de ulike bunadene skulle være. Men husflidslag og ungdomslag rundt omkring har «forsket» på gamle bunader og funnet ut at bunadene før i tida hadde langt flere variasjoner i detaljer, stoffer og farger enn vi har trodd. I dag tilbyr vi en rekke variasjoner på Husfliden.

Jeg liker å ha kontakt med kundene. Noe av det fineste jeg vet er å se hvor glade konfirmantene blir og hvor rørt mødrene blir når ungdommene tar på bunaden for første gang. Plutselig har foreldrene fått en voksen datter. 

Interessen for bunader har bare gått oppover, oppover og oppover. Men nå har folk fått dårligere råd, og salget har stagnert litt. En komplett bunad med sølv og alt koster fra 50.000 til over 100.00 kroner. Det er mye. Men i forhold til jobben og håndarbeidet som ligger bak, er det ikke dyrt. De siste tre-fire årene har vi sydd om flere og flere bunader, som gjenspeiler at det er mange bunader i norske hjem.